Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött knédli

Töltött knédli
Töltött knédli
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a receptem is a változatosság igényével készült.
Nagyanyám gyakran készített krumpligombócot köretnek pl. a vadas mellé. Úgy nézett ki, mint a szilvásgombóc, csak nem volt benne szilva. Vagyis egy kerekre formázott krumplinudli (azt gondolom, ez az eredeti knédli), amit ő köretként is pirított zsemlemorzsába forgatott.
A cseheknél manapság nem gombócot formálnak, hanem rudat, amit aztán acélszállal vagy éles késsel darabolnak.
Aztán meg másfajta knédlik is vannak: krumpli helyett kenyér, stb.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A töltelékhez

A körethez (pirított gomba)

A tálaláshoz

ajánlat

Azt hiszem, az étel magáért beszél! Isteni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kockára aprítjuk a hagymát és a húst, apró kockára.
  2. Az olajon megfuttatjuk a hagyma felét, hozzáadjuk a húst, pirítjuk.
  3. Kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a paprikakrémet, az apróra vágott zöldpaprikát, sózzuk.
  4. Puhára fűzzük, hűlni hagyjuk.
  5. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük.
  6. Még langyosan áttörjük a tojással, sóval és liszttel tésztát gyúrunk belőle.
  7. A tésztát centi vastag téglalappá nyújtjuk és egy, a méreténél nagyobb alufóliára tesszük, keresztben fekszik előttünk.
  8. A magunk felé eső szélén, de nem a legszélén hurka formájában ráhelyezzük a tölteléket, és amennyire lehet összetömörítjük.
  9. A tésztábal a töltelék köré hengert formálunk, széleit összenyomjuk.
  10. Ráhajtjuk az alufóliát, a végeit összecsavarjuk.
  11. Forró, sós vízben 15 percig főzzük.
  12. Amíg fő, elkészítjük a pirított gombát: a vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a másik fej apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a durvára aprított gombát, megpirítjuk, míg a leve elfő, sót adunk hozzá és frissen vágott petrezselyemzöldet.
  13. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és rádobjuk a zsemlemorzsát, megpirítjuk.
  14. A megfőtt knédlit kitekerjük a fóliából és a zsemlemorzsába forgatjuk.
  15. Szeletelve tálra rakjuk.
  16. Mellé a gombát.
  17. 2 dl kevés sóval fölforralt tejfölt öntünk rá.
  18. Borsot darálunk és friss petrezselyemmel még átszórjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 477
elküldve: 0
receptkönyvben: 458
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pörkölttel töltött krumplis tészta pirított gombával

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Levin
Levin Sun, 2012-02-19 16:33

Akkor most kell bele hús vagy nem kell?Mert a hozzávalókban csak a gomba van feltűtetve.
Úgy látom eddig senki nem vette észre.

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo Tue, 2010-11-09 21:14

imádnivaló recept, krumplistésztából knédli, töltve pörköltel, mellé gomba, nincs hibája. Ezt ki próbálom. Köszönöm

Blissz
Blissz Wed, 2010-02-17 21:08

Hali!
Szlovákiában születtem és jól ismerem a knédlit, bár sok fajta receptje van, pl. amibe tesznek zsemlét, valamelyik élesztős, de tudtommal az erredeti knédli receptje (ami igazából cseh étel) megegyezik a gőzgombóc receptjével, persze dzsem nélkül. És nagyon isteni sült hússal és párolt káposztával :-)

1288
burgonya 30 dkg
tojás 1 db
rétesliszt 10 dkg
0 ízlés szerint
sertéshús 30 dkg
vöröshagyma 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl
paprikakrém 1 ek
zöldpaprika 1 db
0 ízlés szerint
gomba 40 dkg
vöröshagyma 1 db
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 1 dkg
vaj 2 dkg
tejföl 2 dl
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint