r
Nosalty Logó

Kárpátok-krémes

Lakos Benedek
Kárpátok-krémes: lengyel sütemény égetett tésztával és vaníliakrémmel, porcukros hintéssel tálalva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

510
Kalória
8.8g
Fehérje
42.6g
Szénhidrát
33.8g
Zsír
35.8g
Víz
249.9g
Koleszterin
371.3mg
Élelmi rost
29.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 510 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 4090 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 266 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    250 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    599.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    302 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    297 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 510 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    270.6 g
  • Telített zsírsav
    157 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1999 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4793.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    927 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    777 mg
  • Nátrium
    2898 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    341 g
  • Cukor
    234 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    286.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2418 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    293 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    1145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2374 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    505 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1624 micro
Összesen 4090 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 266 kcal

Elkészítés

A krémhez

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  2. A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
  3. A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
  4. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
  5. A kész krémet egy tálba öntjük, felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A puha vajat 3-5 perc alatt alaposan kihabosítjuk egy kézi mixerrel, majd kis adagokban, fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt vaníliakrémet. Mindig várjuk meg, hogy a vajas keverék felvegye a pudingadagot, különben ikrás lesz a krém. Amikor a krém összeállt, fokozatosan hozzáadjuk az expressz zselatint és elkeverjük.

A tésztához

  1. A tejet, vizet, cukrot, sót és vajat összeolvasztjuk egy lábosban. Amikor a vaj már teljesen elolvadt és a fazék tartalma gyöngyözni kezd, az edényt lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet. Teljesen elkeverjük a masszát, majd a lábost visszatesszük a tűzre, ahol közepes lángon, folyamatosan keverve addig főzzük a tésztát, míg az edény alján kialakul egy vékony, lisztes réteg és a gombóc összeállva elválik az edény falától.
  2. A tésztát egy tálba tesszük, majd hagyjuk hűlni: maradjon egy kicsit meleg, de ne legyen forró! A tojásokat felverjük egy mérőpohárban, majd a mixerrel folyamatosan kevert tésztához adjuk. Fokozatosan dolgozzunk, csak akkor csorgassunk újabb adag tojást a masszához, ha az már az előző mennyiséget fölvette. A végeredmény egy lágy, enyhén folyós, de sűrű tészta legyen.
  3. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk két 20 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaforma oldalát (az aljuk nem kell, csak a két tortakarika). Ha csak egy formánk van, két adagban kell megsütnünk a tésztát.
  4. A tésztát habzsákba töltjük, majd elosztjuk a papíros tepsire helyezett két tortaforma aljában. Egy spatulával elkenjük a masszát és enyhén egyenetlen felületet adunk neki, hogy szép hullámosra süljön.
  5. A tésztát a 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük: legyen szép, aranybarna és nőjön meg jó magasra. A sütőből kivéve a tésztákat hagyjuk a formákban teljesen kihűlni.

Az összeállításhoz

  1. Egy 20 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába helyezzük az első tésztalapot, erre töltjük rá a bekevert vaníliakrémet, majd az egészet bezárjuk a második tésztával, amit óvatosan, enyhén rányomunk a krémrétegre. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, de akár egy egész éjszakát is adhatunk neki.
  2. Pihentetés után meghintjük a torta tetejét porcukorral, majd szeletelve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk meg a névadó hegyláncokat, amelyek alatt egy szerény, de annál istenibb, házias édesség bújik.

Nosalty stories

További receptek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...