r
Nosalty Logó

Vegán sólet

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Peti
Vegán sólet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 489 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 4883 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 163 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    950.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    222 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    410 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    96 micro
  • Likopin
    463 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 489 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    272.1 g

Zsír

  • Összesen
    43.1 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9506.1 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    250 mg
  • Kálcium
    2684 mg
  • Vas
    115 mg
  • Magnézium
    2220 mg
  • Foszfor
    3897 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    887.9 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    209 mg

VÍZ

  • Összesen
    1671.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    388 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    305 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4099 micro
  • Kolin:
    821 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    221 micro
  • β-karotin
    4048 micro
  • β-crypt
    964 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 4883 kcal
  • 9% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    317.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    155 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 163 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, ami bőven ellepi. Hagyjuk a vízben állni éjszakára.
  2. Egy klasszikus pörköltalappal indítunk. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apró darabokra, a kápia paprikákat vágjuk ketté hosszában, és szeleteljük fel, a paradicsomot kockázzuk.
  3. A kókuszzsíron pároljuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Közben sózzuk. Mikor megpárolódott, húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a piros fűszerpaprikát, és keverjük jól össze.
  4. Adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot, öntsük fel 1-2 deci vízzel, forraljuk fel, közben adjuk hozzá a borsot, csípős paprikaport és köménymagot.
  5. Amikor felforrt az alap, öntsük rá a babot, áztatóvíz nélkül (én át is mostam a babot előtte). Főzzük puhára a babot fedő alatt kis-közepes lángon. Ez nekem 2 órát vett igénybe. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen rajta víz, ha kell, pótoljuk, időnként forgassuk át, hogy ne égjen oda.
  6. Amikor a bab már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a gerslit. Na ekkor kezd el igazán hasonlítani egy sóletre. A gersli megadja azt, ami ízben és állagban hiányzik: besűrűsíti a szaftot, elég sok vizet felvesz, ezért ilyenkor pótolni kell.
  7. Főzzük tovább fedő alatt, ha a gersli is megpuhult, tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 10941
  • Feltöltés dátuma: 2018. május 05.

Ajánló

A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán. Magyar konyhát jelölök meg a recepthez, mert igaz, hogy az eredeti sólet zsidó étel, de ez a változat magyaros eljárással készült. Gerslit most főztem először. Nagyon emlékeztetett a quinoára, szerintem azzal is jó lenne, legközelebb kipróbálom. Nekem a végén beitta az összes levet a gersli. Legközelebb több vizet adok hozzá, hogy szaftosabb legyen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kép csak tálalási javaslat! Ha nem eszel hozzá főtt tojást, akkor vegán. Mostanában kedvem van vegetáriánus ételekkel kísérletezni. Az ötletet, mint másoknak is, a sóletkonzerv adta. (Egyetem alatt nagyon szerettem a "Sólet csípős kolbásszal" című konzervet, ami elég furcsa szerzet belegondolva, mert a sólet zsidó étel, a kolbász meg valószínűleg disznóhúsból van.)  Megnéztem a többi sóletreceptet, mind nagyon különböző volt, és sokat sütőben készítenek. Nekem nincs sütőm, ezért ezzel az egyszerű megoldással álltam elő. Ez tulajdonképpen babpörkölt gerslivel. A végeredmény meglepően hasonló lett az emlékeimben élő konzerv ízéhez, ezért gondoltam, megosztom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!