r
Nosalty Logó

Zrínyi ínyenc tál

NS
Zrínyi ínyenc tál
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

614
Kalória
40.3g
Fehérje
45.3g
Szénhidrát
30.6g
Zsír
430.1g
Víz
195.6g
Koleszterin
8.4g
Élelmi rost
7.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 614 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2455 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 93 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    196 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1162.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    552 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    430.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    296 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    212 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    633 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    808 micro
Összesen 614 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.3 g

Zsír

  • Összesen
    122.5 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    782 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4649.4 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    859 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    2206 mg
  • Nátrium
    984 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    181.2 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    1720.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    557 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    422 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    1182 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    501 micro
  • Kolin:
    848 mg
  • Retinol - A vitamin:
    339 micro
  • α-karotin
    185 micro
  • β-karotin
    2533 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3231 micro
Összesen 2455 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    177.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 93 kcal

Elkészítés

  1. Érdemes elsőnek előkészíteni a főzni való dolgokat, mert szinte egyszerre megfő minden, és így gyorsabb is.
  2. A szegfűszeget a vöröshagymába szúrjuk.
  3. A káposztát megmossuk, eltávolítjuk a torzsáját, majd vékony csíkokra szeljük. Reszelni is lehet.
  4. Lobogó, sós vízbe tesszük a káposztacsíkokat, a szegfűszeges hagymával, a fél csokor petrezselyemmel (konyhacérnával ősszekötve), a babérlevéllel és a kakukkfűvel. (Én a kakukkfüvet a húsleveshez használt kis akasztós bors tartómba tettem bele). Semmiképp ne szórjuk csak úgy rá a káposztára! 30 percig főzzük, míg a káposzta jó puha nem lesz.
  5. A darált húst olajon fehéredésig pirítjuk, majd hagyjuk tovább főni a saját levében, kb. 15 percet.
  6. Hozzáadjuk a 2 tojást, a másik fél csokor petrezselymet (összeaprítva), a sonkahagymát és a fokhagymát (aprítva). Sóval, borsal ízlés szerint ízesítjük, majd 10 percet tovább főzzük.
  7. A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, és hagyományos krumplipürét készítünk belőle.
  8. Amikor a káposzta megfőtt, lecsepegtetjük, kivesszük belőle, a főtt petrezselymet, hagymát, babérlevelet, borstartót a kakukkfűvel.
  9. Felhevített serpenyőben, egy evőkanál zsírban párszor átforgatjuk a megfőtt káposztát.
  10. Tűzálló tálat kivajazunk/olajozunk, majd rétegesen elhelyezzük a hozzávlókat.
  11. Egy vékony réteg krumplipüré (a krumplipürénk fele). Erre az összes képoszta. A káposztára az összes darált hús. A tetejére jön a krumplipüré mésik fele, majd a reszelt sajt.
  12. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig, (mikor a sajtréteg barnulni kezd) összemelegítjük.
  13. Forrón tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 55 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 31X23

Bártfai Laci bácsi recept. Óriási sikere volt! Picit változtattam rajta (ki hitte vola.....), de ez egy rendkívül finom étel, érdemes elkészíteni. Nálunk a kedvencek közé került. Az elnevezés fura picit, mert jobban illene rá a 'kocka', mintsem a 'tál', de a végeredmény magáért beszél. Amin változtattam: Kihagytam a szerecsendiót, mert nem szeretem. Szárított kakukkfüvet használtam 1 csokor friss kakukkfű helyett. 1 kg darált hús helyett 550 g-ot használtam. Mogyóróhagymát sonkahagymával helyettesítettem. Vaj helyett csak olajat használtam. A krumplipürét hagyományosan készítettem, nem pedig a receptben szereplő vaj+főtt burgonya keveréke alapján. Illetve a főzési időket hosszabbítottam meg.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...