r
Nosalty Logó

Krémes fehérbab-leves fodros kellel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Krémes fehérbab-leves fodros kellel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 905 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3620 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2804.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    618 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    481 mg
  • Foszfor
    770 mg
  • Nátrium
    861 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    981 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1499 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 905 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    235.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11216.5 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    2471 mg
  • Vas
    105 mg
  • Magnézium
    1923 mg
  • Foszfor
    3080 mg
  • Nátrium
    3443 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    620.9 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    156 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    602 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3922 micro
  • Kolin:
    677 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5996 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    288 micro
Összesen 3620 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    164 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    104 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 152 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kezdjük a leves alapjával: felkockázunk 1 közepes vöröshagymát, meghámozunk és felkockázunk 1 közepes sárgarépát, és felaprítunk 1 közepes zellerszárat.
  2. Aprítsunk fel 3 gerezd fokhagymát. Vágjuk ki a fodros kel szárát, majd vágjuk durvára a leveleket. Csöpögtessük és öblítsük le a 3 doboznyi konzerv fehérbabot (ha előző este beáztatott száraz fehérbabból főzzük, akkor csak öblítsük le).
  3. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymás-sárgarépás-zellerszáras keveréket, majd főzzük időnként megkeverve, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, 2 teáskanál fűszerpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és hintsük meg chili- vagy pirospaprika-pehellyel. Keverjük össze, és főzzük illatig, körülbelül 30 másodpercig.
  4. Adjuk hozzá a babot, és finoman, óvatosan keverjük össze. Öntsünk hozzá 1 liter zöldségalaplevet. Közepes lángon forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük további 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  5. A leves felét turmixgépbe merjük. Turmixoljuk össze: kezdjük alacsony sebességgel, majd fokozatosan növeljük a nagyobb sebességgel, amíg sima és krémes nem lesz, 30 másodperctől 1 percig. Öntsük vissza az edénybe, forraljuk fel. Adjuk hozzá a durvára vágott fodros kelt vagy kelkáposztát, és főzzük 3-5 percig, amíg puha és élénkzöld nem lesz.
  6. Levesszük a tűzről. Adjunk hozzá 1 teáskanál almaecetet, és keverjük össze. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük sóval.
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 4226
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 28.

Ajánló

Az egyik legjobb dolog ebben a fehérbabos, fodros keles levesben a krémes alap. Buja és bársonyosan sima textúrája van, amely hihetetlenül laktató, anélkül, hogy túl tömény és megterhelő lenne. Ráadásul nem kell egy csepp tejszín sem – vagy bármiféle tejtermék – hozzá, hogy szuperkrémes legyen. Itt a krémesség abból adódik, hogy a babot, az alaplevet és a párolt zöldségeket turmixoljuk, majd visszakeverjük az edénybe.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krémes fehérbab-leves fodros kellel
Hering András 166 recept

Amikor lehűl az idő, olyan levesre vágyom, amely felmelegít, és teljesen meghitt hangulatot varázsol. Tökéletes választás erre az időre ez a krémes fehérbabos leves. Megvan az a bársonyosan sima, ultrakrémes textúrája és kiadóssága, amire ilyenkor vágyunk, miközben nem megterhelő, és nagyon egészséges. Ráadásul, ha füstölt pirospaprikával készítjük, a enyhén füstös íze éppen olyan hatást ér el, mint egy füstölt hússal készült bableves, pedig valójában egy vegán ételt főzünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek