Vaddisznóhús

A vaddisznó az emlősök osztályába, a párosujjú patások rendjébe és a disznófélék családjába tartozó faj. A vaddisznónak nincs különleges igénye élőhelyével szemben. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerülik. Hazánkban a vaddisznó nagyon elszaporodott, bevette magát a nádasokba is, de éjszakanként a fővárosban (a budai oldalon) is lehet vele találkozni. Testhossza 110-155 cm, farka vékony, 15-20 cm hosszú, tömege 50-190 kg (kanok) és 35-160 kg (kocák). Színezete a csaknem feketétől a barnásvörösig és a homokszínűig változik; ezt részben a környéken uralkodó talajszínre lehet visszavezetni, a vaddisznók ugyanis előszeretettel dagonyáznak. A malacok jellegzetes hosszanti csíkokkal mintázottak. A kanok elsősorban az évről évre jobban kiálló szemfogaikkal (agyaraikkal) tűnnek fel. A vaddisznók jelenlétére utal jellegzetes szaguk is, de túrásaik ugyancsak elárulják őket. A vaddisznót joggal nevezhetjük igazi mindenevőnek. Tölgy-, és bükk makk, valamint mindenféle, a földön elérhető gyümölcs mellett férgeket, és más, a talajban található állatokat is fogyaszt. Mindenfelé szorgalmasan vadásszák egyfelől kártékonyságáért, másfelől húsáért, de értékesítik bőrét és sörtéit is. A vadmalac legjobb egészben sütve. A nagyobb részek általában sütve, a kisebbek sütve vagy párolva, ill. főzve jók. A belsőségek sütve, pirítva, párolva ízletesebbek. A vörösbor és a gomba sok étel fontos részét képezik.
A vaddisznó egész évben lőhető, kivéve a koca, melyre június 01 - január 31 között lehet vadászni.
Hűtve, fagyasztva, szárítva, füstölve vagy egyéb módon tartósítva.
fehérjetartalom
21.51 g
zsírtartalom
2.77 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.54 g
Foszfor
120 mg
Kalcium
12 mg
Szelén
9.8 µg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.39 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.11 mg
fehérje
21.51 g
Zsír
telített zsírsav
0.99 g
egyszeresen telített zsírsav
1.3 g
többszörösen telített zsírsav
0.48 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Foszfor
120 mg
Szelén
9.8 µg
szénhidrát
víz
72.54 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.39 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.11 mg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Nincs mese, ma egy igazán laktató és kiadós egytálétel lesz az ebéded, ne is ellenkezz! Ezekből ráadásul tuti marad másnapra is...
NosaltyA frankfurti leves olyan étel, melyet már a menzán is sokat szerettünk. Most pedig, hogy beköszöntött az ősz, érdemes lehet otthon is elkészíteni, kis múltidézés gyanánt.
NosaltyHa nem akarunk sokat bajlódni a mai desszerttel, az egyik most következő sütésmentes süti lesz a megmentőnk. Mert a hűtőben is ugyanúgy készülhetnek csodás édességek!
NosaltyItt az ideje, hogy te is elsajátítsd a tudást, aminek birtokában felismerheted, ha „mű" a paradicsom.
Ha azt szeretnéd, hogy jövőre is sok virágot hozzanak a levendulák, akkor nem mindegy, hogy mikor metszed meg őket!
Minden káposztasaláta káposztás saláta, de ez visszafelé már nem ugyanúgy igaz. Ugyanis az egyik kedvenc alapzöldségünk megannyi különböző formában köretté alakulhat: nézzük most a legjobb recepteket.