Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Villámgyors Somlói - Somlóihoz képest

Villámgyors Somlói - Somlóihoz képest
Villámgyors Somlói - Somlóihoz képest
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukámnak szülinapjára csináltam ezt a "gyors" somlóit, mert az az egyik kedvence. 

A régi szép időkben Félegyházán a tejbisztróban evett utoljára igazán jó somlóit, és állítása szerint ez a recept rendkívül hajaz azokra a régi ízekre. 

hozzávalók / 8 adag

Piskóta

Vaníliapuding

Csokipuding

Diós töltelék

Kakaóöntet

Összeállítás

ajánlat

Az édesség rögtön is fogyasztható, amint minden kihűlt, de én egy éjszakára hűtőben pihentettem, így még finomabb volt és még puhábbak a piskóták. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először készítsük el a piskótát a szokásos módon. Először szétválasztjuk a tojásokat; a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tejet, az olajat, a sütőport és 2 ek lisztet. A fehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, majd ennek a felét és a maradék 2 ek lisztet hozzákeverjük a tojásos masszához. Végül a maradék fehérjét is hozzákeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a massza felét elsimítjuk a tepsi felében. A maradék masszához hozzákeverjük a kakaóport, majd a tepsi másik felébe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük, majd félretesszük hűlni.
  2. A pudingokat kicsit hígabbra főzzük a csomagoláson leírtak alapján, majd ezeket is félretesszük hűlni.
  3. Elkészítjük a diós tölteléket is: a mazsolákat meleg vízbe beáztatjuk egy kicsi rummal. A diót összekeverjük a narancshéjjal (vagy aromával), fahéjjal, cukorral, sütőrummal és a tejjel. A tűzhelyen egyet rárottyantunk, belekeverjük a lecsöpögtetett mazsolákat, majd hagyjuk kihűlni.
  4. Ha szépen rendesen kihűlt minden, összeállítjuk a desszertet: a piskótalapot 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik lapot megkenjük a diós töltelékkel, és rátesszük a következő lapot. Ennek a tetejére rákenjük a fele vaníliás pudingot. Rátesszük a harmadik lapot is, és megkenjük a maradék vaníliás pudinggal.
  5. Tálalás előtt a tejszínhabot felverjük, és elkészítjük a csokiöntetet: a kakaót összekeverjük a cukorral és a vízzel, majd tűzhelyen felforraljuk, sűrűsítjük. Hagyjuk hűlni, de ha hidegen túl sűrű lenne, adunk hozzá egy kis vizet.
  6. Az összeállított édességet szeletekre vágjuk, majd ezeket is felkockázzuk. Egy edény aljába teszünk némi csokipudingot, erre tesszük a somlói-kockákat, még egy kis csokipudingot. A tetejét díszítjük a tejszínhabbal és a csokiöntettel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 3 778
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
112 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

somlói pohárkrém

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

484
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 4 ek
tej 2 ek
napraforgó olaj 1 ek
1 csipet
sütőpor 0.5 csomag
cukrozatlan kakaópor 1 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 7 dl
cukor 3 ek
csokoládés pudingpor 1 tasak
cukor 3 ek
tej 7 dl
sütő rum 1 ek
dió 12 dkg
narancshéj 2 narancsból nyert
fahéj 1 kávéskanál
cukor 2 ek
sütő rum 1 ek
tej 3 ek
mazsola 1 marék
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 3 ek
víz 5 ek
habtejszín 200 ml