Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi paszulyleves

Erdélyi paszulyleves
Erdélyi paszulyleves
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk Erdélyben, pontosabban Zilah környékén így főzik a paszulylevest.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot megmossuk, beletesszük a kuktába.
  2. Az oldalast kisebb darabokra vágjuk, és azt is beletesszük a kuktába.
  3. A sárgarépát és a petrezselymet megtakarítjuk, és kisebb karikákra vágjuk. Beletesszük a kuktába, felöntjük vízzel, és kb. egy-másfél órán keresztül főzzük, míg a bab megpuhul.
  4. Miközben a paszuly fő, elkészítjük a rántást. Egy kisebb edénybe teszünk annyi kanál lisztet, ahány liter levest főzünk. A mi esetünkben 5 kanál lisztet elkeverünk egy kevés olajjal, és világosbarna rántást készítünk.
  5. Mikor a paszuly megfőtt, a rántást feltörjük egy kevés tejjel, hogy ne maradjon darabos, és beleöntjük a levesbe. Hozzáadjuk a többi tejet is, és felforraljuk.
  6. Végül beletesszük a tejfölt is, és azzal is felforraljuk.
  7. A tűzről levéve hagyjuk egy fél órát hűlni a levest, majd az ecettel besavanyítjuk. Ahány liter levest főztünk, annyi kanál ecetet teszünk bele. Aki savanyúbban szereti, tehet többet is.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 45 072
elküldve: 6
receptkönyvben: 37
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gergely Andrea

Mióta szakács: 2013.02.07.
24 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: kukta
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

erdélyi bableves, zilahi paszulyleves, bableves oldalassal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fasigy1
Amazóna / fasigy1 Tue, 2013-02-26 18:20

álunk Szabolcs-Szatmár megyében is így készítik. n imádom, mint erre annyian. Bár ecetet azért nem rakunk olyan sokat bele.
nagyon ajánlom mindenkinek!

412
fejtett bab 25 dkg
füstölt oldalas 20 dkg
sárgarépa 1 db
fehérrépa 1 db
finomliszt 5 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
tej 1 l
0 ízlés szerint
tejföl 3 ek
ecet 1 teáskanál
víz 2 l