
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Őzpörkölt erdei gombákkal
-
4 ek mangalica zsír
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1000 g őzhús
-
2 ek fűszerpaprika
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
350 ml száraz vörösbor
-
12 db borókabogyó
-
3 db babérlevél
-
1 csokor kakukkfű
-
2 ek áfonyadzsem
599
Kalória
62.5g
Fehérje
21g
Szénhidrátok
21.8g
Zsír
432.5g
Víz
226.8g
Koleszterin
3.1g
Rost
10.1g
Cukor
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
Őzpörkölt erdei gombákkal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
250g őzhús300 kcal
-
125g gomba27 kcal
-
6 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
88g száraz vörösbor72 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
10g áfonyadzsem28 kcal
Összesen
599
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
Őzpörkölt erdei gombákkal
-
60g mangalica zsír541 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
1000g őzhús1200 kcal
-
500g gomba107 kcal
-
23 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
350g száraz vörösbor287 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
40g áfonyadzsem111 kcal
Összesen
2391
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
Őzpörkölt erdei gombákkal
-
2.7g mangalica zsír24 kcal
-
12g vöröshagyma4 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
44.5g őzhús53 kcal
-
22.2g gomba5 kcal
-
0.4g fűszerpaprika1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15.6g száraz vörösbor13 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1.8g áfonyadzsem5 kcal
Összesen
106
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.5 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1154.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 641 mg
-
Nátrium 335 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 432.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 524 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 382 micro
Összesen
599
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 249.8 g
Zsír
-
Összesen 87.2 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 907 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4617.7 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 147 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 318 mg
-
Foszfor 2566 mg
-
Nátrium 1340 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.1 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 13 mg
Víz
-
Összesen 1729.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 63 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 82 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 2096 micro
-
β-crypt 495 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1528 micro
Összesen
2391
kcal
- 12% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 77 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
106
kcal
Elkészítés
Őzpörkölt erdei gombákkal
- Mangalica zsíron dinszteljük üvegesre a félkarikákra vágott vöröshagymát. Erre mehet a kockákra vágott őzhús, fokhagyma, sózzuk és borsozzuk.
- Főzzük el teljesen a kifőtt levét, és pirítsuk addig, amíg szép mély barna színe lesz. Húzzuk félre, szórjuk meg fűszerpaprikával. Kavarjuk át, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Takarék lángon hagyjuk lassan főni. Időnként kavarjuk át, és pótoljuk a vizet, amikor nagyon besűrűsödött. Kb. 3-3,5 óra alatt puhul meg.
- Amíg fő az őzpörkölt addig készítsük elő a fűszeres bort és az erdei gombákat. Vörösbornál jó választás lehet pl. egy bikavér vagy egy cabernet sauvignon. Az ehető erdei gombákból szinte bármit, és azoknak a keverékét hozzáadhatjuk, legyen az vargánya, rókagomba, szegfűgomba, ízletes rizike, stb. Mindegyiknek megvan a maga jellegzetes ízvilága és állaga, amitől igazán ízletes lesz a pörkölt.
- Egy kisebb fazékba öntsük bele a bort, adjuk hozzá a borókabogyót, babérlevelet, kakukkfüvet, áfonyalekvárt, és egy kevés vizet. Takarék lángon főzzük legalább egy órán át. Amikor elkészült, kb. a felére redukálódott, akkor húzzuk félre.
- Az erdei gombákat készítsük elő, utána forró serpenyőben egy kevés mangalicazsíron, enyhén megsózva pirítsuk át kellően, majd húzzuk félre. Én azért pirítom külön, és adom hozzá később, hogy ne menjenek teljesen szét, megőrizzék a textúrájukat.
- Amikor úgy érezzük, hogy még legalább fél óra szükséges a húsnak, akkor tegyük a pörköltbe az erdei gombákat, és egy szűrőn át öntsük hozzá a vörösbort is. Kavarjuk át alaposan, és takarék lángon főzzük készre.
- Tálaljuk nokedlivel, tarhonyával vagy amivel jól esik.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Főzés ideje: 210 perc
Az őzhús egy sovány húsfajta, mely nemes ízvilágú, és a vele készült pörkölt felér a gasztronómia csúcsával. A természet kincseivel, erdei gombákkal gazdagítva, olyan gazdag aromákkal áldhatjuk meg, melyek egyedivé és felejthetetlenné teszik ezt a fogást. Ez az őzpörkölt az erdő szívéből származó ízek és értékek harmonikus találkozása, a természet ajándéka.