r
Nosalty Logó

Szilvás burgonyagombóc

tekovacs
Szilvás burgonyagombóc
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

759
Kalória
18.9g
Fehérje
138g
Szénhidrát
15g
Zsír
271.7g
Víz
45g
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
23.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 759 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3040 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    846.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    293 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    138 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    271.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 759 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.8 g

Zsír

  • Összesen
    60 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3385.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    465 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    1170 mg
  • Nátrium
    1218 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    552.1 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1086.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    192 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    901 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    708 micro
Összesen 3040 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 147 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben megfőzzük, melegen áttörjük, hűlni hagyjuk.
  2. Addig a szilvát kimagozzuk, félbevágjuk.
  3. A morzsát az olajon megpirítjuk, ha kicsit hűlt, belekeverjük a fahéjas kristálycukrot (ki-ki ízlés szerint).
  4. Az áttört burgonyát a liszttel és tojással összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk.
  5. Lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk (kb. 1-1,5 cm-es) és 10-12 db kb. 6x6-os kockára vágjuk.
  6. Minden kockára fél szilvát teszünk, a mag helyére pedig egy mokkáskanálnyi fahéjas cukrot.
  7. A négy sarkot összehajtva, gombóccá formáljuk, és egyszerre tesszük a lobogó, forró vízbe.
  8. 1-2 perc után megrázogatjuk a lábost, hogy oda ne ragadjanak a gombócok. (Óvatosan keverni is lehet.)
  9. Ha feljöttek a víz felszínére, akkor még 3-4 percet lassan forraljuk, majd kiszedhetjük a morzsára.
  10. Tálaláskor is mehet rá pici fahéjas cukor.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Az igazsághoz tartozik: nem sűrűn csinálom. Azért, mert nagyon finom, és rengeteget meg bírnánk enni belőle:). Még tart a szilvaszezon ...  gondoltam, mégse múljon el szilvásgombóc nélkül... :)

Nosalty stories

További receptek

Epres habroló

A leveles rolókat nemcsak karakteres sajtkrémmel, hanem ízes-friss eperhabbal is megtölthetjük. Méltatlanul alulreprezentáltak az édes rolók a sütemények világában, állítsuk őket ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...