Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrófelfújt-torta

Túrófelfújt-torta
Túrófelfújt-torta
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minő meglepetés: ismét Ízbolygótól csentem ezt a remeket is. Házigazda apukám munkaebédre érkező kollégáját kínálta vele, aki csak így kommentálta: "Au-pair? Remek ötlet, nekünk is kellene egy!"... :) Jann szerint a torta "nice and fluffy", és tényleg - nagyon könnyű, felhőszerű töltelék csücsül a finom vajas alapon. Örömteli módja ez a fehérjék felhasználásának.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A túrófelfújt-habhoz

ajánlat

Ízbolygó Bourbon vaníliapudingot ajánl hozzá. Én manduladarabokkal dúsított, vaníliaízű Dr Oetker-féle Gála pudingport használtam. Mivel Jannra tekintettel a mazsolát sajnos ki kellett hagynom, jól jöttek kis szilárd összetevőnek a manduladarabok, ezt külön is lehet beletenni.
Az eredeti receptben vaníliás cukor nem szerepel, de nekem nem volt elég édes, ezért legközelebb teszek bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha a vaj nem lenne elég puha, mikróval segítünk rajta, majd a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. 18-20 cm-es, kivajazott, kilisztezett forma aljára simítjuk, nyomkodjuk a tésztát, és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt félkészre sütjük.
  3. Közben elkezdhetjük készíteni a krémet. 2,2 dl tejet a vaníliával és a vajjal felteszünk melegedni.
  4. A pudingport csomómentesre keverjük a maradék 0,5 dl tejjel, majd a forró vaníliás tejhez adjuk. Nagyon gyorsan besűrűsödik, ezalatt alaposan elkeverjük.
  5. Hozzáadjuk a vaníliás cukorral kikevert, összetört túrót, és újra felmelegítjük a krémet.
  6. A tűzről levéve belekeverjük a citromhéjat, és ha teszünk bele, a mazsolát is.
  7. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben adagolva bele a cukrot. A túrós krémbe forgatjuk, majd az egészet a tésztaalap tetejére öntjük.
  8. Tetejét megkenjük egy csöppnyi tejjel, és 18-20 perc alatt készre sütjük a tortát. Az ajtót lehetőleg nem nyitogatjuk, növögető felfújtunkat nem abajgatjuk.
  9. Mikor kihűlt, szépen szeletelhető, melegen csak kanállal eshetünk neki.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 708
elküldve: 5
receptkönyvben: 304
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas tészta túrófelfújttal, felfújt túrótorta, könnyű túrótorta, vajas tésztás túrótorta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kat
Kat Mon, 2011-09-26 11:01

Szia Durcsi! :)

Ezt muszáj lesz kipróbálnom, el is mentettem! Imádom a túrós dolgokat, és persze a Családom is. Sajnos a mazsolát ki kell hagynom belőle, de sebaj! Köszi a receptet, és további szép napot! Üdv.: Kata

bemiha
bemiha Tue, 2011-03-15 20:21

Megcsináltam, nagyon finom lett, de sajnos nekem , bár sütés közben szépen "megkelt", utána összeesett a túrós töltelék, nem lett ilyen szép magas, mint a képen. Mit csináltam rosszul? :(

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2011-03-15 21:08

Kedves Bemiha, örülök, hogy ízlett! Sajnálom, hogy összeesett - két dologra tudok gondolni, egyrészt lehet, hogy a tojáshab nem lett elég kemény / összetört, mikor a krémbe keverted, esetleg túl hirtelen hűtötted a kész tortát. Bár nekem attól nem lett baja, nem tudom :( Remélem, legközelebb még szép is lesz! Üdv, Durcsó

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-03-23 20:56

Ahhhhhaaa! Szóval, ez a másik...Te kis galád...Most csinálhatom meg mind a kettöt. Ùgysem tudnék dönteni. :-D

380
vaj 6 dkg
cukor 2 dkg
1 csipet
finomliszt 8 dkg
vanília 1 db
tej 2.7 dl
vaj 4 dkg
vaníliás pudingpor 1 csomag
tehéntúró 30 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
mazsola 1 marék
tojásfehérje 4 db
cukor 6 dkg