r
Nosalty Logó

Egyszerű szilvás gombóc

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Gizi
Egyszerű szilvás gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 956 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3825 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 160 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1066.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    593 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.8 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    354.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    626 micro
  • β-crypt
    116 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    324 micro
Összesen 956 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74.6 g

Zsír

  • Összesen
    145.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4266.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    377 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    1032 mg
  • Nátrium
    2373 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    567.2 g
  • Cukor
    140 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    1417.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    301 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    57 mg
  • C vitamin:
    169 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    104 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    333 micro
  • Kolin:
    251 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2503 micro
  • β-crypt
    465 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1296 micro
Összesen 3825 kcal
  • 3% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 160 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve, rögtön bele tudjuk forgatni.
  2. Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett pirítsuk szép aranybarnára. (kisebb lángon pirítsuk, és kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég)
  3. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára.
  4. Ezután szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át, (v. villával alaposan nyomjuk össze) és hagyjuk kihűlni. (mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, és a tészta lágy lesz, és nehéz vele dolgozni)
  5. Amikor a krumpli kihűlt, adjuk hozzá a lisztet, a sót, és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá mert lehet hogy kevesebb is elég, de ha szükséges akkor többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.)
  6. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd vágjuk fel akkora kockákra, hogy a szilvát könnyedén bele tudjuk majd csomagolni.
  7. Ezután a tészta közepére helyezzük rá a szilvát, majd formázzuk gombóccá.
  8. Egy nagyobb edényben forraljunk fel bőséges mennyiségű vizet, majd óvatosan helyezzük bele a gombócokat. Várjuk meg míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd főzzük 5-6 percig. (közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjanak az edény aljára)
  9. A készre főtt gombócokat szűrőkanállal szedjük ki, alaposan csepegtessük le, majd óvatosan forgassuk bele az előzőleg megpirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.
  10. Tálaláskor a gombócokat szedjük tányérra, ha előzőleg nem magoztuk ki, akkor távolítsuk el a szilvamagokat, majd szórjuk meg fahéjas porcukorral. Ízlés szerint pedig meglocsolhatjuk még tejföllel is, mellyel nagyon finom a szilvás gombóc.
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 1750
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 21.

Receptkategóriák

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!