r
Nosalty Logó

Klasszikus szilvás gombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 486 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 5844 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 134 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    446.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    209.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    261 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 486 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.3 g

Zsír

  • Összesen
    105 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5355.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    636 mg
  • Foszfor
    1995 mg
  • Nátrium
    1498 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1101.1 g
  • Cukor
    199 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

VÍZ

  • Összesen
    2515.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    378 mg
  • D vitamin:
    77 micro
  • K vitamin:
    137 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    608 micro
  • Kolin:
    333 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3137 micro
  • β-crypt
    576 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1613 micro
Összesen 5844 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 134 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és kifőzzük.
  2. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Addig félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. A sertászsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
  4. Közben egy fazékban vizet forralunk.
  5. A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint, direkt nem írtam mennyiséget), és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
  6. Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, megindítjuk a rohamot. Figyelem, innentől kezdve minden a gyorsaságon múlik!
  7. A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródesztkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
  8. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
  9. Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Villámkézzel dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák lenyenek a gombócok.
  10. Annyit teszünk egyszerre a fővő vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragandni, és akkor nem jön fel a gombóc.
  11. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
  12. Ha az összes gombóc átesett a folyamaton, kérdezés nélkül nekiesünk. :)
  13. Ebból a mennyiségból pontosan 45 gombóc lett.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1354
  • 7 napos nézettség: 9268
  • Össznézettség: 660150
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 07.

Ajánló

A tészta bármilyen gyümölccsel tökéletesen tölthető.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, pogácsa....lehet sütőben és olajban sütni, főzni...hetekig lehetne enni. Ja, és a szilvás gombóc. Hát ez sem a legeredetibb ritkaság lesz itt, de ezt is sokat emlegetett nagyikámtól tanultam, aki 15 féle ételt tud, de azzal mindenkit kenterbe ver. És ebben benne van a gombóc is. A barackos, a lekváros, meg persze a szilvás. Bevallom őszintén, soha nem készítettem még, mert az a tapasztalatom, hogy jó gombócot kifogni nagyon nehéz. Emlékeztek az Indul a bakterház című film klasszikus gombócdobálós jelenetére? Hát azt a mutatványt csak kemény gombóccal lehet utánozni (amúgy olvastam is valahol, hogy előző napra rendelték a gombócokat, hogy kellően megkeményedjenek a csatához). Az meg nem jó. Legalábbis szerintem. A jó gombóc és a jó nudli olyan puha, hogy ha sokan vannak egymás hegyén-hátán, akkor eldeformálódnak. A jó gombóc pihe-puha. Na, ez is olyan! :) Nagymama szerint az a titka, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Kevés liszt kell a tészába, fele annyi, mint krumpli. Nem szabad sokáig állni hagyni főzés előtt, és a morzsába sem lehet durván beledöngölni, hanem óvatosan rázogatni kell, hogy minden oldalon befedje. Ja, a morzsa. Az egy külön történet. Nagyi "mindenes" szobájában van egy polc, ahol télen nyáron állnak a száradó zsemlék, mert a bolti az emészthetetlen (van egy kis igaza, a különbséget mindenesetre zongorázni lehet, az fix), így mindig van saját morzsája. Amihez gombóc esetében csakis a zsíros bödönnel lehet közelíteni, mert az "olaj az nem erre való" (és megint ott a pont). Lényeg a lényeg, nem elfogultságból, de szerintem ez a világ legjobb gombóctésztája. És mivel az ördög a részletekben rejlik, gondoltam, csak megosztom veletek is....:)

Hozzászólások

Gabys

Kezd? háziasszonyok HAHÓÓÓÓÓ! ez a hibátlan, igazi nagymamis:) recept. Lehet elmenteni:) Tutira nagyon fincsi. Amikor sárgabarack szezon van, azt teszek bele szilva helyett. Aztán érkezik a szilva....:) Szép napot Neked:) Jaaaaaaaaa és én kenyeret darálok, mert a bolti csapnivaló:(

Törölt felhasználó

Szia Dakota! Nem kell bele tojás? Üdv.: Éva

Dacota

Szia Éva, Nem nem kell bele. S?t, a Mama háromszor is kiemelte, hogy ? nem is érti, a hogy a sok f?z?s m?sorba hogy kerülhet bele a tojás. :) Szép napot! Üdv, Nóra

rozsaag

A férjem anyukájától tanultam, hogy a szilvás és mindenféle lekváros gombócon felül kakaós gombóc is készíthet? bel?le! Isteni! Azóta már az én anyukám is felesben csinálja a szilvás és a kakaós változatot. Az egész család oda van érte, persze a klasszikus szilvás gombócnak is nagy a sikere.

Törölt felhasználó

Szia!Egy kérdésem lenne.A sertészsírt nem a tésztához kell gyúrni??Ma készíteném el,életem els? szilvás gombócát.Nagyon várom a válaszod!El?re is köszi.Nagyon tetszik a recept amúgy!!

Dacota

Szia Timi, Nem, a zsír a prézli készítéséhez kell, a tésztában csak krumpli, liszt, és egy csipet só van :) Szép napot! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Üdv, Timi

Törölt felhasználó

Ma ebédre elkészítettem, eddig nem nagyon álltam neki, fagyasztottat vettem id?hiány miatt,mert azt csak ki kellett f?zni,HÁT SOHA SOHA többet,annyira finom volt és tökéletes recept szuper leírással hogy kezd?k is nyugodtan nekiállhatnak.Annyit változtattam rajta hogy egy pici kristálycukorral a zsemlemorzsát pirítottam(karamellizáltam),és utána vajat tettem rá míg elolvadt,nekünk így nagyon ízlik.Még egyszer köszi a receptet,isteni finom és puha most már nem csak a mamám tud finom gombócot készíteni hanem én is,köszi neked!!:)

Dacota

Kedves Napocska! Mindig nagyon örülök, ha valakinek sikerül egy általam feltett recept, de ha valaki emiatt lemond a félkész és mirelit árukról...hát akkor pláne nagyon boldog vagyok! Köszönöm a kedves sorokat, remélem, sok örömed telik majd benne kés?bb is. Szép napot, Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet! Életem els? szilvás gombóca, nagy sikert aratott a családban. :) Maradt egy kevés tészta gondoltam nem dobom ki ezért nutellával töltöttem meg. Isteni lett :) mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a receptet szilvával (és nutellával is :) )

Dacota

Kedves Szabibetti, Köszönöm a kedves sorokat, nagyon örülök, hogy sikerült, és hogy ízlett Nektek. Szép estét! Üdvözlettel, Nóra

Ciccancs

Zseniális lett! Kicsit macerásnak t?nt és a tészta gyúrásakor sem hittük, hogy kezelhet? lesz, de végül nagyon könnyen elkészíthet? volt és isteni finom! :) Köszönet érte!

Törölt felhasználó

Isteni recept!

Dacota

:D Örülök!!

Törölt felhasználó

Eletem elso szilvasgombocat keszitettem ma a recept alapjan.nagyon finom lett,koszonom a receptet :-)

KittyManó

Kedves Nóra! Szerinted a gombócot begyúrás után, tálcára pakolva le lehet fagyasztani? Vajon hogy viselné? Idén is annyi szilvánk lesz, amennyivel az egész falut el lehetne látni. Próbálok alternatívákat keresni a kés?bbi felhasználásra. Üdv: Alma

Dacota

Kedves Kitty, A krumplis tészta sajna nagyon rosszul t?ri a fagyasztást - el?ször nyúlós lesz, aztán meg kemény. :( Viszont a gombóc házi fagyasztású szilvával is elkészíthet?, akár decemberben is :) Szép estét! Üdv, Nóra

KittyManó

Akkor ebb?l is látszik, hogy az el?re fagyasztott gombócoknak "mennyi a valóságalapja"... Igazából az elkészítési id?t szerettem volna kb. nullára redukálni, de akkor kitalálok mást. Szilvát eddig is fagyasztottunk, mert az nyáron kivéve fagyottan és úgy megenni... hmmmm :) Köszönöm a segítséget! Alma

Törölt felhasználó

Sziasztok! Holnap én is kipróbálom a receptet, csak annyi kérdésem lenne, hogy milyen liszt kell hozzá??Sima?Dara? Köszi szépen!

Dacota

Szia Zsuzsa! Sima fehér búzaliszt. :) Jó gombócozást! :) Üdv, Nóra

sillagokpora

A "Bevallom ?szintén, soha nem készítettem még" mondat a sztoriban nem teszi túl ígéretessé a receptet. Értem, hogy nagymami receptje, de mi van, ha rosszul jegyezte le a receptíró? Például nem tudom, hogy milyen különbséget jelent, de én mindig úgy tudtam, hogy a krumplit egészben és héjában kell megf?zni. Egészen más úgy a krumpli, mint hámozva-kockázva megf?ve. Ilyen kis részletekre gondolok.

fllevente

Héjába.

Erzsi71

Eddigi legfinomabb gombócom lett.Kicsit megijedtem, lágy,de tényleg még másnap is finom ehet? volt.

Dezsofiam

Szilva hianyaban lekvarral keszitettem. Igy is tokeletes. Koszonom! 2 es "fel" tagu csaladunknak altalaban 4 fore szolo eteladagokat keszitek. Ebbol nem volt eleg. :)

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen a receptet. Ilyen könnyen még sose csináltam gombócokat, eddig nekem mindig kiszakadt :). De ez a recept tuti. :D Én almával csináltam meg :D

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek