r
Nosalty Logó

Vargányaleves hajdinával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
giuliettalupa
Vargányaleves hajdinával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 254 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1010 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 52 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1265.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    877 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    162 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    482 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4494 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 254 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    39.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5062.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    265 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    322 mg
  • Foszfor
    904 mg
  • Nátrium
    3510 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    648.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1929 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17975 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    834 micro
Összesen 1010 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    389 micro
  • β-karotin
    941 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 52 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A főzés megkezdése előtt áztassuk be a hajdinát legalább egy órára, hogy kissé megpuhuljon. Ha szárított gombát használunk, akkor azt is érdemes beáztatni.
  2. Ha nyers gombával dolgozunk, tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra, majd a meghámozott zöldségeket is szeleteljük fel. A zöldségeket pirítsuk át egy kanálnyi zsíron, majd öntsük fel a szárnyas húslével, és adjuk hozzá a gombát.
  3. Közepes tűzön főzzük 15 percet, majd adjuk hozzá a leszűrt hajdinát és a fűszereket - a petrezselyem kivételével - és főzzük további 15 percig. Ne nagyon kevergessük, mert a hajdina szétmállik!
  4. Mikor megpuhultak a hozzávalók, habarást készítünk a lisztből és tejfölből, és a hajdinás gombalevesbe keverjük. A végén felaprított, friss petrezselyemzölddel szórjuk meg, és tálaláskor tejföllel, esetleg pár csepp citromlével kínáljuk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 884
  • Feltöltés dátuma: 2020. október 12.

Ajánló

Hűvös napokon melengető fogás ebédre, vacsorára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vargányaleves hajdinával
giuliettalupa 82 recept

Finom, tartalmas gombaleves a hideg őszi-téli napokra, amelyben "sűrítőanyagként" ott szerepel a hajdina, ez a méltatlanul mellőzött növényi alapanyag. A vidékünkön egykor nagyon gyakran használták a népi táplálkozásban, mára már lassan feledésbe merült, pedig számos jótékony hatása van: értékes vitaminforrás, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a kapilláris ereket, magas rosttartalmánál fogva a szénhidrátjai lassabban szívódnak fel. A pörkölt hajdina kissé dióillatú, így ízében nagyon jól passzol a vargányához. A leves helyett kását is főzhetünk belőle. A népi gyógyászatban úgy tartják, hogy a hajdina melegítő hatású, ezért érdemes a hűvösebb időszakban fogyasztani.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...