Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvásgombóc 3. - reform

Szilvásgombóc 3. - reform
Szilvásgombóc 3. - reform
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megkívántam a szilvásgombócot, de szerettem volna egészségesebbé tenni. Így született meg a teljes kiőrlésű búzalisztes gombóc.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, hagyjuk kihűlni.
  2. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk.
  3. Ha kihűlt a burgonya, hozzáütjük a tojást, és annyi teljes kiőrlésű lisztet adagolunk hozzá, míg könnyen gyúrható, nem ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, és kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk.
  4. A megmosott, kimagozott szilvából egyet-egyet a négyzetek közepére teszünk, meghintjük fahéjjal.
  5. Az átlós csücsköket felhajtjuk, a tésztaszéleket összetapasztjük, és gombóccá formázzuk őket.
  6. Forrásban lévő, sós vízbe tesszük a gombócokat. Miután feljönnek a felszínre, még 2-3 percig forraljuk őket, majd öblítés nélkül a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  7. Sovány tejfölbe ízlés szerint szórunk fahéjat, csepegtetünk folyékony édesítőt, azzal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 470
elküldve: 0
receptkönyvben: 150
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szilvás gombóc teljes kiőrlésű liszttel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

usztina
usztina Wed, 2012-09-19 22:38

Ez a recept nekem nagyon tetszik...viszont a párom biztos nem lenne odáig az ötletért... Teljes kiőrlésű liszttel is lehet olyan lágy a tészta? Vagy így, hogy is fejezzem ki magam..., olyan szárazabb? Nagyon érezni a különbséget a hagyományoshoz képest, vagy tényleg lehet finom annak is, akinek eszébe sincs reformkaját enni? Sajnos elég fafej a Drágám ezen a téren...:)

Monamoni
Mona / Monamoni Fri, 2012-09-07 08:30

A klasszikus receptben azt olvastam, hogy feleannyi liszt kell a tesztahoz, mint burgonya. A tk. liszt eseten is nagyjabol ez az arany?

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2012-09-13 18:03

Kedves Monamoni, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, nem volt sokáig netem. A liszt adagolásánál ugyanúgy az a lényeg, mint a fehérlisztnél: amennyit a krumpli felvesz. Ne ragaszkodj pontosan a mennyiségekhez, mert van lisztesebb és kevésbé lisztes krumpli. Remélem, már rég elkészítetted és tapasztalataid jók lettek. Írd meg mindenképp!

Monamoni
Mona / Monamoni Fri, 2012-09-07 08:28

O, de szuper! Szeretjük a szilvasgombocot, de olyan receptet kerestem, aminek helye lehet a reformkonyhamban is. Nagyon köszönöm!

1280
burgonya 50 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
szilva 15 db
fahéj 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
zsemlemorzsa 15 dkg
tejföl 175 g
folyékony édesítőszer 10 ml