Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött tök kapormártással

Töltött tök kapormártással
Töltött tök kapormártással
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi, 2000-es Nők Lapjában találtam a receptet. Lajos Maritól származik. Azóta rengetegszer elkészítettem. Nagyon finom és egészséges.

hozzávalók / 4 adag

Töltött tök

Kapormártás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meghámozzuk a tököket, magjukat kivájjuk, és hosszában kettévágjuk őket. Betesszük egy nagy lábasba, és felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és hozzáadjuk az ecetet is. A forrástól számítva 5 percig főzzük, utána lecsöpögtetjük, és átemeljük egy tűzálló tálba. A tök főzővizéből félreteszünk kb. 1 dl-t.
  2. A rizst megfőzzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A hagymát felkockázzuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, az áttört fokhagymát, a tojást, a rizst, a kapor felét, sót, borsot. Jól összedolgozzuk, és a fél tökökbe töltjük. (A húst nem szükséges előtte megsütni, de ha valaki úgy szeretné, akár azt is lehet, ekkor az alábbi sütési idő lerövidül.)
  4. A tökök alá öntünk egy kis vizet (2 dl), majd alufóliával lefedjük, és betesszük a sütőbe a tálat. Hőlégkeveréssel 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük, pároljuk.
  5. A mártáshoz egy lábasba tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd a maradék kaprot kicsit megpirítjuk benne. Felengedjük a félretett tök főzővizével, hozzáadjuk a citromlét, és felforraljuk.
  6. A tejfölt elkeverjük a liszttel. A mártás levéből 1-2 kanállal a tejfölhöz teszünk, majd az egész tejfölt beleöntjük a kapros mártásba. Besűrítjük.
  7. A tököt kivesszük, és a mártással leöntve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 18 921
elküldve: 4
receptkönyvben: 50
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Wendy

Mióta szakács: 2009.08.14.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kategória: töltött zöldség
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tök hússal töltve, kapormártásos töltött tök

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shahar35
Shahar35 Fri, 2017-10-27 13:56

Elkészítettem potosan a leírás szerint azzal a különbséggel,hogy darált marha-csirkehúst használtam és szórtam a tetejére egy jevés reszelt sajtot is!
Nagyon finom!!

723
közönséges tök 2 közepes db
fehérborecet 1 ek
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 közepes db
darált sertéshús 400 g
fokhagyma 2 gerezd
tojás 1 db
barnarizs 100 g
kapor 0.5 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 3 dl
vaj 30 g
kapor 0.5 csokor
víz 1 dl
citromlé 1 citromból nyert
tejföl 400 g
finomliszt 40 g