r
Nosalty Logó

Vargányaleves hajdinával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
giuliettalupa
Vargányaleves hajdinával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 254 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1010 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 52 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1265.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    877 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    162 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    482 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    4494 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 254 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    39.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5062.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    265 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    322 mg
  • Foszfor
    904 mg
  • Nátrium
    3510 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    648.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1929 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17975 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    834 micro
Összesen 1010 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    389 micro
  • β-karotin
    941 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 52 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A főzés megkezdése előtt áztassuk be a hajdinát legalább egy órára, hogy kissé megpuhuljon. Ha szárított gombát használunk, akkor azt is érdemes beáztatni.
  2. Ha nyers gombával dolgozunk, tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra, majd a meghámozott zöldségeket is szeleteljük fel. A zöldségeket pirítsuk át egy kanálnyi zsíron, majd öntsük fel a szárnyas húslével, és adjuk hozzá a gombát.
  3. Közepes tűzön főzzük 15 percet, majd adjuk hozzá a leszűrt hajdinát és a fűszereket - a petrezselyem kivételével - és főzzük további 15 percig. Ne nagyon kevergessük, mert a hajdina szétmállik!
  4. Mikor megpuhultak a hozzávalók, habarást készítünk a lisztből és tejfölből, és a hajdinás gombalevesbe keverjük. A végén felaprított, friss petrezselyemzölddel szórjuk meg, és tálaláskor tejföllel, esetleg pár csepp citromlével kínáljuk.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 861
  • Feltöltés dátuma: 2020. október 12.

Ajánló

Hűvös napokon melengető fogás ebédre, vacsorára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vargányaleves hajdinával
giuliettalupa 82 recept

Finom, tartalmas gombaleves a hideg őszi-téli napokra, amelyben "sűrítőanyagként" ott szerepel a hajdina, ez a méltatlanul mellőzött növényi alapanyag. A vidékünkön egykor nagyon gyakran használták a népi táplálkozásban, mára már lassan feledésbe merült, pedig számos jótékony hatása van: értékes vitaminforrás, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a kapilláris ereket, magas rosttartalmánál fogva a szénhidrátjai lassabban szívódnak fel. A pörkölt hajdina kissé dióillatú, így ízében nagyon jól passzol a vargányához. A leves helyett kását is főzhetünk belőle. A népi gyógyászatban úgy tartják, hogy a hajdina melegítő hatású, ezért érdemes a hűvösebb időszakban fogyasztani.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek