Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc Juhász István konyhájából

Szilvás gombóc Juhász István konyhájából
Szilvás gombóc Juhász István konyhájából
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvelt klasszikus desszertünk, melyet más gyümölcsökkel is szívesen készítek (pl. sárgabarackkal vagy meggyel).

hozzávalók / 4 adag

  • 80 dkg burgonya (+ annyi víz a főzéshez, mely ellepi)
  • 30 dkg finomliszt (amennyit a krumpli felvesz)
  • 0.5 ek sertészsír (a tésztába)
  • 2 db tojás
  • 5 ek cukor (szilvatöltelékhez + zsemlemorzsába )
  • ízlés szerint (a tésztába, a burgonya és a gombóc főzőlevébe + zsemlemorzsához)
  • 7 közepes db szilva
  • fahéj ízlés szerint
  • 5 ek zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj

ajánlat

Fahéjas cukorral megszórva, forrón tálalom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Enyhén sós vízben héjában megfőzzük a burgonyát. Ha megfőtt, akkor leöntjük róla a vizet, kézmelegre hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héját, és krumplinyomón egy nagyobb tálba áttörjük. Utána hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a szilvákat megmossuk, kimagozzuk, papírtörlőn szárítjuk. Összekeverjük a cukor háromnegyed részét a fahéjjal.
  2. Átszitáljuk a lisztet, és az áttört krumplihoz több adagban hozzákeverjük. Utána hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Utána 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Közben vizet kevés sóval a gombóc kifőzéséhez forralunk.
  3. A tészta közepébe helyezünk fél szem szilvát, a mag helyére kávéskanálnyi fahéjas cukrot szórunk, majd lisztezett kézzel gombócokat formázunk. A gombócokat közepes forrásban lévő vízben kb. 15 perc alatt készre főzzük (amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még kb. 2 percig kell főzni).
  4. Közben a vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, kicsit sózzuk, ha elkészült, akkor ízlés szerint cukrozzuk, és a kifőtt gombócokat megforgatjuk benne.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 2 352
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Juhász István

Mióta szakács: 2020.05.30.
34 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvával töltött gombóc

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

770
burgonya 80 dkg
finomliszt 30 dkg
sertészsír 0.5 ek
tojás 2 db
cukor 5 ek
0 ízlés szerint
szilva 7 közepes db
fahéj 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 5 ek
vaj 10 dkg