Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc Sylvia Gasztro Angyal konyhájából

Szilvás gombóc Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
Szilvás gombóc Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Némi konyhai jártasságot igényel az elkészítése, de nem lehetetlen feladat! A klasszikus változatban szilva töltelék van, de megtöltheted barackkal is vagy házi lekvárral is, ha úgy tartja kedved!

hozzávalók / 4 adag

A gombóc tésztához

Töltelékhez

Bevonáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát tegyük fel héjában főni. Amikor megpuhult, öntsük le róla a vizet, és langyosra hagyjuk kihűlni. A héjában főtt krumplit sokkal könnyebb még melegen meghámozni, mint hidegen!
  2. Ha ezzel megvagyunk, még melegen törjük össze, vagy nyomjuk át krumplinyomón. Most tényleg hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A kihűlt, áttört krumplihoz adjunk egy tojást, egy púpos evőkanál zsírt, egy csipet sót és a lisztet. (A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel!) Na itt nem árt egy kis tapasztalat: ha kevés a liszt, akkor nem áll össze a tészta, ha túl sok, akkor meg kemény lehet! Ezért először tegyünk bele kevesebb liszt mennyiséget, és érezni fogjuk, hogy kell-e bele még több.
  4. Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Formáljunk belőle cipót, és tegyük egy lisztezett nyújtódeszkára. Nyújtófával nyújtsuk kb. fél cm, kb. egy ujjnyi vastagra. Időnként lisztezzünk kicsit a tészta alá, nehogy leragadjon. A kinyújtott tésztát kb. 8-9 cm-es négyzetekre vágjuk.
  5. A szilvákat félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és a szilvákat a tésztakockák közepére helyezzük.
  6. Majd a tészta négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, úgy zárjuk össze, hogy ne maradjon rés rajta. Két lisztes tenyerünk között ügyesen görgetve formázzunk szép gombócokat, majd dobjuk, a már lobogó vízbe. Egy-két perc múlva óvatosan, fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e gombóc a lábas aljára. Ha így történt, akkor egy finom mozdulattal kimenekítjük a fogságból:). Egy idő után a gombócok feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még két-három percig főni. Majd leszűrjük alaposan őket.
  7. Az olajon egy nagyobb serpenyőben folyamatos keverés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát. Vigyázat, mert hamar megéghet! Pár perc alatt elkészül.
  8. A gombócokat a zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük őket. Érdemes ügyesen rázogatni az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva, minden oldalukon zsemlemorzsásak legyenek. Ezután már nincs más feladatunk, mint még melegen, sima porcukorral, illetve aki szereti, fahéjas porckorral meghintve tálalni.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 8 262
elküldve: 2
receptkönyvben: 40
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Sylvia Gasztro Angyal

Mióta szakács: 2014.04.21.
114 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás gombóc, fahéjas szilvás gombóc, szilvatöltelékes gombóc

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1130
burgonya 1 kg
tojás 1 db
sertészsír 1 ek
finomliszt 30 dkg
1 csipet
fahéj 2 teáskanál
cukor 10 dkg
szilva 25 db
porcukor 1 bögre
zsemlemorzsa 15 dkg
napraforgó olaj 3 ek