Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaddisznópástétom

Vaddisznópástétom
Vaddisznópástétom
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van szerencsém vadászkalandokba keveredni. Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy képes vagyok meghúzni a ravaszt, sietek leszögezni, hogy enyém a konyhai részleg.  A vaddisznó húsa aránylag semleges, ezért a gyerekek is nagyon szeretik. Ezt a pástétomot különösen kedvelik, mert krémes, és lágy íze van. Ennél a receptnél nem kell a húst pácolni, mert az sem baj, ha nem fő meg vajpuhára, a darálás után nincs semmi különbség. A hús típusára sincs semmi kötelező előírás. Leginkább a nyesedékekből készül. Aki veszi a boltban a húst, az nyugodtan vegye meg a legkedvezőbb árút - akár szarvas, és őz is lehet - mert ennél a pástétomnál nem lesz probléma.
 

hozzávalók / 4 adag

A pástétomhoz

A tetjére

ajánlat

Pirítósra kenve, testes vörösborral. Kitűnő előétel is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst vágjuk közepes kockákra, az összes zöldséget tisztítsuk meg és vágjuk össze kisebb darabokra.
  2. A szalonnát is vágjuk kisebb kockákra. Mindent tegyünk bele egy kevés olajjal kikent lábasba, és nagy lángon pirítsuk össze úgy 3-4 percig.
  3. Tegyük rá a paradicsompürét, fűszerezzük, és öntsük fel a borral és annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
  4. Lefödve, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, ha kell, főzés közben a vizet pótoljuk. Az sem nagy baj, ha nem akar ennyi idő alatt vajpuhára főni, darálásnál majd megoldódik a gond...
  5. Ha kihűlt, daráljuk le kis lyukú tárcsán. Először csak a "sűrejét" merjük ki, majd a végén adagoljunk  egy kis levet a masszához, hogy kenhető állagot kapjunk. (főleg akkor kell a lével óvatosabban bánni, ha sok marad belőle...) Ha kell, utánsózzuk, borsozzuk. Keverjük bele a mustárt, zöldborsot.
  6. Melegítsük fel a tejszínt, oldjuk fel benne a zselatint, majd ha langyosra hűlt, keverjük a masszába.
  7. Töltsük kisebb cserépedényekbe és öntsük rá a felmelegített aszpikot. (Aszpik hiányában fél liter forró vízhez adjunk 1 erőleveskockát, tegyünk hozzá 8 tk zselatint, oldjuk fel, szűrjük át tiszta konyharuhán, majd ha langyosra hűlt öntsük a pástétomok tetejére. Ez azért kell, hogy ne száradjon ki a hús, illetve ne barnuljon meg.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 538
elküldve: 2
receptkönyvben: 44
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

aszpikos vaddisznópástétom, vaddisznó aszpikban

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-11-03 16:57

Kedves osztriga!Jaj nem,dehogy.Csak én már tényleg minden apróságnak örülök.És ez lehet, hogy hülyeségnek hangzik, de ha esik, akkor az a jó a földnek, és örülök neki, de annak is, ha eláll, mert tudom, ki fog sütni a nap.Ha a nap süt, csicseregnek a madarak, akkor annak örülök.Nem nem bántottál meg, dehogy is.Én egy ilyen érzékenyebb lelkületű ember lettem az elmúlt 16 év alatt, s egyre jobban,(sajna a betegségeim is kihozták:-(, ez van), de ne keseregjünk.Igen, azt hiszem nyíltan kiírni mi van velünk, tényleg nem igazán ide való, csak burkoltan, finoman fogalmazva.Kevés manapság, és egyre kevesebb, az igaz emberi kapcsolat, és ezért írtam a múltkor, hogy nekem 3 Igaz Barátnőm van, az egyik aki a házi baromfikat hozza és a házitúrót, a másik, akinek 9 gyereke van, és az utolsó szelet zsíros kenyerét is megfelezné velem, a harmadik pedig, egy volt gimis osztálytársam, aki annyira érzi, hogy ha velem valami nem jó történt, mailre feljövök, és itt van vagy egy ő általa fogalmazott üzenet, ami nagyon ott van, találó, vagy egy képeslap, hozzá tett versidézettel, és az is nagyon ott van, találó!!!Akkor kiadom magamból, ami rossz és fáj, boldog vagyok, hogy Ő is van nekem, és valahol hetedik, nyolcadik érzéke van, hogy a melója és kislánya mellett még rám is gondol.Ez a 3 Igaz Barátnő, rengeteget számít az életemben.Még vannak a szüleim,nem utolsó sorban!!!!, és a férjem barátjának a felesége, akiről szintén nem szabad elfeledkeznem, csak vele kevesebbet tudok "értekezni",lelkiállapotot megbeszélni, mert Bpesten élnek, nyáron jönnek, sokat, hosszabb időre.Akkor igen.Végül is, négy Barátnőm van.Rájuk lehet számítani.Amit adnak, akár lelkileg, beszélgetésben, tárgyiasítva, (tálca süti, vagy ebédmeghívás bográcsos körömpörköltre.,stb..)megfizethetetlen.Köszi, hogy a pult mögé képzelsz, de én, ha csak egy kis munkahelyi asztalkát kapnék, már boldog lennék, de nem kapok.9 éve, hogy nem dolgozom.31 éves korom óta.De ez se ide való.Ezért írtam, az apró örömöket.Nekem ilyen pld., hogy megtaláltam a No Salty-t, ezáltal Titeket.:o) Szép napot.Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-02 21:00

Kedves osztriga!Vannak csodás dolgok, de nekem a hétköznapi csodák is csodák!!Én azoknak is nagyon örülök,de tényleg!!Sajnos, ma a világ úgy működik, hogy akkor van valamid, vagy valakid, ha ismersz valakit, aki szintén ismer valakit, és így tovább,.....és ez nem mindig jó,szerintem.De a Világ, ma ilyen.Sajna, nem mindig érzem úgy, (sőt!),hogy én állok a vezérlőpult mögött.Azt már megkapta más.Akkor, ha én vezethetném a szitukat, nem lennék beteg, de ha mégis, valami úton-módon csinálnék olyan munkahelyeket, ahol az ilyen emberek is melózhatnak, hogy amit kapnak pénzt, ne alamizsnának érezzék, hanem Embernek magukat, de sok másban is másként gondolkodnék, és döntenék.De ahogy írtam, nem én vagyok a vezérlőpult mögött.Remélem, ez az egy vezérlési akcióm, hogy vadhúshoz jussak, talán bejön.Ehhez csak kedvesség, kérés kell.Na és a legelső, kezdő ember ismertsége, aki aztán elindítja a lavinát.Remélem,ennyi elég. :-)) Éva-Anyóca

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2010-11-03 10:01

Kedves Éva! Remélem nem bántottalak meg, mert az legkevésbé sem volt szándékomban. Sajnos van igazság abban, hogy nem mindig áll az ember az irányítópult mögött...nem állíthatom, hogy én ott állok :(...de ez hosszú téma, és nem biztos, hogy idevaló. Csupán arra gondoltam, hogy a világ tele van jól működő emberi kapcsolatokkal, amit mozgatni kell(ene), mert ez egy csodálatos adomány. Nem feltétlenül nyerészkedésre, sokkal inkább emberi segítségre gondoltam. De az is igaz, hogy a magamfajta "józsefattilás" "Nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgy is, ha nem kérem..." szép ugyan, de sokszor nem viszi előrébb a dolgokat... Legyen szép napod, és kívánom, hogy érezd még úgy ebben a világban, hogy ott állsz az irányítópult mögött!!!! Bár én a nosalty irányítópultja mögé odaképzellek Téged is!!!
T.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-02 16:52

Kedves Edit!A barátnőm, a házi túró -hozó, meg aki a baromfiudvar élőlényeit hozza, az még egy ilyen szakemberrel is jóban van, úgyhogy én csak rábízom magam -és akkor van minden, mint a mézzel-tejjel folyó Kánaánban.Ez a nő, mindent előtud teremteni,illetve teremtetni.Olyan dumája van, hogy én kismiska vagyok hozzá képest!!!.Szóval, már telcsiztem neki, úgyhogy intézkedik , nem félek, ha egyszer ő kinyitja a száját, lesz itt vadnyúl, őz, vaddisznó, amit akar, meg talán én is...ő is jól jár, meg én is.(mellékesen) már várok,csak: okés lesz,érzem..... :-))) Éva-Anyóca

(miatta van olyan burgonyám, ami zsákja 30 kg, és egy kiló ára 80 ft.Vöröshagyma, zsákja 15 kg, és egy kiló 100 ft.Itt ez nagyon jó árnak számít, mind a két dologra értem :-)) Éva )

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-02 18:39

Drága Éva! Ezek a csodás dolgok!!! Valahol olvastam, hogy 6 lépcsőben bárkit el lehet érni....szóval 6 ember érintésével: te szólsz egynek, az egy következőnek....stb. és a végén ott van az Amerikai Egyesült Államok elnöke... :) Gondolj bele, működhet. Persze jó, ha az első lépcsőfok az nem egy meggondolatlan választás, egyszerűen az eladó a boltban, hanem kifejezetten olyan ember, aki (a fenti példánál maradva: ismerhet valakit...pl. egy Amerikába disszidált rokon, barát...stb.) mert akkor már helyben vagy. És most azért nem kell Bill Gatest megkeresni, egy kis vaddisznó nyesedékért... :))) Remélem összejön!!!! A világ jól működik, csak ott kell állni az irányítópult mögött... ;)
T

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-11-02 16:44

Kedves Osztriga! Ez a kép brutál jóóóóóóó !!!!! Üdv Edit

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-02 18:31

Köszönöm!!! Olyan sok macera ez a fotózás, már komolyan gondolkodom egy fotó-szekrény megalkotásán... valahol olvastam egy tök jó tippet,,,,ki fogom próbálni.
T.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-02 16:34

Kedves osztriga!Nagyon köszi.Majd érdeklődök.Az tuti, horgászó ismerős van.Onnan a hal. A barátnőmtől a disznó.A másik barátnőmtől a csirke, liba, kacsa, pulyka, néha-néha bárány.(ünnepekre!!)Ja és az a bizonyos házi túró!!hm...megpróbálom vele felvenni a kapcsolatot, mert az az ember, akit ő nem ismer, az nem él!!!Komolyan mondom, nem tudsz olyat mondani neki a városban, akit valami oknál fogva ne ismerne....kész csoda az a csaj!!Szóval, érdeklődök nála.Köszi a tippet, igazad van, miért is ne!!! :-)) Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-11-02 11:27

Muszáj minden receptednél gyötörni így az embert? Nem szép dolog.... :-p

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-02 10:56

A recept fincsi, de nekem az életemben, nem hogy a horgomra, ahogy Bogi írta, de még a szatyromba se fog, semmilyen úton-módon akadni,kerülni egy vaddisznó.Örülök, ha a csirkét,esetleg némi sertéshúst,netán halat beugráltathatok.Hm...attól függetlenül, hogy ez nekem nem megy, a recept nagyon ínycsiklandó, és további sok szerencsét kívánok, ahhoz, hogy finom vadételeket készítsél.Legalább a szememmel jóllakok. :-)) Éva-Anyóca

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-11-02 16:39

Kedves Éva- Anyóca ! Nincsen a városotokban mező őr??? Na azt kell megkörnyékezni !!!!! / persze az emberpajtás tudtával és beleegyezésével a félreérések végett:)))))) / Ő biztosan ismeri az ottani vadászokat és informálhat benneteket , hogy honnan szerezhetnétek be vad húst.Üdv Edit

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-02 11:10

Drága Éva! Nézz körül az ismerőseid között, szinte biztos vagyok, hogy van vadász közöttük (ismerős-ismerőse...) és akkor ő majd beszerzési áron (ami szintén töredéke a boltinak, szinte vetekszik a disznóhússal!! illetve az is biztos, hogy fiatal jó minőségű húst tart meg magának, így ezzel is jól jársz...) tud neked adni húst. A párom is sokaknak szokott adni, és ezzel nem ő van így egyedül. Volt olyan is, hogy mondtam neki, hogy csak akkor lőhet, ha elpasszolja valakinek a húst!! Szóval kérdezősködj nyugodtan, szerintem nem lehetetlen. Bár vaddisznóhúst nem feltétlen ezért a pástétomért kell szerezni, de pl. a bordát a csontokkal szerintem sokan nem használják fel, és ez abból is nagyon finom, kicsit macerásabb a kicsontozás miatt, de megéri.
T.

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-11-02 09:43

Ez az, erre vártunk. Kedves osztriga, köszönöm a receptet. Üdv: Bokros Erika

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-11-02 09:19

Na ez az!Szuper.Ha egyszer egy vaddisznó akadna a horogra....Üdv:Bogi

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-02 10:09

Bogi, én sokszor elcserélném a vadat egy jó halért (egy süllőért szerintem egész disznót áldoznék, úgy szeretem!!) látod, nekem meg a hal hiányzik. De aki horgászik az nem érti a vadászokat, aki vadászik, az meg nem ülne ki a partra...szerencsére nálunk néha egy kosár gomba is akad...az majd a következő receptemben... :)
T.

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-02 11:21

Hali, pedig ahol a gomba, ott a vaddisznó!!! :)) Mi a múltkor a fiaimmal éppen óriás őzlábgombát szedegettünk, amikor három(!!) kis süldő pattant fel a fűből, és (szerencsére) elfutott...na, volt ijedelem!!!
T.

Big Boss
Big Boss / Big Boss Tue, 2010-11-02 11:25

Mi is láttunk túrásokat,fürdőhelyeket.A barátnőm meg is ijedt!A 10 éves lánya megnyugtatta:-Ne félj anya itt van Dénes majd szétszedi a száját!Na persze....:)

612
vaddisznóhús 60 dkg
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 1 nagy db
zeller 0.25 közepes db
füstölt szalonna 10 dkg
sűrített paradicsom 1 ek
vörösbor 1 dl
borókabogyó 5 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 2 dl
mustár 2 ek
habtejszín 2 dl
zselatin 1 ek
zöldbors 2 kk
zselatin 8 teáskanál
víz 5 dl
leveskocka 1 db