Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta 1.

Töltött káposzta 1.
Töltött káposzta 1.
240 perc / előkészület: 90 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A búvártársaság nagyon örömére készítem mindig ezt a fogást. (Általában a megadott mennyiségek duplájából.)

hozzávalók / 10 adag

A töltelékhez

Az aprókáposztához

A sűrítéshez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tölteléket: a hagymát felaprítjuk, a zsír felén dinszteljük, ezt a darált húshoz adjuk, a pirospaprika felével, három tojást adunk hozzá és a megmosott rizst. Egy lapos evőkanál sóval és egy kávéskanálnyi őrölt borssal ízesítjük.
  2. A káposztalevelek vastag ereit levagdossuk, mindegyikbe három evőkanálnyi tölteléket teszünk és ezt belecsavarjuk, a két végét visszahajtva.
  3. A csülköket előkészítjük: a csontról levagdossuk a húst és apróbb darabokra vágjuk. A kolbászokat, az oldalast és a szalonnát is felvágjuk.
  4. Egy tíz literes fazék alját kibéleljük a (bőrével együtt) vékonyra szeletelt füstölt szalonnával, rádobáljuk a káposztáról levagdosott részeket, egy sor apró káposztát terítünk rá, majd egy sor tölteléket teszünk rá (csillag alakban, középen egy lyukat hagyva, ez kb. hét töltelék), közéjük a felvagdosott húsok harmadát rakodjuk. Megint egy réteg aprókáposzta, rá egy réteg vegyes húsféle, erre egy réteg aprókáposzta. A megmaradt (hét) töltelék rá csillag alakban. A maradék húst az aprókáposzta a tetejére tesszük, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön két és fél óráig főzzük, félig lefedve.
  5. Azután berántjuk: a maradék zsírral és két evőkanálnyi liszttel világos rántást készítünk, ráhintjük a pirospaprikát, hideg vízzel felengedjük, kefir sűrűségűre kevergetjük. A káposztára locsoljuk, úgy, hogy mindenhová jusson. Ezt úgy érjük el, hogy a fakanál nyelével lyukakat csinálunk és becsorgatjuk a rántást. Felforraljuk és hagyjuk hűlni.
  6. Mielőtt érkeznek a vendégek, cserépedénybe tesszük a kívánt mennyiséget, sütőben melegítjük, tejföllel bőségesen meglocsolva kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 94 891
elküldve: 26
receptkönyvben: 617
elkészítve: 13/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Nándi

Mióta szakács: 2007.12.29.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

töltött káposzta gazdagon

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti Mon, 2013-12-30 23:32

Kissé ledöbbentem. Rengeteg hús szinte kocsonya mennyiség. Tojás? Miért? a káposzta egyben tartja a tölteléket, A rizs pedig a töltött káposztába ISTEN ELLENI VÉTEK. Gerslit az az árpagyöngyöt neki azzal az igazi. Jaj majd elfelejtettem, hogy a hagyomány szerint berántjuk.

zsuzsa.gerencser
zsuzsa.gerencser Thu, 2013-11-07 19:21

Na, hogy fokozzam az indulatokat: én nem szoktam berántani, de helyette paradicsompürét teszek módjával a főzés elején a káposztához. Isteni, szaftos, ízletes lesz. Ja, és borsikafű kedves Barátaim, a töltelékbe is és a káposztára is. Fűszerezésként még teszek bele fokhagymát apróra vágva, köménymagot, szemes borsot. Húsként csak a töltelék, plusz füstölt hús és darabolt sertéshús van benne. Még nem sikerült elrontanom.

szuszi
Jolán / szuszi Thu, 2011-12-15 08:50

Hát anyag van benne bőségesen.....talán több is mint kellene, arról nem beszélve, hogy mennyibe kerül. Tényleg...mennyiből lehet ezt kihozni?
üdv Jolán

Böbe0402
Böbe0402 Tue, 2012-11-27 10:20

Tény és való, nem olcsó dolog, de hatalmas nagy adag lesz belőle. (Mint olvashattuk, itt is egy nagy társaságnak készült.) Nálunk a sógorom ennek a tudora, én nála ettem először, ő is akkor készíti, amikor összejön az egész nagy familia. Sokkal egyszerűbb, mint több fogást készíteni ennyi embernek, ráadásul nem kell ott állni végig mellette. Természetesen már én is eltanultam tőle, a recept teljesen megegyezik a fent leírtakkal, csak mi még egy kevéske tárkonnyal is fűszerezzük. Nagyon jó ízt ad neki, de tényleg nem kell belőle sok. A mi verziónkba sem megy kapor, csak egy laza rántás. Mindenkinek ajánlom, mert igaz, hogy nem olcsó, de bőséges és laktató, ráadásul nagyon finom.

torpi
torpi Wed, 2010-07-21 08:01

En peldaul nem rantom be,hiszen igy is hatalmas kaloriabomba.A rizs helyett viszont gerslit azaz(arpagyongyot) teszek.Savanyu kaposztabol keszitem , (nalunk nincs hordos csak uveges)de a level nyers kaposzta.Fustolt oldalas ami jo husos es az elengedhetetlen fuszerpaprika.Hat valahogy igy.Nagy valasztek nincs mert itt nem savanyit senki fejeskaposztat, legfeljebb europabol hozatjak a nemet vagy szerb uzletek, de hamar elkapkodjak.Udv.Valeria

favika
favika Tue, 2010-03-02 23:33

Nálunk a férjem a töltött káposzta főzés tudora. A következőképpen csinálja, először egy edényben elkészíti a rántást, felönti vízzel és ezt félreteszi. Egy nagyobb kb.8 literes fazék alája egy sor apró savanyú káposztát tesz, ezt megöntözi kb. 2-3 evőkanál rántással. A becsomagolt tölteléket /szármát/
állítva rakja az apró káposztára. (nem mindig teszünk bele külön húst, oldalast, stb.) ismét jön az apró káposzta, rá a rántás és így tovább. A legfelső rész apró káposztát szintén meglocsolja rántással, majd annyi vízzel önti fel, hogy éppen ellepje, és önt hozzá kb. 1 dl vörösbort is. Mielőtt teljesen megfőne a káposzta, apróra vágott sült szalonnát, zsírjával együtt ráönti. A szármát általában én készítem, de már nem is tudom mióta, csak kelkáposzta levélbe csomagolom.Szép nagy fej kelkáposztát sós vízben megpuhítom. Próbáljátok ki nagyon finom, és nem olyan kemény, mint a savanyított káposztafej. A rántást is tudom ajánlani, mert így nem kell turkálni a szármák között között és biztos, hogy egyformán kap minden a fazékban a rántásból.
Isteni finom. Jó étvágyat. Kati

Sancho
Sancho Thu, 2011-12-29 16:14

Sosem rántjuk be. A házi hordóskáposzta eleve kaporral készül. Kár az időért a rántással. Kevesebb vizet alája, s az aljába szalonnadarabokat bőröstől. Tiszteletem!

1235
káposztalevél 15 közepes db
darált sertéshús 70 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
disznózsír 1.5 ek
tojás 3 db
rizs 1 bögre
1 ek
bors 1 kávéskanál
fűszerpaprika 1 ek
savanyú káposzta 2 kg
füstölt sertéscsülök 75 dkg
sertéscsülök 75 dkg
füstölt oldalas 50 dkg
sertésoldalas 50 dkg
debreceni kolbász 25 dkg
lángolt kolbász 25 dkg
füstölt szalonna 25 dkg
finomliszt 2 evőkanál
disznózsír 1.5 ek
fűszerpaprika 1 ek
tejföl 450 g