r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1484 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5932 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 95 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.3 g

Zsír

  • Összesen
    89.2 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3328 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    833 mg
  • Nátrium
    1847 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.7 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1094.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    429 mg
  • D vitamin:
    195 micro
  • K vitamin:
    523 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    315 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    224 micro
  • β-karotin
    961 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    22593 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 1484 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    277.2 g

Zsír

  • Összesen
    356.6 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    141 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13312.2 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    340 mg
  • Kálcium
    1456 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    708 mg
  • Foszfor
    3331 mg
  • Nátrium
    7388 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    418.7 g
  • Cukor
    130 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

VÍZ

  • Összesen
    4379.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    545 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    1717 mg
  • D vitamin:
    779 micro
  • K vitamin:
    2092 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    69 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2075 micro
  • Kolin:
    1261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    898 micro
  • β-karotin
    3844 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    90370 micro
  • Lut-zea
    1910 micro
Összesen 5932 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    213.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1450 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 95 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket eltávolítjuk, megmossuk.
  2. A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.
  3. Ezután a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük, majd a vastagabb ereket a káposztalevelekről levágjuk.
  4. A hagymát megtisztítjuk apróra vágjuk, kevés napraforgó olajon megfonnyasztjuk, fokhagymát és pirospaprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot.
  5. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.
  6. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és formázzuk. A kész töltött káposztákat egy tányérra tesszük. Amikor elkészültünk az összes töltött káposztával, a kész töltött káposztákat a vágott káposzta felére egy nagy fazékba helyezzük.
  7. Majd ráhelyezzük a csíkokra vágott füstölt szalonnát és a karikára vágott kolbászt, majd a maradék káposztával megszórjuk.
  8. A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.
  9. Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük.
  10. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 575
  • Tegnapi nézettség: 59
  • 7 napos nézettség: 417
  • Össznézettség: 418037
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 07.

Ajánló

Mindenkinek, aki a paradicsomos töltött káposztát szereti.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta 7.
Mártika és Feri 107 recept

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele. Nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem e páratlan finomság, és legfőbb érdekessége, hogy számtalan változata ismert hazánk különböző részein. Talán a legkülönösebb a töltött káposzták véget nem érő sorából a szabolcsi változat. A híres étel ízesítésének ugyanis a friss paradicsomlé az alapja, amit sehol másutt nem használnak az országban. Emellett sok más különlegesség is egyedivé teszi a szabolcsi töltött káposztát. Itt a hústölteléket nem csupán káposztába, de paprikába is töltik, és a kettőt együtt főzik meg, ez szintén páratlan a receptek sorában. Szabó Edit azt is bemutatta az Ízvadásznak, hogy télen a fejes káposzta helyett előszeretettel használják az édeskés kelkáposzta levelét is, de e vidéken előfordul az is, hogy a rizs helyett kukoricadarát kevernek a darált húshoz.  Zsidek László

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek