r
Nosalty Logó

Temesvári tokány

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Temesvári tokány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 2567 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 160 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    47.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    771 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    280.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    62 micro
  • β-karotin
    920 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    1013 micro
Összesen 643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    123.9 g

Zsír

  • Összesen
    190.2 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    582 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3083.9 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    567 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    241 mg
  • Foszfor
    1597 mg
  • Nátrium
    540 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1120.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    712 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    196 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    835 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    463 mg
  • Retinol - A vitamin:
    391 micro
  • α-karotin
    248 micro
  • β-karotin
    3679 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    4051 micro
Összesen 2567 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    161 micro
  • Lut-zea
    253 micro
Összesen 160 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. A felkockázott szalonnát egy kevés olajon zsírjára pirítjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és üvegesre pároljuk.
  2. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a finomra vágott paprikákat és paradicsomot. Felöntjük egy kevés vízzel és lefedve kb. 6-7 percig dinszteljük.
  3. Ezután a csíkokra vágott sertéscombot is hozzáadjuk, és felöntjük kb. egy deci vízzel. Lefedve szinte puhára pároljuk. Beletesszük a friss zöldbabot, és még egy pár percig főzzük.
  4. Miután a hús és a bab is készre puhultak, behabarjuk a keményítővel elkevert tejföllel. Megvárjuk míg felforr, majd frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk és melegen, párolt rizzsel vagy galuskával tálaljuk.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 318
  • Tegnapi nézettség: 44
  • 7 napos nézettség: 408
  • Össznézettség: 57289
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Temesvári tokány
Gerzsenyi Flóra 386 recept

A tokány egy Erdélyből származó, nagyon szaftos, tartalmas, tejfölös húsétel, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával fogyasztanak. Füstölt szalonnával, fokhagymával és fűszerekkel ízesítik. Készülhet sertésből, marhából vagy szárnyasból, de akár még vadból vagy halból is. A tokánynál a húst 4-5 centis csíkokra vágjuk, amíg a pörköltnél sima kis kockákra. Az tokány jellegét a bors, a fűszerkömény (vagy majoránna) és a tejfölös habarás adja. Nagyon finom, laktató és változatosan elkészíthető.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: