Vaddisznóhús

Vaddisznóhús

Leírás

A vaddisznó az emlősök osztályába, a párosujjú patások rendjébe és a disznófélék családjába tartozó faj. A vaddisznónak nincs különleges igénye élőhelyével szemben. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerülik. Hazánkban a vaddisznó nagyon elszaporodott, bevette magát a nádasokba is, de éjszakanként a fővárosban (a budai oldalon) is lehet vele találkozni. Testhossza 110-155 cm, farka vékony, 15-20 cm hosszú, tömege 50-190 kg (kanok) és 35-160 kg (kocák). Színezete a csaknem feketétől a barnásvörösig és a homokszínűig változik; ezt részben a környéken uralkodó talajszínre lehet visszavezetni, a vaddisznók ugyanis előszeretettel dagonyáznak. A malacok jellegzetes hosszanti csíkokkal mintázottak. A kanok elsősorban az évről évre jobban kiálló szemfogaikkal (agyaraikkal) tűnnek fel. A vaddisznók jelenlétére utal jellegzetes szaguk is, de túrásaik ugyancsak elárulják őket. A vaddisznót joggal nevezhetjük igazi mindenevőnek. Tölgy-, és bükk makk, valamint mindenféle, a földön elérhető gyümölcs mellett férgeket, és más, a talajban található állatokat is fogyaszt. Mindenfelé szorgalmasan vadásszák egyfelől kártékonyságáért, másfelől húsáért, de értékesítik bőrét és sörtéit is. A vadmalac legjobb egészben sütve. A nagyobb részek általában sütve, a kisebbek sütve vagy párolva, ill. főzve jók. A belsőségek sütve, pirítva, párolva ízletesebbek. A vörösbor és a gomba sok étel fontos részét képezik.

Mikor vegyem

A vaddisznó egész évben lőhető, kivéve a koca, melyre június 01 - január 31 között lehet vadászni.

hogyan tároljam

Hűtve, fagyasztva, szárítva, füstölve vagy egyéb módon tartósítva.

100g Vaddisznóhús

fehérjetartalom

21.51 g

zsírtartalom

2.77 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.54 g

Hány kalória

gramm

vaddisznóhús?

Top ásványi anyagok

Foszfor

120 mg

Kalcium

12 mg

Szelén

9.8 µg

Top vitaminok

Niacin - B3 vitamin

4 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.51 g

Zsír

telített zsírsav

0.99 g

egyszeresen telített zsírsav

1.3 g

többszörösen telített zsírsav

0.48 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Foszfor

120 mg

Szelén

9.8 µg

szénhidrát

víz

72.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg

Niacin - B3 vitamin

4 mg

Címlapról ajánljuk

7 igazán csúnya lakberendezési baki

Vannak bizony olyan lakberendezési divathullámok, amelyeket azóta próbálunk feledni, hogy valaha szembejött velünk otthon vagy (szerencsésebb esetben) egy szomszédnál, egy filmben vagy az interneten. Lássunk pár igazán csúnyát, a teljesség igénye nélkül.

Brecz Judit

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.