Somlói galuska háromféle piskótából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
A három vékony piskótához (sima, kakaós, diós)
-
55g tojás69 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
4 kcal
-
3g dió22 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A vaníliakrémhez
-
83g tej47 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A sziruphoz
A töltelékhez
A csokiöntethez
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
42g cukor161 kcal
-
8g víz0 kcal
-
17g tej9 kcal
-
17g rum39 kcal
A tálaláshoz
-
83g habtejszín243 kcal
Összesen
1339
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
A három vékony piskótához (sima, kakaós, diós)
-
330g tojás415 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
23 kcal
-
20g dió131 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
A vaníliakrémhez
-
500g tej280 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A sziruphoz
A töltelékhez
A csokiöntethez
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
50g víz0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g rum231 kcal
A tálaláshoz
-
500g habtejszín1460 kcal
Összesen
8033
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
A három vékony piskótához (sima, kakaós, diós)
-
10g tojás13 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.6g dió4 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
A vaníliakrémhez
-
15.2g tej9 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A sziruphoz
A töltelékhez
-
2.4g dió16 kcal
-
2.4g mazsola7 kcal
-
4.6g rum11 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A csokiöntethez
-
4.6g étcsokoládé25 kcal
-
7.6g cukor29 kcal
-
1.5g víz0 kcal
-
3g tej2 kcal
-
3g rum7 kcal
A tálaláshoz
-
15.2g habtejszín44 kcal
Összesen
247
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.3 g
Zsír
-
Összesen 55.3 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 419 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1457.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 413 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 572 mg
-
Nátrium 326 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.5 g
-
Cukor 139 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 186.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 361 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 88 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 276 mg
-
Retinol - A vitamin: 355 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 404 micro
Összesen
1339
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 121.7 g
Zsír
-
Összesen 331.9 g
-
Telített zsírsav 155 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 90 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 63 g
-
Koleszterin 2515 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8743.8 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 2480 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 619 mg
-
Foszfor 3429 mg
-
Nátrium 1956 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1004.8 g
-
Cukor 837 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1120.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2169 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 528 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 419 micro
-
Kolin: 1659 mg
-
Retinol - A vitamin: 2131 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 422 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2425 micro
Összesen
8033
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
247
kcal
Hozzávalók
A három vékony piskótához (sima, kakaós, diós)
-
4 evőkanál finomliszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
6 ek cukor
-
1 csomag sütőpor
A vaníliakrémhez
-
5 dl tej
-
4 db tojássárgája
-
15 dkg cukor
-
8 dkg finomliszt
A sziruphoz
A töltelékhez
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
A csokiöntethez
-
15 dkg étcsokoládé
-
25 dkg cukor
-
0.5 dl víz
-
1 dl tej
A tálaláshoz
-
5 dl habtejszín
Elkészítés
A három vékony piskótához (sima, kakaós, diós)
- A szokásos módon elkészítjük a piskótákat a 2-2 tojásból. A kakaósnál és a diósnál az egyik kanál lisztet egy kanál kakaóporral, illetve darált dióval helyettesítjük. Ha mazsolával készítjük, beáztatjuk a rumba.
- A vaníliakrémhez a tejet felforraljuk a vaníliával és a citromhéjjal. Ha felforrt, félretesszük hűlni, közben a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett belekeverjük a langyos vaníliás tejet. Újramelegítjük, amíg besűrűsödik.
- A sziruphoz a cukrot felforraljuk a vízzel, ha kihűlt, hozzákeverjük a rumot.
- A csokiöntethez a csokit egy lábosba tördeljük, hozzáöntjük a vizet, és kevergetve felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tejet és a rumot is. Addig főzzük, amíg a cukor is elolvad.
- A kihűlt kakaós piskótát visszatesszük a tepsibe, meglocsoljuk egy kevés sziruppal, megkenjük vaníliakrémmel, megszórjuk a dió, a mazsola és a kakaópor harmadával. Erre kerül a diós piskóta, rá ugyanúgy szirup, vaníliakrém, dió, mazsola, kakaópor. Végül a sima piskóta kerül a tetejére, amire rátesszük a maradék krémet és egyéb tölteléket.
- Néhány órára betesszük a hűtőbe.
- Tálaláskor egy kanállal kis galuskákat szaggatunk belőle, amiket egy-egy tálkába halmozunk, tejszínhabot teszünk rá, és meglocsoljuk bőségesen a csokiöntettel. (Egyszerre csak annyit szaggassunk ki belőle, amennyit meg is eszünk, különben kiszáradhat, bár nálunk erre nem volt ideje. :) )
- Tepsi mérete: 38x22
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 21829
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Egy kedves ismerősöm juttatta eszembe a somlóit, de a cukrászdait nem szeretem, úgyhogy gondoltam, megpróbálkozom vele itthon. Elkezdtem receptre vadászni, de nem igazán találtam olyat, amilyen formában ez a finom édesség az emlékeimben élt, már pedig úgy gondoltam, ha már nekilátok, akkor a lehető legtöbbet szeretném kihozni belőle, mivel elég hosszadalmas az elkészítése. Így a hiányzó részletekről a páromnál érdeklődtem (aki cukrász, de itthon sose süt...:) ). Nem egy bonyolult süti, de az összes hozzávaló előkészítése és az összeállítása miatt kicsit időigényes. Bár megéri a fáradtságot! :) A kép sajnos nem sikerült, de egyébként nagyon mutatósak a háromszínű kis "galuskák".