Vaddisznóhús

Leírás

A vaddisznó az emlősök osztályába, a párosujjú patások rendjébe és a disznófélék családjába tartozó faj. A vaddisznónak nincs különleges igénye élőhelyével szemben. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerülik. Hazánkban a vaddisznó nagyon elszaporodott, bevette magát a nádasokba is, de éjszakanként a fővárosban (a budai oldalon) is lehet vele találkozni. Testhossza 110-155 cm, farka vékony, 15-20 cm hosszú, tömege 50-190 kg (kanok) és 35-160 kg (kocák). Színezete a csaknem feketétől a barnásvörösig és a homokszínűig változik; ezt részben a környéken uralkodó talajszínre lehet visszavezetni, a vaddisznók ugyanis előszeretettel dagonyáznak. A malacok jellegzetes hosszanti csíkokkal mintázottak. A kanok elsősorban az évről évre jobban kiálló szemfogaikkal (agyaraikkal) tűnnek fel. A vaddisznók jelenlétére utal jellegzetes szaguk is, de túrásaik ugyancsak elárulják őket. A vaddisznót joggal nevezhetjük igazi mindenevőnek. Tölgy-, és bükk makk, valamint mindenféle, a földön elérhető gyümölcs mellett férgeket, és más, a talajban található állatokat is fogyaszt. Mindenfelé szorgalmasan vadásszák egyfelől kártékonyságáért, másfelől húsáért, de értékesítik bőrét és sörtéit is. A vadmalac legjobb egészben sütve. A nagyobb részek általában sütve, a kisebbek sütve vagy párolva, ill. főzve jók. A belsőségek sütve, pirítva, párolva ízletesebbek. A vörösbor és a gomba sok étel fontos részét képezik.

Vaddisznóhús
122
Kalória
21.5g
Fehérje
-
Szénhidrát
3.3g
Zsír
72.5g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Vaddisznóhús

fehérjetartalom

21.51 g

zsírtartalom

2.77 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.54 g

gramm vaddisznóhús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

120 mg

Kalcium

12 mg

Szelén

9.8 µg

Top vitaminok

Niacin - B3 vitamin

4 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.51 g

Zsír

telített zsírsav

0.99 g

egyszeresen telített zsírsav

1.3 g

többszörösen telített zsírsav

0.48 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Foszfor

120 mg

Szelén

9.8 µg

szénhidrát

víz

72.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg

Niacin - B3 vitamin

4 mg

44 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...