r
Nosalty Logó

Tökéletes húsleves

NapsütötteVidékünkön
Tökéletes húsleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

236
Kalória
15.9g
Fehérje
20.3g
Szénhidrát
10.7g
Zsír
226.8g
Víz
77.2g
Koleszterin
5.9g
Élelmi rost
7.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 236 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1894 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 58 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2087.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    1743 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    226.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    646 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2482 micro
  • β-karotin
    6296 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    162 micro
  • Lut-zea
    522 micro
Összesen 236 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    126.9 g

Zsír

  • Összesen
    85.6 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    618 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16700.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    649 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    391 mg
  • Foszfor
    1566 mg
  • Nátrium
    13944 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    162.4 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

Víz

  • Összesen
    1814.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5172 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    310 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1015 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    589 micro
  • Kolin:
    450 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    19860 micro
  • β-karotin
    50364 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1292 micro
  • Lut-zea
    4178 micro
Összesen 1894 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    519.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    433 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    617 micro
  • β-karotin
    1566 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    40 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 58 kcal

Elkészítés

  1. A húsokat előkészítjük a főzéshez. Fazékba tesszük őket, majd hideg vízzel engedjük fel. A fazekat szinte teljesen töltsük fel vízzel (amennyiben 7 literes űrtartalommal dolgozunk), csak annyi helyet hagyjunk, amennyi zöldséget adunk majd hozzá. A húsleves annál finomabb, minél lassabban, minél hosszabb ideig fő, ezért a legalacsonyabb lángon kezdjük el főzni. Idő hiányában a kezdőponttól a lehabozásig főzhetjük magasabb lángon is.
  2. A vöröshagymákat megmossuk, majd kétfelé vágjuk. A héjrészeket nem távolítjuk el. Egy lábosban vagy platnin a vágási felülettel lefelé helyezve feketedésig pirítjuk a hagymákat úgy, hogy közben folyamatosan a felülethez nyomjuk őket a kezünkkel. A feketedéstől ne ijedjünk meg, ez az ízeket nem befolyásolja, azonban szükséges ahhoz, hogy a leves színe minél szebb legyen.
  3. A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk. Karalábéból, zellergumóból csak kis darabot adunk a leveshez, ezért a megmaradt részeket célszerű lefagyasztani a következő húsleveshez.
  4. A fövő levesünket folyamatosan ellenőrizzük, majd ha habozni kezd, egy szitával vagy szűrővel lehabozzuk. Ezt a műveletet többször is megismételjük, hiszen a hab nem egyszerre keletkezik. Azért van szükség erre az eljárásra, hogy a leves ne legyen zavaros, azaz kellően tiszta legyen.
  5. Ha a leves felforrt, hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, a sót, a fűszereket és a petrezselyemzöldet. Addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek puhára főnek. A levest kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük tovább.
  6. Ha a leves elkészült, a zöldségeket és a húst szűrőkanállal kiemeljük. A levet egy megfelelő méretű edénybe szűrjük át.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 360 p

Ez az egyik olyan receptem, amit még soha nem rontottam el. Leginkább azoknak szeretnék kedvezni vele, akik kezdők a konyhában, avagy a húsleves készítésében.  Természetesen lehetőség van más húsrész vagy csont használatára is, én most csirkéből készítettem a levest. A megadott mennyiségek egy 7 literes fazékra vonatkoznak. Gyakran készítem ezt az ételt, mert alapléként sokszor van szükségem rá. Használom paradicsommártáshoz, gulyásleveshez és minden olyan fogásnál, ahol gazdagabb ízvilágot hoz létre, mint a víz. Jó szívvel ajánlom!

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek