Tápiókapuding pirított mandulával és ringlóval
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Bodon Judit dietetikus
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
17g tápióka60 kcal
-
67g kókusztej131 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
5g erythritol0 kcal
-
20g mandula118 kcal
-
61g ringlószilva27 kcal
-
17g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
336
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
50g tápióka179 kcal
-
200g kókusztej394 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
15g erythritol0 kcal
-
60g mandula354 kcal
-
184g ringlószilva80 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
1007
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
8.9g tápióka32 kcal
-
35.8g kókusztej70 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.7g erythritol0 kcal
-
10.7g mandula63 kcal
-
32.9g ringlószilva14 kcal
-
8.9g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
179
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 345.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 118.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
336
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.2 g
Zsír
-
Összesen 74.7 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1036.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 199 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 512 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 354.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 331 micro
-
β-crypt 61 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
1007
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 185.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
179
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
50 g tápióka
-
2 dl kókusztej
-
0.5 db vanília
-
3 teáskanál erythritol
-
2 db ringlószilva
-
50 ml víz
Elkészítés
- A tápiókagyöngyöket egy edényben a fél dl vízzel felöntjük (ha nem fedi be a víz, akkor adjunk hozzá még óvatosan annyit, hogy a gyöngyöket befedje). Hagyjuk ázni 20-25 percet - a gyöngyök felszívják a vizet, és egy kicsit megduzzadnak.
- Eközben a mandulát pirítsuk meg - használhatunk hántolt egész mandulát, mandulapelyhet vagy mandulapálcikákat is. Szárazon pirítsuk serpenyőben vagy sütőben, nem kell alá zsiradék, figyeljünk oda, hogy ne égjenek meg. Ha egész mandulát használtunk, akkor a pirítás után aprítsuk nagyobb darabokra. Természetesen használhatunk diót, mogyorót, törökmogyorót, kesudiót is, ahogy szeretjük, vagy ami van otthon.
- Az áztatás után a tápiókagyöngyöket tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a kókusztejet, és lassú tűzön melegítsük. Legyünk a tűz mellett, mert egyszer csak hirtelen kezd el sűrűsödni (akár, mint a tejbegríz), kevergessük, figyeljünk, hogy ne égjen oda. Akkor van kész, ha a gyöngyök áttetszőek lettek - ha ezt nem látjuk, akkor kóstoljuk bátran meg, a lényeg, hogy puhák, "zselészerűek" legyenek a gyöngyök. Ha még nem puhák a gyöngyök, de az összes folyadékot felszívták, akkor kevés vizet (tényleg csak egy kiskanálnyi adagokban) adhatunk még hozzá. (A főzés ideje kb. 10 perc.)
- Melegítés közben tegyük bele a kikapart fél vaníliarúd magjait.
- Ha elkészült a puding, még melegen édesítsük - én most eritritet használtam, de bármilyen más energiamentes édesítőszert is használhatunk.
- Pár percig hagyjuk a pudingot hűlni, majd állítsuk össze kis poharakban vagy tálakban a pudingot. A pohár aljára szórjuk a pirított mandulát, rá kanalazzuk a tápiókapudingot, erre tegyük a felkockázott ringlódarabokat (más gyümölcs is mehet természetesen), és ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal.
- Tegyük a pudingot egy órára a hűtőbe, utána fogyaszthatjuk ezt a különleges, glutén-, cukor- és tejmentes desszertet!
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 97
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9983
- Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Bodon Judit dietetikus
31 recept
Egy vietnámi főzőkurzuson kóstoltam először a tápiókapudingot, és bevallom, eleinte kicsit húzódtam tőle, de azonnal kedvenccé vált. A tápióka is megosztó, van, aki nem bírja ezt a zselés állagot, de szerintem nagyon jó különleges desszert. A tápióka maga gluténmentes, és ez a recept pedig tej- és hozzáadott cukormentes is.