r
Nosalty Logó

Grízpuding

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Grízpuding
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 259 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1554 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 113 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    414.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    207 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 259 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    60.9 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2488.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    1239 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    423 mg
  • Nátrium
    708 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    223.9 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    123.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    427 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 1554 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 113 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Atojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval nagyon kemény habot verünk, arra a pár percre, amíg nincsen rá szükségünk, hűtőbe tesszük.
  2. A sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd felöntjük 1 dl tejjel.
  3. A maradék tejet egy 3 literes lábasban felforraljuk.
  4. Ha forr, hozzáöntjük a búzadarát, folyamatosan kevergetjük újraforrásig (amíg el nem kezd pöszögni).
  5. Hozzáöntjük a cukros-tojásos-tejes egyveleget, jól elkeverjük benne.
  6. Levesszük a tűzről, és nagyon gyorsan hozzátesszük a felvert tojásfehérjét. Óvatos mozdulatokkal jól eldolgozzuk benne.
  7. Kis desszertestálkákba öntjük, és kihűtjük. (Ha később szeretnénk kifordítani a tálakból, akkor előtte a tálkákat öblítsük ki hideg vízzel!)
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 78
  • Össznézettség: 90415
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 05.

Ajánló

Kakaó, lekvár, bármilyen édes vagy savanykás gyümölcsöntet, semmi ne szabjon határt a képzeletünknek. Egyébként megsúgom, hogy még magában is isteni finom!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kiskoromban anyukám folyósra csinálta a tejbegrízt. Az ő anyukája "betonosra". Mindkettőt imádtam, de egyiket sem annyira, mint a másik nagymama Grízpudingját. És ezzel a puding és hétköznapi tejbegríz párosításából született habkönnyű desszerttel azóta sem bírok betelni!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Nagyon étvágygerjeszt? ez a grízpuding,úghogy holnap el is készül,egy kérdésem lenne csupán,miután hozzáöntöd a tojásos-cukros-tejes egyveleget még tovább s?ríted egy kissé,vagy csak elegyíted és már jön is le a t?zr?l? Válaszodat el?re is köszönöm

Dacota

Kedves Szilvi! Csak annyira kell megkeverni, amíg elegyedik benne, nem kell tovább s?ríteni vagy forralni. És nem baj, ha kicsit hígabbnak t?nik, mint egy átlagos tejbegríz, mert a felvert tojásfehérje fogja "megkötni", attól lesz olyan könny?! Jó f?z?cskézést és szép hétvégét!

Törölt felhasználó

KEdves Dacota! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ,így már most nekilátok!:) Neked i szép hétvégét!

Törölt felhasználó

Elkészítettük, most falatozzuk :)))) Nagyon finom az íze, nekem kicsit a madártejre hasonlít,de isteni finom. Egy kérdésem lenne: a tojásfehérjét annyira keményre vertem, hogy aztán nem tudtam teljesen simára elkavarni a masszában, mert akkor teljesen összetörtem volna. Látom, hogy a tied nagyon szép sima. Ezek szerint nyugodtan keverjem ameddig sima nem lesz? Nem gond, hogy a keményre vert fehérjét így teljesen összetöröm? Ennek ellenére az ízén semmit sem rontott :)))) Köszi a receptet!

Dacota

Kedves Kancsócska! Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! Nyugodtan keverd er?sen, nem baj, ha kicsit törik a tojáshab,a kis darabok is "összetartják". Ennek a pudingnak egyébként a gyorsaság a titka. Amint egyet pösszent a gríz, azonnal hozzá kell keverni a tojásos-cukros tejet, lekapni a t?zr?l, és már mehet is hozzá a hab.Akkor még nem áll össze annyira a massza, és könnyen elegyedih benne a hab, és ha törik is, azért összetartja. Egyébként velem is el?fordult már, hogy nem voltam elég gyors, és nem állt össze annyira, hogy h?lés után kiborítsam. Ilyenkor a desszertestálkában díszítem, és senkinek nem t?nik fel a hiányosság!:) További szép hétvégét és jó f?z?cskézést!

Törölt felhasználó

Köszönöm a gyors választ, legközelebb gyorsabbak leszünk :))))

Bogi

Jött,látott,gy?zött! Tegnap megcsináltam...isteni lett!Azt hiszem ma este is lesz egy adag.Köszi a receptet!

Dacota

Kedves Bogi! Nagyon szívesen, örülök hogy ízlett!:)

Törölt felhasználó

Tényleg finom, és sokkal jobban ízlik mint a sima tejbegríz :) A gondom nekem csak az volt, hogy teljesen híg lett-pedig szerintem elég gyorsan tettem bele a habot is a keverés után-és a hab kicsi darabkái úszkálnak a tetején, nem tudtam elkavarni teljesen benne. Anyum szerint a habbal együtt is kellett volna még kicsit összeforralni, hogy szétolvadjon teljesen. Neked mi a véleményed?

Dacota

Kedves Michyo! Örülök, hogy ízlett!Elvileg miután benne van a hab, már nem szabad forralni, mert akkor túlságosan bes?rösödik. Csak beleteszed, jól elkevered benne a habot, és már mehet is a tálkákba. Nekem olyankor lesz folyós, ha nem verem fel eléggé a habot, mert az köti meg, Mert egy sima tejbegríznek 1 liter tejhez 10 dkg gríz nagyon kevés. Legközelebb próbáld meg esetleg pici kézi habver?vel, az jobban eloszlatja a habot.:)

Törölt felhasználó

Köszönöm a tanácsot, megfogadom!!! :)

Helgus

Ma elkészítettem ezt a csodafinom édességet. Fiammal ketten járunk rá. Köszönöm a receptet.

Dacota

Kedves Helgus Nagyon orulok, hogy izlett! :) Udv: Dacota

Gerzsó

Ma már másodszor csináltam meg ezt a valóban nagyon finom, könnyü desszertet. El?ször fahéjas porcukorral hintettem meg, most saját eltevésü ribizlizselével ettük. Mindenképen nagyon jó !

Törölt felhasználó

Elkészítettem, és nem tudtam megvárni, hogy kih?ljön, meg kellett kóstolnom...mennyei :) Hozzáteszem, kicsit kapkodva olvastam el az elkészítést, így a tejjel együtt tettem fel a grízt is f?ni. Így is szuper! Biztos, hogy készítek még ilyet!

Dacota

Kedves Grezsó és Reni! Nagyon örülök, hogy ízlett, további jó f?z?cskézés és szép napot! Üdvözlettel: Dacota

eszthee

Nagyon tetszik,éppen h?lnek,nem bírtam ki,hogy meg ne kóstolja még melegen... Már most ízlik... :D Az a jó benne,hogy sokkal természetesebb az íze és az összetev?i,mint a boltban kapható zacskós pudingoknak... És talán még olcsóbb is... :D Nagyon köszi...

Dacota

Kedves Eszti, örülök, hogy ízlik, és ha bármelyik receptemmel bármilyen félkész kajáról lebeszéltelek, akkor meg külön boldoggá tettél :) Üdv: Nóra

Törölt felhasználó

Dacota! Nagyon köszönöm a receptet. Én a tojásos-cukros-tejes krémet is felvertem habszer?re. Igy is isteni lett.

Dacota

Kedves Gadamka! H?,ez nagyon jó ötlet! legközelebb én is kipróbálom így. Örülök, hogy ízlett! Szép napot! Üdv: Nóra

Törölt felhasználó

Annnyira tudtam, hogy ez a Te recepted lesz. :-)) Valahogy érz?dik már a képr?l a Dacota-style. :-) Muszáj ezt is kipróbálnom! És remélem, miel?bb láthatunk T?led még több finomságot!

Dacota

Kedves Zit! Sok sikert hozzá! Tényleg hamar megvan, és nagyon finom :) Igyekszem igyekszem töltögetni, de hát sajnos nem csak f?zésb?l áll az élet, munka is van, tanulás is van...Ki volt az a hülye, aki a legkreatívabb m?vészeti ágat tehernek nevezve kizavarta a n?ket a konyhából, mondván, hogy fel vagytok szabadítva, menjetek dolgozni? Na jó, nem filozofálok már 12 el?tt :D Szép napot! puszillak!

Törölt felhasználó

Finom lehet.

Zúza

A mai Metropolban megjelent egy nagyon guszta mandulás karamellkrémes változat :) http://www.metropol.hu/mellekletek/konyha/cikk/640909

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.