r
Nosalty Logó

Vaddisznósült erdei gombamártással

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Geleva
Vaddisznósült erdei gombamártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vaddisznó pácoláshoz

A sütéshez

A gombamártáshoz

Összesen 602 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vaddisznó pácoláshoz

A sütéshez

A gombamártáshoz

Összesen 3614 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A vaddisznó pácoláshoz

A sütéshez

A gombamártáshoz

Összesen 118 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.5 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    623.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    378 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    377.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    440 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    488 micro
Összesen 602 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    254.8 g

Zsír

  • Összesen
    218.4 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    159 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3741 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    837 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    2269 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.8 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    2264.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    629 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    55 mg
  • C vitamin:
    219 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    767 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    267 micro
  • Kolin:
    217 mg
  • Retinol - A vitamin:
    405 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    2643 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2927 micro
Összesen 3614 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 118 Kcal

Hozzávalók

A vaddisznó pácoláshoz

A sütéshez

A gombamártáshoz

Elkészítés

A vaddisznó pácoláshoz

  1. A csontos húst alaposan lemossuk, lehártyázzuk, és leitatjuk a nedvességet.
  2. Alaposan sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a hagymával és fokhagymával. Ne sajnáljuk ezeket.
  3. Meglocsoljuk olajjal, hogy mindenhol fedje, és 2 napig hűtőben pácoljuk. Időnként meglocsoljuk a lefolyó olajjal.
  4. Ebben a zsiradékban hirtelen megsütjük minden oldalát, hogy egy pörzsréteget képezzünk a husin, így megtartja a zamatokat.
  5. Tepsibe tesszük, köré rendezgetjük a darabolt zöldségeket,fűszereket. Utána szórhatunk olyan fűszereket, amit szeretünk még. Aláöntjük a zsiradékot, kevés vizet, és lefedve 1,5-2 órát sütjük, majd a kitakarva még pirítjuk 30 percet, időnként meglocsoljuk a szaftjával.
  6. Ha kész,kivesszük a tepsiből, és pihentetjük 15-20 percet, majd szeleteljük.
  7. A gombamártáshoz az apróra szelt hagymát megpirítjuk a vajban vagy a visszamaradt zsiradékban. Rányomjuk a fokhagymát, beledobjuk a szeletelt gombát. Fűszerezzük sóval, borssal.
  8. Ha megpuhult, hozzáadjuk a petrezselymet, tejfölös habarással besűrítjük, és a tejszínnel krémesebbé tesszük. Utána ízesítünk, ha kell.
  9. A felszeletelt húsokra mellé, rá, alá szedjük, és krokettel vagy knédlivel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x30x8
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 28353
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 28.

Ajánló

Én mindkét esetben erdei gombamártást és krokettet adtam hozzá, de biztos más körettel és mártással is finom. Ez lesz a következő kihívás!:) Kitalálni valami mást is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A vadhúsokkal soha nem voltam nagy barátságban. Soha nem is főztem. Tavaly kaptunk szarvashúst egy ismerőstő, és receptet nem mellékelt. :) Egyszer ettem őzpörköltet valakinél, és az nagyon ízlett. Ő semmi extrát nem tett vele, semmi vörösbor, meg pácolás és ilyenek. Gondoltam, én is egyszerűen (semmi flikk-flakk) készítem el. Hátha.... A csoda megtörtént, nagyon ízlett, nem csak nekem a családban mindenkinek. Az szarvas volt, de amit most kaptam, vaddisznó? cska.:) Karaj és comb-ika. Ezért ezt is így próbáltam ki, és sikere volt.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

:) Egy ideje gyakran eszünk vadhúsokat, a fiúk nagyon szeretik... Javaslom a következ?t kipróbálásra: Beáztatott római tálba teszünk egy nagyobbacska darab besózott , fokhagymával, szalonnával megt?zdelt húst (vaddisznót is, szarvasoldalast is csináltunk már így) mellé/rá két fej negyedekre vágott hagyma, 3 sárga-, 1 fehérrépa (nagyobb darabokban), 3-4 gerezd fokhagyma, bors(durvára ?rölt) 1-2 szem szegf?szeg, 1-2 borókabogyó, 1 babérlevél, néhány szeletke füstölt szalonna. 80 fokos süt?ben sül egész éjszaka, majd reggel fed? le, és még némi pirítás. Így biztosan átsül, és omlós lesz. Esetleg próbáld ki, ha nincs jobb ötleted, nálunk nagyon bevált. :)

Geleva

Kedves Barbara:)! Nagyon köszönöm az ötletet. Legközelebb, ha sikerül "vadat ejtenem" :) kipróbálom mindenképp a javaslatodat. Biztos finom és nálunk is be fog válni. Üdv.: G. Éva

Éva-Anyóca

Ez a tálalás ínycsiklandó, az étel egész egyszer?en felséges, és annyira szeretnék ilyen csodát most enni!:-)))) Remélem, hogy hozzá fogok jutni, ilyen csodás alapanyaghoz én is, és el fogom tudni készíteni.Minden esetre, elmentve, mert ugye, nem lehet tudni, mikor szalad a karomba egy ilyen gyönyör? húscsoda:-)))) Szép estét! Éva-Anyóca

Geleva

Kedves Éva-Anyóca! Nagyon örülök, hogy tetszik, és ilyen gasztronómiai élményt :) tudtam okozni a receptemmel. Nagyon szívesen küldenék most neked, de sajnos mind elfogyott. Nálunk is ilyen hatást váltott ki.:))) Esetleg kergetek a karodba néhány kis jószágot a somogyi erd?kb?l, talán lesz olyan "elvetemült" aki kilövi, (nekem mindig lelkiismeret-furdalásom van, ha ilyen fiatal állatkát tesznek elém). ...de azért nagyon finom volt :), segíteni már úgysem tudtam rajta, így aztán kényeztettem a receptemmel.:))) Köszönöm a hozzászólást! Nektek is további szép estét! G. Éva

Éva-Anyóca

Kedves Geleva! Hát igen, hogy is mondjam, egy kis kergetés ide férne, lesz itt , aki lelövi, én meg f?zök, csak legyen alapanyag:-)))) Jöhet a kergetés:-))) Türelemmel várok:-) Szép estét! Éva-Anyóca

Geleva

Rendben! Rajta leszek az ügyön!:))) G. Éva

Törölt felhasználó

Hát, nem marad más hátra, mint kivenni a vasszekrényb?l a Remingtont, 16-os póstára töltve, s lehet menni vaddisznóra. Holnap úgyis vadászat van.

Hozzávalók

A vaddisznó pácoláshoz

A sütéshez

A gombamártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek