Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta 12. - gerslis-paradicsomos

Töltött káposzta 12. - gerslis-paradicsomos
Töltött káposzta 12. - gerslis-paradicsomos
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig kedvencem volt a töltött káposzta.
Emlékszem, a férjem még csak barátom volt, amikor ezt az ételt készítettem el. Már akkor is finomra sikerült, de mára már rutinosabban csinálom. Gyakorlat teszi a mestert!

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

A rántáshoz

ajánlat

Mindig gerslivel készítem, mert sokkal finomabb, mint a rizs.
Ha valaki füstölt húst vagy  szalonnabőrt szeretne még belefőzni, persze, úgy még pikánsabb lesz az íze, viszont a sózással ilyenkor már vigyázzunk!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy fazékban vizet teszünk forrni, amiben a káposzta leveleit forrázzuk le.
  2. Kivágjuk a káposzta torzsáját, nagy húsvillát szúrunk helyére, és beleengedjük a forrásban lévő vízbe, leszedjük a leveleket.
  3. Amíg hűl, összekeverjük a tölteléknek valót. A hagymákat belereszeljük. (Tojás nélkül!)
  4. A maradék káposztafejből, kibélelünk egy fazék alját.
  5. A levelek vastag erét levékonyítjuk. Majd maréknyi tölteléket teszünk a káposztákba. Betekerjük.
  6. Belerakosgatjuk a töltelékeket egymás mellé, majd egymásra a fazékba.
  7. Tetejére, ha akarunk, szálas hordós káposztát tehetünk vagy egész leveleket.
  8. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Odatesszük főni.
  9. 2 óra hossza után beletesszük a paradicsompürét, kevés sót, borsot, majorannát.
  10. Még fél órát  főzzük, majd megcsináljuk a rántást, amivel nyakon öntjük. Összerázzuk, a fazék két fülét megfogva.
  11. Ha kész, tejföllel tálaljuk!

  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 443
elküldve: 3
receptkönyvben: 112
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
766 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött káposzta gerslivel, paradicsomos töltött édeskáposzta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Potyesz75
Potyesz75 Fri, 2017-02-17 13:06

Érdekes, hogy csak nálunk-Borsodiaknál jellemző ez a gerslis változat...na de hát így az igazi :)

Jó recept!

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2017-02-18 15:42

Köszi!!
Én soha nem készítem rizzsel,mert gerslivel a finom,és ezen nem is akarok változtatni!!! :-))

berecz
berecz Mon, 2011-12-12 13:59

Gabssynak

Nagyon egyet értek Veled, mert én is csak így tudom elképzelni a töltött káposztát GERSLIVEL! Pontosan így csinálom én is (paradicsom nélkül) borsodi vagyok felénk ezt a változatot készítik, én is így "örököltem".
Üdv: Szilvi

gabssy
gabssy / gabssy Mon, 2011-07-04 08:55

Szia Iluska!
Szuper, végre valaki, aki szintén gerslivel készíti a töltött káposztát. Én csak azzal eszem meg, a rizst eleve nem szeretem, úgyhogy mi is mindig gerslivel készítjük (csak paradicsom nélkül, hagyományosan savanyú káposztából). Mondjuk elolvasva az adatlapodat, nem véletlen a dolog. :))) Nálunk a család anyai ágától jött a gerslis töltött káposzta, ők sajóvelezdiek. Érdekesnek ígérkezik a paradicsom és a fűszerezés is, kipróbálom majd egyszer ezt a változatot is. Éljen a gersli! :)
Üdv: gabssy

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2011-07-04 15:07

Üdv Gabssy!Igen,gerslivel finomabb!Mindig ezzel szoktam csinálni,örülök,hogy neked is ízlik vele.Próbáld ki mindenképp a fűszereket is,én sok mindenhez használok ilyeneket,amik itt teremnek a kertben!Puszillak

648
káposztalevél 13 db
darált sertéshús 50 dkg
gersli 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
sűrített paradicsom 40 dkg
majoranna 1 tk
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
tejföl 150 g
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
napraforgó olaj 2 ek