Tápióka

Leírás
A tápióka a manióka (kasszáva) gyökerének feldolgozott formája. A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik, Amerika trópusi tájain őshonos, íztelen és szagtalan, ám proteinben és keményítőben rendkívül gazdag növény. Világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. A maniókát elsőként valószínűleg a maják termesztették. A maniókának nemcsak a gyökere, hanem a levele is ehető, spenótpótlóként szokták használni, jóval több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a növény gyökere. A tápióka az élelmiszerellátás szempontjából kritikus országokban az egyik legfontosabb, mindennapi alapélelmiszer. A maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül a tápióka, amelyből a leggyakrabban puding készül, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűríthetünk vele. Zselatinizált, nagyjából 2mm átmérőjű granulátum. Ma már számos különböző formában megvásárolhatjuk a tápiókát, például szirup vagy por állagban, gyöngy formátumban, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain. A tápióka glutén- és laktózmentes.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen.
100g Tápióka
fehérjetartalom
0.19 g
zsírtartalom
0.013 g
szénhidráttartalom
88.69 g
víztartalom
10.99 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Foszfor
7 mg
Vas
1.58 mg
Magnézium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.008 g
Kolin
1.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.135 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.004 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.19 g
Zsír
telített zsírsav
0.005 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.003 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
1.58 mg
Magnézium
1 mg
Foszfor
7 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.12 mg
Réz
0.02 mg
Mangán
0.11 mg
Szelén
0.8 µg
szénhidrát
rost
0.9 g
cukor
3.35 g
víz
10.99 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.004 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.135 mg
Folát
4 µg
Kolin
1.2 mg
B6 vitamin
0.008 g