Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sólet 2.

Sólet 2.
Sólet 2.
230 perc / előkészület: 20 perc sütés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (59)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sokáig kutattam igazán jó recept után, míg végül egy idős nénitől sikerült megtanulnom ezt.
A sólet legfinomabb, ha cserépfazékban sütjük, de vastagabb falú fazékban, vasedényben is kitűnő.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Friss kenyér és savanyúság illik hozzá. Ízlés szerint főzhetjük füstölt libamellel, esetleg füstölt kolbásszal vagy a család igénye szerinti kombinációval.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A beáztatott, megmosott babot és a megmosott gerslit a fazékba tesszük. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, az ételízesítőt és az olajat. (Ha libahúsból készítjük, finomabb az olaj helyett a libazsír.)
  2. A bab közé ágyazzuk az alaposan megmosott füstölt húst, valamint az alaposan megtisztított tojásokat.
  3. Felöntjük vízzel, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje.
  4. Felforraljuk, és amikor a habját elfőtte, megkóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük.
  5. Ezután sütőbe tesszük, először fél óráig takaréklángon, majd kb. három órán keresztül közepes fokozatra állítva sütjük.
  6. Óránként érdemes megszemlélni, kicsit fellazítani, ha szükséges, vízzel feltölteni.
  7. Tálalás előtt a tojásokat tisztítsuk meg!

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 137 542
elküldve: 47
receptkönyvben: 956
elkészítve: 67/81
Facebookon megjelent: -

szakács

Amam

Mióta szakács: 2010.03.10.
2 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

babos-tojásos-füstölt tarjás sólet, babos-füstölt húsos egytál

Hozzászólások (59)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

merydian
merydian Mon, 2017-04-17 00:25

Jó recept, de ebbe nem illik a sertés. Marhahús, füstölt kacsa, liba annál inkább. Az ételizesítőt meg el kéne felejteni végre egy életre. Minden ételnek egyen ízt ad és baromira egészségtelen. Ja! És próbáld ki egyszer úgy, hogy 100-125 fokon 12 órát hagyod a sütőben. Az lesz a tuti.

amam
Amam / amam Mon, 2017-04-17 06:40

Kedves Merydlan!
Ha valami újdonságot főzök, én is elolvasok több receptet, azután - saját ízlésem alapján - elkészítem a saját variációmat.
Köszönöm a hozzászólásodat, már régóta foglalkoztat az alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig történő sütés, de még nem sikerült rászánnom magamat.
Viszonylag hosszú életem során már annyi "tuti"-t,majd cáfolatukat sikerült megismernem, hogy én már nem hiszek abban, hogy van tuti.
Amam

amam
Amam / amam Mon, 2017-03-13 06:58

Kedves NoSalty csapat!
Köszönöm a kiemelést, nagy öröm, ha másnak is ízlik a saját recept alapján készült étel.
További jó munkát kívánok!
Amam

kágika78
kágika78 Wed, 2015-01-28 20:52

Jómagam nem szeretem pl. a kínai konyha édes-savanyúját, és az indiai konyha fahéjjal fűszerezett húsát se... Szóval én úgy vagyok az idegen konyhával, hogy oké, de csak azt és úgy, ahogy a magyar gyomor is beveszi. Na mármost a sólet alapvetően zsidó kaja, ez eddig oké, de mi a bánatért ne lehetne megcsinálni disznóhússal, ha egyszer református vagyok?!
Amúgy vaslábasban sül, és kolbásszal, házi füstölttel, mert én azt szeressem, immáron harmadik órája. Szerintem ráhúzok még egyet, mert nem találom elég sűrűnek. Nagyon biztató, hogy mindenki ilyen jókat írt erről a receptről, amit ezúton is köszönök - aztán majd érkezem a konkrét véleménnyel. :-)

merydian
merydian Mon, 2017-04-17 00:22

Pl. azért ne csináld disznóhússal, amiért gulyást sem főzünk disznóból. Nem illik az ételhez. Csinálj inkább szárazbab főzeléket, ahhoz megy a kolbász.

kágika78
kágika78 Sat, 2015-01-31 13:22

Ez a recept egyszerűen úgy tökéletes, ahogy van! Végül 4 órát volt a sütőben. Valami Isteni!!!

amam
Amam / amam Thu, 2015-01-29 10:41

A konyhaművészet csodája, egyben a főzés öröme éppen az, hogy mindenki azt tesz a fazekába, amit szeret. Én magam még kétszer nem főztem meg ugyanazt az ételt ugyanúgy. Tehát egyetértek, remélem finomra sült a sóleted Kágika!

hampedit
hampedit Tue, 2014-11-11 03:19

Szia Amam! Vegig olvastam a receptet a hozzavalokat es a hozzaszolasokat. Csak arra nem talaltam vallaszat a gerslit mikor rakod hozza? En is keszulok az elkeszitesehez. nagyon tetszik a recepted. Varva megtisztelo vallaszodat. hampedit

amam
Amam / amam Tue, 2014-11-11 18:07

Kedves Hampedit! Köszönöm a kérdést. Azt hiszem, azért nem találtad az első pontban a választ, mert túl egyszerű: "a beáztatott, megmosott babot és a megmosott gerslit a fazékba tesszük. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, az ételízesítőt és az olajat." Tehát rögtön az elején, a sütőedényben összekeverem a babot, a gerslit, az összevágott hagymát, etc. Megvallom, én kézzel kutyulom össze - jólesik a lelkemnek.
Jó sóletezést, üdv: Amam

2bagoly
2bagoly Wed, 2014-07-16 23:51

Sziasztok Mindenkinek!

Ma keszitettem el mazas cserepedenyben ezt a ragyogo es nagyszeru receptet. Annyit valtoztattam rajta, hogy nem libabol, disznobol csinaltam hanem fustolt csirkecombbol es igy is tokeletes lett az ize. 4 orat foztem es pont olyan lett az allaga amilyennek sztem kell, hogy legyen a solet. A csaladnak nagyon izlett es azt hiszem ez lesz a kedvencunk. Csak ajanlani tudom mindenkinek. Koszonom a receptet es mentettem.

andees
andees Tue, 2014-04-15 08:51

Sziasztok.A tojást nyersen héjastól kell bele tenni?

amam
Amam / amam Tue, 2014-04-15 09:04

Igen! Jól megmosod, és beleágyazod a babba. A tálalás előtt óvatosan vedd ki, mert kellemetlen, ha az ételbe keveredik a tojáshéj. Én az utolsó "szemlén" szoktam kiszedni a tojásokat, majd fellazítva visszateszem a sóletet. Amíg készre sül, én lehéjazom a tojásokat.

Krisztina9
Krisztina9 Wed, 2013-09-25 13:51

Nagyon, nagyon finom, picit változtattam, megszórtam 1 evőkanál liszttel, csontozott első csülköt és kolbászt is tettem bele, nem forraltam fel, egyből ment a sütőbe. Hát nem semmi :-)

santameva
santameva Fri, 2013-03-01 15:48

Nagyon szeressük ezt a receptet, de én gázon gyártom és fagyasztott babból megkímélve magamat a hosszas sütögetéstől és a fél óránkénti Mikor lesz már kész??? kérdésre való válaszolgatástól.

amam
Amam / amam Sat, 2013-03-02 17:20

Én őszintén üdvözlöm, hogy mindenki a saját elképzelései szerint készíti el - magam is így működöm. Persze a sóletnek a hosszú, lassú sülés az egyik lényege. Attól ne félj, hogy a "mikor készül el" izgalom eluralkodik, ha megpróbálod, mert bátran lehet 3-4 órára tervezni a sütést, és így nyugodtan foglalkozhatsz közben valami mással.
Üdv: amam

martka70
martka70 Mon, 2012-12-10 12:59

Kedves Amam!

Mennyei manna!!!! Életem első sóletje, nagy sikert arattam vele, isteni lett. Pár éve vettem Korondon egy káposzta sütő cserépedényt, ebben sült. Nagyon finom lett, bár liba mell hiányában én is füstölt sertés hússal készítettem, nem baj majd legközelebb...ami biztos lesz :)
Köszönöm, Márti

Sancho
Sancho Sun, 2012-11-25 14:35

Nálam fáskályhán rogyog, cserépedényben. Kb, 5 óra alatt kész, nem tettem sose a lerbe.

Darena
Darena Fri, 2012-11-02 08:28

Hát elsőre egy kicsit kalandosra sikerült: este tettem fel, és kb. éjfélre állítottam a telefonomat, hogy kivegyem. Erre reggel kinyitom a szemem és megcsapja az orromat az illat (természetesen a telefon némára volt állítva :D). Egy pillanatra elsötétedett előttem a világ és már láttam a méregdrága Tupperes fazekamat a kukában - abban a pillanatban a sólett izgatott legkevésbé -, de nem! Sőt! Igaz, hogy egy kicsit kiszáradt, de a család úgy ette, mint a vett malac. :D:D:D Most sül másodjára, remélem most még jobb lesz (ha megint bent nem felejtem).
És szerintem a sólet zsidó kaja. Én legalábbis a zsidó ételek kategóriában keresném. De mivel a lap nem csak zsidóknak szól, így miért ne mehetne bele némi disznóság? Erre mondják, hogy ahány ház annyi szokás. Nem hiszem, hogy kiszáll a "sólettrendőrség", ha nem teljesen kóser - legalábbis remélem, mert akkor bajban leszek :))). Amúgy ha a hozzávalók között nem szerepelne sertéshús, akkor is azt tennék bele, egyrészt mivel nálunk nincs tilalmi listán, másrészt mivel se pénzem, se időm füstölt libahús után kajtatni...
Ja és nekem is ez az eddigi legjobb sólet recept!

csahebo
csahebo Fri, 2012-10-19 23:04

Kedves Amam!

Elolvastam a hozzászólásokat, és azt kell mondjam, hogy Te aztán igazán türelmes vagy :)
Ma megalkottam a recepted alapján életem első sóletjét. Szakértők, kérem ne olvassák, de a helyi kisboltban csak füstölt sertéscomb volt, így azt tettem bele meg egy kis lapockát, így már eléggé antikóser lett, de a libazsír talán plussz pontot ér ;)!!!
Még csak kóstoltuk, 1-1 kanál járt a Férjnek is, meg nekem is (na jó, nekem inkább másfél), de valami istenire sikerült. Holnap lesz a nagy premier, Anyósom és Apósom lesznek a tesztalany.
Köszönöm a receptet! Biztos vagyok benne, hogy még sokszor elő fog fordulni a sütőmben!
Minden jót!

amam
Amam / amam Sat, 2012-10-20 18:20

Kedves Csahebo!
Szerintem az a lényeg, amit Te írtál!
Örülök, hogy jól sikerült életed első sólete, jó étvágyat hozzá! (Egyébként én is hajlamos vagyok az ételeket a minőségük, és élvezeti értékük alapján, és nem ideológiai szempontok szerint értékelni.)
Ha elfogadod egy javaslatomat, legközelebb készítsd elő, és az étkezésre süsd meg! Sokkal kényelmesebb, mint később melegíteni. Így viszont számíts rá, hogy kicsit beszívja a szaftját, ezért tegyél alá kevés vizet, mielőtt megmelegíted.
Amam

csahebo
csahebo Mon, 2012-10-22 21:22

Kedves Amam!

Köszi a javaslatot! Mindenképpen így teszek, csak most nem voltam otthon, mikor érkeztek, és én magam akartam megsütni. Nagyon ízlett nekik, nem fújt fel senkit!!! Amúgy melegítve is isteni!!! Meg hidegen is. Meg kenyérrel, meg magában is... Jelenleg úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokoládéval :) Sütöttem hozzá házikenyeret és abszolút befutó.
Hamarosan újra megsütöm!!!
Köszönök Mindent!
Üdv!
Helga

amam
Amam / amam Tue, 2012-10-23 19:10

Kedves Helga!
Talán nem is hiszed, hogy ez milyen öröm! Én igazán széles érdeklődéssel megáldott embernek tartom magamat, de szerintem a gasztronómiai kultúra az egyik legfontosabb az ember számára.
További sikereket ezen a téren (is):
Amam

Virágh Bea
Virágh Bea Mon, 2012-10-08 19:56

Biztos a zsidók másképp , másból és tovább sütik-főzik, de tekintve hogy nem vagyok zsidó, én így, ebből és eddig csináltam, ahogy a recept szól, és bátran állíthatom: tökéletes. Néhányszor megcsináltam mindenféle hús nélkül is, mert épp 90 napos diétán voltam, úgy is nagyon finom! Én fedeles mázas cserépfazekat használok, áztatás nélkül, kb. 10 percig tart az elkészítés, és attól függően sokáig sütöm, hogy mikorra éhezem meg annyira, hogy már nem bírok magammal. 3-4 órát általában azért rászánok. Bár minden ennyire egyszerű és jó lenne az életben, mint ez a sólet! Köszönöm szépen a receptet.

amam
Amam / amam Tue, 2012-10-09 09:03

Szia Bea!
Örülök, hogy ízlett a sólet. Kedves egészségedre!
Amam

vaksi
vaksi Fri, 2012-02-10 13:00

Sziasztok!
Füstölt libacombot honnan a csudából lehet beszerezni??? (És nagyon drága?)
A sóletet mindig tarkababból készítik, vagy az az aprószemű fehérbab is jó hozzá?
Előre köszönöm az esetleges válaszokat. :-)
Vaksi

amam
Amam / amam Fri, 2012-02-10 19:03

Szia Vaksi!
A füstölt libacombra vadászni kell, nem mindig és kevés helyen kapható.
Én éppen holnap sütök sóletet, Mendén a hentesnél vettem nagyon finom füstölt libamellet.
Szerintem a fehérbab is jó lesz, csak az ember megszokik valamit, és azután már úgy készíti.
Sok sikert!
Amam

vaksi
vaksi Fri, 2012-02-10 20:38

Köszi szépen, Amam!
Hát, akkor most erőt gyűjtök, aztán majd egyszer valamikor nyakamba veszem a várost, hátha sikerül valahol füstölt libacombot lőni...
Muszáj lesz kipróbálnom ezt a sóletet.
Vaksi

amam
Amam / amam Sat, 2012-02-11 18:59

Most ettük meg, frenetikus volt a siker, vágj bele!
A füstölt libamellet ki kellett áztatnom, mert nagyon sós volt, figyelj erre.
Amam

Horyerzsi
Horyerzsi Sat, 2011-12-10 21:01

Én már háromszor megfőztem,nagyon ízlett a családnak,szerintem is a legjobb,Sólet recept,amit eddig ettem!!!
Köszönet,hogy megosztottad,nekem kulináris örömet okozott!!!
Üdvözlettel: Erzsébet

amam
Amam / amam Sun, 2011-12-11 07:10

Én is így voltam vele: sokáig keresgéltem, próbálkoztam, ez jött be.
Köszönöm a visszajelzést:
amam

big005
big005 Fri, 2011-11-11 18:22

Másodszor készítettem el ezt az ételt, és biztosan nem utoljára, mert annyira ízlett mindannyiunknak.
Én gazdagítottam egy kicsit pulykamell darabokkal, és füstölt libacombbal, de ez nem is igazán lényeges.
Amam hálás köszönet ezért a remek receptért!

r.agi25
r.agi25 Sat, 2011-10-22 14:21

Úgy gondolom véleményt csak kóstolás után illő írni. Nálunk ez volt a mai menü
Hát mit mondjak?! Isteni finom, biztos többször is elfogom készíteni.
Úgyhogy ide vagy oda igazi sólet, ezt a receptet mindenkinek ajánlom.
Annyit változtattam, hogy árpagyöngy helyett hajdinát tettem bele,mivel nem akartam azért multiba menni.

amam
Amam / amam Sun, 2011-10-23 09:05

Gratulálok a sikerhez! Szerintem is az a lényeg, hogy finom legyen az étel és örömöt okozzunk a főzéssel.
amam

torpi
torpi Thu, 2011-07-21 23:05

Hadd tegyek egy megjegyzest.Tevedes az igazi solet mind szarazanyagokbol keszul, es lisztes, ami itt a jelen esetben hianyzik.Nem dinsztelunk, nem piritunk semmit.A jo solet 12 oras.Vegy egy fazekat amit majd a sutobe is be tudsz tenni fedovel.Aprora vagd a hagymat fokhagymat erre onts egy kis olajat majd dobb a babot bele szord meg liszttel paprikaval es razd jol ossze, nem kevergetjuk, tetejere teszed a fustolt dolgokat, a nyers marhahust es felengeded annyi vizzel hogy jol ellepje.Majd felrakod 4 orat parolni a tuzhelyre.Utana bedugod a sutobe de elotte raszorod a gerslit(arpagyongy) es a sutoben takareklangon tovabbi 8 orat parolod.Most pedig bocsanat ha belekontarkodtam.Igaza van Eikanak az igazi soletbe nem kerul semmifele diszno dolog.Foleg liba vagy marhahus kerul de lehet bele tenni 1-2 hejas tojast is ezt mar csak a sutobe keruleskor.A toltott libanyakat is bele szoktuk tenni.Hat errol csak ennyit.A tradicio az megmaradt, meg akkor is ha nemzetsegek nepek keverednek.Udv.Valeria

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2011-10-07 09:32

Csak megszeretném jegyezni,hogy az "igazi" sólet nem olajjal,hanem libazsírral készül.Füstölt marhaszegy,füstölt libamell és természetesen lehet benne töltött libanyak és tojás.

amam
Amam / amam Sun, 2011-07-24 12:53

Kedves Valéria!
Köszönöm az észrevételeidet, meg fogom próbálni, mert érdekel, hogy mit hogyan szeretnek a világ más szegleteiben. Másrészt szeretek / szeretünk jót enni, és ez az elkészítési mód, amit közzé tettem, mindenkinek elnyerte a tetszését.
Üdv, amam

brekancs
brekancs Wed, 2010-12-15 22:14

Szia amam! Koszonom szepen a gyors valaszt, maris felkerult a listankra.

brekancs
brekancs Tue, 2010-12-14 22:56

Szia! Nagyon guszta a recept, szeretnem is kiprobalni, csak nem igazan tudom hogy mit csinaljak a tojasokkal. Nyersen, pucolatlanul kell ''beagyazni'' es a sutes vegen megpucolni?
Lehet sutni agyagedenyben is? Ha abban csinalnam, mennyi ideig kell elotte beaztatni? A tetejet ra kell boritani vagy csak ''szabadon'' toljam a sutobe? Ha tudnal valaszolni a kerdeseimre azt nagyon megkoszonnel es mar allnek is neki elkesziteni.

amam
Amam / amam Wed, 2010-12-15 08:46

Szia Brekancs!
Én mázas agyagfazékban sütöm a sóletet, de "rendes" fazékban, vaslábosban, és szerintem agyagedényben is tökéletes. Magam nem használok agyagedényt, de ahogy tudom, előtte meg kell szívatni vízzel - tedd, ahogy előírják! Azt nem tudom, mennyire párolog el benne a leve, de az első óra után nézd meg, kicsit lazítsd fel, és töltsd utána vízzel.
A tojásokat jól megsikálva, héjastól ágyazom bele, és a tálalás előtt megtisztítva helyezem vissza a sóletbe.
Jó étvágyat!
amam

Katzeztak
Katzeztak Sun, 2010-12-12 17:27

Hát az eredetit nem csak hogy egy éjszakán át sütik alacsony hőfokon, hanem alapvetően füstölt libahúst és libazsírt raknak bele. Így már kóser is lesz, mert semmi nincs benne disznóból. Ezen kívül másféle gabonákat is raknak bele: az árpagyöngy mellett búzakását, néhol kuszkuszt. A pirospaprikát általában kihagyják inkább szerecsendiót tesznek bele, és mindenkinek ajánlom, hogy próbálja meg fahéjjal! - a hüvelyeseket rendkívül feldobja (sima babfőzelékbe is) egy kis fahéj.

amam
Amam / amam Thu, 2010-12-02 14:09

Én is bővítettem már a választékot füstölt libacombbal,de marhával még nem próbáltam. Az biztos, hogy az ízének csak javára lehet. A főzési idő pedig ennél az ételnél nem gond.
Köszönöm az ötletet és a "próbafőzést!
amam

670
fejtett bab 40 dkg
gersli 10 dkg
füstölt tarja 60 dkg
tojás 4 db
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 1 fej
napraforgó olaj 1 dl
fűszerpaprika 2 ek
bors 1 kk
ételízesítő 0 ízlés szerint