r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc Juhász István konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Juhász István
Szilvás gombóc Juhász István konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 770 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3081 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 161 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    588.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    251.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    260 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    233 micro
Összesen 770 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.2 g

Zsír

  • Összesen
    105.2 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    582 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2353.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    315 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    271 mg
  • Foszfor
    1038 mg
  • Nátrium
    557 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    473.2 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1006.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    917 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    293 micro
  • Kolin:
    427 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1039 micro
  • β-crypt
    170 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    931 micro
Összesen 3081 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 161 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Enyhén sós vízben héjában megfőzzük a burgonyát. Ha megfőtt, akkor leöntjük róla a vizet, kézmelegre hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héját, és krumplinyomón egy nagyobb tálba áttörjük. Utána hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a szilvákat megmossuk, kimagozzuk, papírtörlőn szárítjuk. Összekeverjük a cukor háromnegyed részét a fahéjjal.
  2. Átszitáljuk a lisztet, és az áttört krumplihoz több adagban hozzákeverjük. Utána hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Utána 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Közben vizet kevés sóval a gombóc kifőzéséhez forralunk.
  3. A tészta közepébe helyezünk fél szem szilvát, a mag helyére kávéskanálnyi fahéjas cukrot szórunk, majd lisztezett kézzel gombócokat formázunk. A gombócokat közepes forrásban lévő vízben kb. 15 perc alatt készre főzzük (amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még kb. 2 percig kell főzni).
  4. Közben a vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, kicsit sózzuk, ha elkészült, akkor ízlés szerint cukrozzuk, és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3959
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 02.

Ajánló

Fahéjas cukorral megszórva, forrón tálalom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás gombóc Juhász István konyhájából
Juhász István 36 recept

Egyik kedvelt klasszikus desszertünk, melyet más gyümölcsökkel is szívesen készítek (pl. sárgabarackkal vagy meggyel).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek