Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegán sólet

Vegán sólet
Vegán sólet
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán.

Mostanában kedvem van vegetáriánus ételekkel kísérletezni. Az ötletet, mint másoknak is, a sóletkonzerv adta. (Egyetem alatt nagyon szerettem a "Sólet csípős kolbásszal" című konzervet, ami elég furcsa szerzet belegondolva, mert a sólet zsidó étel, a kolbász meg valószínűleg disznóhúsból van.)  Megnéztem a többi sóletreceptet, mind nagyon különböző volt, és sokat sütőben készítenek. Nekem nincs sütőm, ezért ezzel az egyszerű megoldással álltam elő. Ez tulajdonképpen babpörkölt gerslivel. A végeredmény meglepően hasonló lett az emlékeimben élő konzerv ízéhez, ezért gondoltam, megosztom.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán.

Magyar konyhát jelölök meg a recepthez, mert igaz, hogy az eredeti sólet zsidó étel, de ez a változat magyaros eljárással készült.

Gerslit most főztem először. Nagyon emlékeztetett a quinoára, szerintem azzal is jó lenne, legközelebb kipróbálom.

Nekem a végén beitta az összes levet a gersli. Legközelebb több vizet adok hozzá, hogy szaftosabb legyen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, ami bőven ellepi. Hagyjuk a vízben állni éjszakára.
  2. Egy klasszikus pörköltalappal indítunk. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró darabokra, a kápia paprikákat vágjuk ketté hosszában, és szeleteljük fel, a paradicsomot kockázzuk.
  3. A kókuszzsíron pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Közben sózzuk. Mikor megpárolódott, húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a piros fűszerpaprikát, és keverjük jól össze.
  4. Adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot, öntsük fel 1-2 deci vízzel, forraljuk fel, közben adjuk hozzá a borsot, csípős paprikaport és köménymagot.
  5. Amikor felforrt az alap, öntsük rá a babot, áztatóvíz nélkül (én át is mostam a babot előtte). Főzzük puhára a babot fedő alatt kis-közepes lángon. Ez nekem 2 órát vett igénybe. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen rajta víz, ha kell, pótoljuk, időnként forgassuk át, hogy ne égjen oda.
  6. Amikor a bab már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a gerslit. Na ekkor kezd el igazán hasonlítani egy sóletre. A gersli megadja azt, ami ízben és állagban hiányzik: besűrűsíti a szaftot, elég sok vizet felvesz, ezért ilyenkor pótolni kell.
  7. Főzzük tovább fedő alatt, ha a gersli is megpuhult, tálalhatjuk.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 754
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Peti

Mióta szakács: 2018.01.14.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Sólet, babpörkölt, babpörkölt gerslivel, babpörkölt árpagyönggyel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

489
fehérbab 1 kg
gersli 300 g
kókuszzsír 2 ek
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
kápia paprika 2 közepes db
paradicsom 1 nagy db
köménymag 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 2 teáskanál
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint
víz 10 dl