r
Nosalty Logó

Wellington pulyka Jamie Oliver receptje alapján

soltady
Wellington pulyka Jamie Oliver receptje alapján
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1618
Kalória
101g
Fehérje
87.2g
Szénhidrát
94.8g
Zsír
794g
Víz
391.9g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
32.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1618 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 9707 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 137 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101 g

Zsír

  • Összesen
    94.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    392 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2038.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    935 mg
  • Nátrium
    720 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    794 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    365 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    246 micro
  • α-karotin
    413 micro
  • β-karotin
    1183 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 1618 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    606 g

Zsír

  • Összesen
    568.8 g
  • Telített zsírsav
    239 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    165 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    2352 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12232.1 g
  • Cink
    58 mg
  • Szelén
    713 mg
  • Kálcium
    730 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    746 mg
  • Foszfor
    5612 mg
  • Nátrium
    4322 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    523.3 g
  • Cukor
    194 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    4764.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2192 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    109 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    139 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    427 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1478 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    7096 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2112 micro
Összesen 9707 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    67.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 137 kcal

Elkészítés

  1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Helyezzük fejjel lefelé a pulykamellet a vágódeszkára. Óvatosan nyissuk fel a mellizom találkozásánál, így a hús egyfajta keretet ad majd a tölteléknek.
  2. Fűszerezzük be jól a fele kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, borssal, és kicsit locsoljuk meg olívaolajjal. Egyenletesen kenjük be őket áfonyadzsemmel, nyomkodjuk bele a résekbe, repedésekbe. Eztán nyomjuk össze a pulykamelleket egymásra, csavarjuk fel őket úgy, mintha egy rolád lenne az egész, majd tűzzük össze hústűvel. Tegyük a tepsibe, fűszerezzük be kívülről a maradék kakukkfűvel, sóval, borssal és spricceljünk rá olívaolajat. Dörzsöljük be alaposan, csomagoljuk be alufóliába, és grillezzük 60-70 percig a sütőben, vagy csak amíg át nem sül rendesen.
  3. Eközben áztassuk be a gomba egy részét épp csak felforrt vízbe. 5 perc után kavarjuk meg egy villával, hogy a gomba megtisztuljon. A bacon-t kis olívaolajon 5-10 percig süssük át, amíg csodálatos aranybarna és ropogós nem lesz. Erre halmozzuk rá a rozmaringot úgy 30 másodpercig. Mind a bacon-t, mind a rozmaringot szedjük ki a serpenyőből, majd tegyük a már tiszta gombát a rozmaringos bacon zsiradékához egy pici vízzel, és pároljuk 10-15 percig, amíg a serpenyő újra el nem kezd sercegni és a gomba aranylóan barna, puha és karamellizált nem lesz a szélein.
  4. A szafthoz vágjuk ketté a pulyka lábát combra és alsócombra, és finoman irdaljuk be. Tegyük a serpenyőbe együtt a répával, hagymával, póréhagymával. Kavarjuk hozzá a lisztet, sót, borsot és két liter fővő vizet. Adjunk hozzá egy púpozott kanál áfonyalekvárt, balzsamecetet és rozmaringot. Hevítsük az egészet forrásig, majd hagyjuk alacsony hőmérsékleten párolódni úgy 2 óráig, vagy amíg össze nem sűrűsödik a szósz. Szűrjük át az egészet, tálalás előtt majd még melegítsük.
  5. A gomba másik felét vajon pároljuk meg, kapjon egy kis mázat a vajtól, majd egy aprítóval addig vágjuk, amíg egy laza, de sűrű állagot el nem érünk, majd hagyjuk kihűlni. Amint a töltelék és a pulyka kihűlt, folytathatjuk a bunda, a wellington résszel.
  6. Lisztezzük be a gyúródeszkát vagy asztalt, és nyújtsuk ki a leveles tésztákat körülbelül egy-egy cipős doboz méretére. Az egyik az alap lesz, a másik amivel be kell majd borítani a pulykát, ezért a tetejének nagyobbnak kell lennie. A tepsire tegyünk sütőpapírt, lisztezzük meg, és tegyük rá a kisebb méretű leveles tésztát. Halmozzuk a fele gombás tölteléket a tészta közepére, kb. olyan alapméretben, mint a pulykamell. Kivehetjük a pulykából a tűket/fogpiszkálókat (amivel megtűztük), majd helyezzük a gombás töltelék tetejére. A pulykára rátehetjük a maradék tölteléket úgy, hogy bőven kerüljön rá az egész pulykára és köré. Tegyük rá a rozmaringos baconos cuccot a tetejére, a felvert tojással pedig kenjük be a tészta szélét.
  7. Tegyük a hús tetejére a tésztát, gyengéden nyomkodjuk a hús széleire, nyomkodjuk ki belőle a levegőt úgy, hogy összekapcsolódjon a két tésztaréteg. Kb. 4 centire a hústól levághatjuk a maradék tésztát, aztán megcsavarhatjuk, mintha egy hajfonat lenne. Az egészet kenjük be tojással. Hagyjuk egy éjszakára a hűtőben, majd 180 fokon kb. 50-60 percig süssük, vagy amíg fel nem puffad, aranylóan barna nem lesz. Tálalás előtt kb 10 percig hagyjuk hűlni. Tálaláskor kb 2,5 cm-es szeleteket vágjunk, majd öntsük nyakon a szósszal. Jó étvágyat.:)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 70 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Első receptfordításom, vállalom, hogy nem tökéletes. Utólag nem két külön módon csinálnám a gombás tölteléket, csak a rozmaringos-baconos változatát. 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek