r
Nosalty Logó

Gombás borjútokány

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Gombás borjútokány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 359 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2153 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 150 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    511.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    448 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    767 micro
  • Lut-zea
    427 micro
Összesen 359 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.9 g

Zsír

  • Összesen
    144.7 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    657 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3071.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    503 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    1715 mg
  • Nátrium
    501 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1027.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    593 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    781 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    579 mg
  • Retinol - A vitamin:
    366 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    2686 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    4602 micro
  • Lut-zea
    2560 micro
Összesen 2153 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    213.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    187 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    320 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 150 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A felkockázott szalonnát egy kevés olajon zsírjára pirítjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és üvegesre pároljuk.
  2. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt majoránnával. Hozzáadjuk a finomra vágott erős paprikát és sűrített paradicsomot. Felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve kb. 6-7 percig dinszteljük.
  3. Ezután a csíkokra vágott borjúcombot is hozzáadjuk, és felöntjük kb. egy deci vízzel. Lefedve szinte puhára pároljuk. Beletesszük a felszeletelt gombákat, és még pár percig főzzük.
  4. Miután a hús és a gombák is készre puhultak, behabarjuk a keményítővel elkevert tejföllel. Megvárjuk, míg felforr, majd frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk, és melegen, főtt tésztával, galuskával vagy rizzsel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 123
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 6903
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 14.

Receptkategóriák

Gombás borjútokány
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A tokány egy Erdélyből származó, nagyon szaftos, tartalmas, tejfölös húsétel, amit rizzsel, galuskával vagy tésztával fogyasztanak. Füstölt szalonnával, fokhagymával és fűszerekkel ízesítik. Készülhet sertésből, marhából vagy szárnyasból, de akár még vadból vagy halból is. A tokánynál a húst 4-5 centis csíkokra vágjuk, amíg a pörköltnél sima kis kockákra. Az tokány jellegét a bors, a fűszerkömény (vagy majoránna) és a tejfölös habarás adja. Nagyon finom, laktató, és változatosan elkészíthető.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!