r
Nosalty Logó

Őzpörkölt erdei gombákkal

Simon Gábor
őzpörkölt nokedlivel
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Őzpörkölt erdei gombákkal

599
Kalória
62.5g
Fehérje
21g
Szénhidrátok
21.8g
Zsír
432.5g
Víz
226.8g
Koleszterin
3.1g
Rost
10.1g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Őzpörkölt erdei gombákkal

Összesen 599 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Őzpörkölt erdei gombákkal

Összesen 2391 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Őzpörkölt erdei gombákkal

Összesen 106 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.5 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1154.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    641 mg
  • Nátrium
    335 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    432.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    524 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    382 micro
Összesen 599 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    249.8 g

Zsír

  • Összesen
    87.2 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    907 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4617.7 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    147 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    2566 mg
  • Nátrium
    1340 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    1729.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    63 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    82 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    2096 micro
  • β-crypt
    495 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1528 micro
Összesen 2391 kcal
  • 12% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    205.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 106 kcal

Elkészítés

Őzpörkölt erdei gombákkal

  1. Mangalica zsíron dinszteljük üvegesre a félkarikákra vágott vöröshagymát. Erre mehet a kockákra vágott őzhús, fokhagyma, sózzuk és borsozzuk.
  2. Főzzük el teljesen a kifőtt levét, és pirítsuk addig, amíg szép mély barna színe lesz. Húzzuk félre, szórjuk meg fűszerpaprikával. Kavarjuk át, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Takarék lángon hagyjuk lassan főni. Időnként kavarjuk át, és pótoljuk a vizet, amikor nagyon besűrűsödött. Kb. 3-3,5 óra alatt puhul meg.
  3. Amíg fő az őzpörkölt addig készítsük elő a fűszeres bort és az erdei gombákat. Vörösbornál jó választás lehet pl. egy bikavér vagy egy cabernet sauvignon. Az ehető erdei gombákból szinte bármit, és azoknak a keverékét hozzáadhatjuk, legyen az vargánya, rókagomba, szegfűgomba, ízletes rizike, stb. Mindegyiknek megvan a maga jellegzetes ízvilága és állaga, amitől igazán ízletes lesz a pörkölt.
  4. Egy kisebb fazékba öntsük bele a bort, adjuk hozzá a borókabogyót, babérlevelet, kakukkfüvet, áfonyalekvárt, és egy kevés vizet. Takarék lángon főzzük legalább egy órán át. Amikor elkészült, kb. a felére redukálódott, akkor húzzuk félre.
  5. Az erdei gombákat készítsük elő, utána forró serpenyőben egy kevés mangalicazsíron, enyhén megsózva pirítsuk át kellően, majd húzzuk félre. Én azért pirítom külön, és adom hozzá később, hogy ne menjenek teljesen szét, megőrizzék a textúrájukat.
  6. Amikor úgy érezzük, hogy még legalább fél óra szükséges a húsnak, akkor tegyük a pörköltbe az erdei gombákat, és egy szűrőn át öntsük hozzá a vörösbort is. Kavarjuk át alaposan, és takarék lángon főzzük készre.
  7. Tálaljuk nokedlivel, tarhonyával vagy amivel jól esik.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 210 perc

Az őzhús egy sovány húsfajta, mely nemes ízvilágú, és a vele készült pörkölt felér a gasztronómia csúcsával. A természet kincseivel, erdei gombákkal gazdagítva, olyan gazdag aromákkal áldhatjuk meg, melyek egyedivé és felejthetetlenné teszik ezt a fogást. Ez az őzpörkölt az erdő szívéből származó ízek és értékek harmonikus találkozása, a természet ajándéka.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...