Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus szilvás gombóc

Klasszikus szilvás gombóc
Klasszikus szilvás gombóc
65 perc / előkészület: 45 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (53)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, pogácsa....lehet sütőben és olajban sütni, főzni...hetekig lehetne enni.

Ja, és a szilvás gombóc. Hát ez sem a legeredetibb ritkaság lesz itt, de ezt is sokat emlegetett nagyikámtól tanultam, aki 15 féle ételt tud, de azzal mindenkit kenterbe ver. És ebben benne van a gombóc is. A barackos, a lekváros, meg persze a szilvás. Bevallom őszintén, soha nem készítettem még, mert az a tapasztalatom, hogy jó gombócot kifogni nagyon nehéz. Emlékeztek az Indul a bakterház című film klasszikus gombócdobálós jelenetére? Hát azt a mutatványt csak kemény gombóccal lehet utánozni (amúgy olvastam is valahol, hogy előző napra rendelték a gombócokat, hogy kellően megkeményedjenek a csatához). Az meg nem jó. Legalábbis szerintem. A jó gombóc és a jó nudli olyan puha, hogy ha sokan vannak egymás hegyén-hátán, akkor eldeformálódnak. A jó gombóc pihe-puha.

Na, ez is olyan! :) Nagymama szerint az a titka, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Kevés liszt kell a tészába, fele annyi, mint krumpli. Nem szabad sokáig állni hagyni főzés előtt, és a morzsába sem lehet durván beledöngölni, hanem óvatosan rázogatni kell, hogy minden oldalon befedje. Ja, a morzsa.

Az egy külön történet. Nagyi "mindenes" szobájában van egy polc, ahol télen nyáron állnak a száradó zsemlék, mert a bolti az emészthetetlen (van egy kis igaza, a különbséget mindenesetre zongorázni lehet, az fix), így mindig van saját morzsája. Amihez gombóc esetében csakis a zsíros bödönnel lehet közelíteni, mert az "olaj az nem erre való" (és megint ott a pont).

Lényeg a lényeg, nem elfogultságból, de szerintem ez a világ legjobb gombóctésztája. És mivel az ördög a részletekben rejlik, gondoltam, csak megosztom veletek is....:)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A tészta bármilyen gyümölccsel tökéletesen tölthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és kifőzzük.
  2. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Addig félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. A sertászsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
  4. Közben egy fazékban vizet forralunk.
  5. A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint, direkt nem írtam mennyiséget), és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
  6. Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, megindítjuk a rohamot. Figyelem, innentől kezdve minden a gyorsaságon múlik!
  7. A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródesztkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
  8. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
  9. Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Villámkézzel dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák lenyenek a gombócok.
  10. Annyit teszünk egyszerre a fővő vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragandni, és akkor nem jön fel a gombóc.
  11. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
  12. Ha az összes gombóc átesett a folyamaton, kérdezés nélkül nekiesünk. :)
  13. Ebból a mennyiségból pontosan 45 gombóc lett.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 305 800
elküldve: 42
receptkönyvben: 1 535
elkészítve: 122/139
Facebookon megjelent: 6

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvás gombóc, szilvával töltött krumpligombóc

Hozzászólások (53)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boaboa
boaboa Fri, 2018-01-26 16:08

Hát ez valami borzalmas. Krumplipüré tej nélkül, szilvával.

libaláb
libaláb Thu, 2016-06-02 18:08

Kaphatok egy kis segítséget? Elkészítettem, simán ment, gyönyörű is lett, puha is, meg nem is rossz az íze, de valahogy nem is tudom... nem olyan hű, de finom. Maga a tészta nekem tiszta ízetlen tulajdonképpen. Jó a szilvával együtt finom, de azok a falatok, amikbe nem jut töltelék, azok olyan semlegesek. Ez így van mindenkinél, vagy én csináltam rosszul valamit? Esetleg a krumpli fajtája, kora befolyásolhatja a végeredményt, vagy..?

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Mon, 2016-08-01 17:46

Kedves "libaláb"!
Készítsd el az enyémet, garantálom, a töltelék nélküli rész is ízleni fog!!!!
TUTI!!!! Nem azért írom, mert az én receptem, de tudom, miről beszélsz!
Üdv.: Judyth59

szvetter
szvetter Wed, 2015-06-24 09:52

A sárgabarackos a legfinomabb, mivel gyermekkoromban az Édesanyám mindig azt csinált nekem. :)

Iwry
Iwry / Iwry Sat, 2015-03-28 14:51

Szia.
Nagyon jó a recept. A héten megcsináltam szilvával és eperrel is, ma újra meg kellett csinálnom, annyira tetszett a családnak.
Köszi a megosztást, mentettem magamnak :)
Üdv, Iwry

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-08-21 10:49

Kedves Nóra!
Nagyon örülök, hogy leírtad ide az igazi gombóctésztát, drága nagymamám és édesanyám is pontosan így csinálta. Igen, tojás nélkül!
Annyit szeretnék hozzátenni (ezt eddig gombócreceptben nem találtam), hogy nagymamám, miután kiszedte a főzővízből a gombócot egy tányérra, addig pihentette, míg a következő adagot berakta a vízbe, és csak azután forgatta a pirított morzsába, ami így szerinte nem ázott el. Én is így csinálom. De ez persze csak egy kis adalék, a recepted úgy tökéletes, ahogy van.
Ha gombóc volt, gölődinleves is mindig készült :).
Üdv: Éva

Mustiné Niki
Pöpp / Mustiné Niki Thu, 2014-03-20 12:40

Köszönöm szépen a receptet. Ilyen könnyen még sose csináltam gombócokat, eddig nekem mindig kiszakadt :). De ez a recept tuti. :D Én almával csináltam meg :D

Dezsofiam
Dezsofiam Fri, 2013-09-06 05:51

Szilva hianyaban lekvarral keszitettem. Igy is tokeletes. Koszonom!
2 es "fel" tagu csaladunknak altalaban 4 fore szolo eteladagokat keszitek. Ebbol nem volt eleg. :)

Erzsi71
Erzsi71 Sat, 2013-08-17 08:32

Eddigi legfinomabb gombócom lett.Kicsit megijedtem, lágy,de tényleg még másnap is finom ehető volt.

sillagokpora
sillagokpora Sun, 2013-08-04 17:55

A "Bevallom őszintén, soha nem készítettem még" mondat a sztoriban nem teszi túl ígéretessé a receptet. Értem, hogy nagymami receptje, de mi van, ha rosszul jegyezte le a receptíró?
Például nem tudom, hogy milyen különbséget jelent, de én mindig úgy tudtam, hogy a krumplit egészben és héjában kell megfőzni. Egészen más úgy a krumpli, mint hámozva-kockázva megfőve. Ilyen kis részletekre gondolok.

t.zsuzsa20
t.zsuzsa20 Thu, 2013-07-25 20:50

Sziasztok! Holnap én is kipróbálom a receptet, csak annyi kérdésem lenne, hogy milyen liszt kell hozzá??Sima?Dara? Köszi szépen!

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Wed, 2013-06-12 22:12

Kedves Nóra!
Szerinted a gombócot begyúrás után, tálcára pakolva le lehet fagyasztani? Vajon hogy viselné? Idén is annyi szilvánk lesz, amennyivel az egész falut el lehetne látni. Próbálok alternatívákat keresni a későbbi felhasználásra.
Üdv:
Alma

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-06-13 00:34

Kedves Kitty,
A krumplis tészta sajna nagyon rosszul tűri a fagyasztást - először nyúlós lesz, aztán meg kemény. :( Viszont a gombóc házi fagyasztású szilvával is elkészíthető, akár decemberben is :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Fri, 2013-06-14 13:18

Akkor ebből is látszik, hogy az előre fagyasztott gombócoknak "mennyi a valóságalapja"... Igazából az elkészítési időt szerettem volna kb. nullára redukálni, de akkor kitalálok mást. Szilvát eddig is fagyasztottunk, mert az nyáron kivéve fagyottan és úgy megenni... hmmmm :)
Köszönöm a segítséget!
Alma

darja
darja Fri, 2013-04-26 21:56

Eletem elso szilvasgombocat keszitettem ma a recept alapjan.nagyon finom lett,koszonom a receptet :-)

Ciccancs
Ciccancs Mon, 2012-10-22 20:40

Zseniális lett! Kicsit macerásnak tűnt és a tészta gyúrásakor sem hittük, hogy kezelhető lesz, de végül nagyon könnyen elkészíthető volt és isteni finom! :) Köszönet érte!

szabibetti
szabibetti Wed, 2012-10-17 17:30

Köszönöm a receptet! Életem első szilvás gombóca, nagy sikert aratott a családban. :)
Maradt egy kevés tészta gondoltam nem dobom ki ezért nutellával töltöttem meg. Isteni lett :) mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a receptet szilvával (és nutellával is :) )

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-10-17 18:02

Kedves Szabibetti,
Köszönöm a kedves sorokat, nagyon örülök, hogy sikerült, és hogy ízlett Nektek.
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

napocska70
napocska / napocska70 Sun, 2012-10-14 22:19

Ma ebédre elkészítettem, eddig nem nagyon álltam neki, fagyasztottat vettem időhiány miatt,mert azt csak ki kellett főzni,HÁT SOHA SOHA többet,annyira finom volt és tökéletes recept szuper leírással hogy kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.Annyit változtattam rajta hogy egy pici kristálycukorral a zsemlemorzsát pirítottam(karamellizáltam),és utána vajat tettem rá míg elolvadt,nekünk így nagyon ízlik.Még egyszer köszi a receptet,isteni finom és puha most már nem csak a mamám tud finom gombócot készíteni hanem én is,köszi neked!!:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-10-15 16:41

Kedves Napocska!
Mindig nagyon örülök, ha valakinek sikerül egy általam feltett recept, de ha valaki emiatt lemond a félkész és mirelit árukról...hát akkor pláne nagyon boldog vagyok!
Köszönöm a kedves sorokat, remélem, sok örömed telik majd benne később is.
Szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

natimi
natimi Mon, 2012-10-01 11:24

Szia!Egy kérdésem lenne.A sertészsírt nem a tésztához kell gyúrni??Ma készíteném el,életem első szilvás gombócát.Nagyon várom a válaszod!Előre is köszi.Nagyon tetszik a recept amúgy!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-10-01 11:44

Szia Timi,
Nem, a zsír a prézli készítéséhez kell, a tésztában csak krumpli, liszt, és egy csipet só van :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

natimi
natimi Mon, 2012-10-01 12:49

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Üdv,
Timi

rozsaag
rozsaag Mon, 2012-09-10 13:09

A férjem anyukájától tanultam, hogy a szilvás és mindenféle lekváros gombócon felül kakaós gombóc is készíthető belőle! Isteni! Azóta már az én anyukám is felesben csinálja a szilvás és a kakaós változatot. Az egész család oda van érte, persze a klasszikus szilvás gombócnak is nagy a sikere.

486
burgonya 1.5 kg
finomliszt 75 dkg
1 csipet
szilva 25 közepes db
cukor 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
sertészsír 5 ek
zsemle 5 db