r
Nosalty Logó

Klasszikus szilvás gombóc

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Dacota
Klasszikus szilvás gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 486 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 5844 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 134 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    446.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    209.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    261 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 486 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.3 g

Zsír

  • Összesen
    105 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5355.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    636 mg
  • Foszfor
    1995 mg
  • Nátrium
    1498 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1101.1 g
  • Cukor
    199 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

VÍZ

  • Összesen
    2515.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    378 mg
  • D vitamin:
    77 micro
  • K vitamin:
    137 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    608 micro
  • Kolin:
    333 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3137 micro
  • β-crypt
    576 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1613 micro
Összesen 5844 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 134 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és kifőzzük.
  2. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Addig félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. A sertászsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
  4. Közben egy fazékban vizet forralunk.
  5. A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint, direkt nem írtam mennyiséget), és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
  6. Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, megindítjuk a rohamot. Figyelem, innentől kezdve minden a gyorsaságon múlik!
  7. A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródesztkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
  8. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
  9. Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Villámkézzel dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák lenyenek a gombócok.
  10. Annyit teszünk egyszerre a fővő vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragandni, és akkor nem jön fel a gombóc.
  11. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
  12. Ha az összes gombóc átesett a folyamaton, kérdezés nélkül nekiesünk. :)
  13. Ebból a mennyiségból pontosan 45 gombóc lett.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1441
  • Tegnapi nézettség: 218
  • 7 napos nézettség: 1990
  • Össznézettség: 814301
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 07.

Ajánló

A tészta bármilyen gyümölccsel tökéletesen tölthető.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, pogácsa....lehet sütőben és olajban sütni, főzni...hetekig lehetne enni. Ja, és a szilvás gombóc. Hát ez sem a legeredetibb ritkaság lesz itt, de ezt is sokat emlegetett nagyikámtól tanultam, aki 15 féle ételt tud, de azzal mindenkit kenterbe ver. És ebben benne van a gombóc is. A barackos, a lekváros, meg persze a szilvás. Bevallom őszintén, soha nem készítettem még, mert az a tapasztalatom, hogy jó gombócot kifogni nagyon nehéz. Emlékeztek az Indul a bakterház című film klasszikus gombócdobálós jelenetére? Hát azt a mutatványt csak kemény gombóccal lehet utánozni (amúgy olvastam is valahol, hogy előző napra rendelték a gombócokat, hogy kellően megkeményedjenek a csatához). Az meg nem jó. Legalábbis szerintem. A jó gombóc és a jó nudli olyan puha, hogy ha sokan vannak egymás hegyén-hátán, akkor eldeformálódnak. A jó gombóc pihe-puha. Na, ez is olyan! :) Nagymama szerint az a titka, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Kevés liszt kell a tészába, fele annyi, mint krumpli. Nem szabad sokáig állni hagyni főzés előtt, és a morzsába sem lehet durván beledöngölni, hanem óvatosan rázogatni kell, hogy minden oldalon befedje. Ja, a morzsa. Az egy külön történet. Nagyi "mindenes" szobájában van egy polc, ahol télen nyáron állnak a száradó zsemlék, mert a bolti az emészthetetlen (van egy kis igaza, a különbséget mindenesetre zongorázni lehet, az fix), így mindig van saját morzsája. Amihez gombóc esetében csakis a zsíros bödönnel lehet közelíteni, mert az "olaj az nem erre való" (és megint ott a pont). Lényeg a lényeg, nem elfogultságból, de szerintem ez a világ legjobb gombóctésztája. És mivel az ördög a részletekben rejlik, gondoltam, csak megosztom veletek is....:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.