Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc 5. - zsírral

Szilvás gombóc 5. - zsírral
Szilvás gombóc 5. - zsírral
38 perc / előkészület: 30 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele foglalatoskodni is. A kimagozott szilvába fahéjas kristálycukrot teszek. A gombóc tésztájához van olyan alkalom, hogy héjában főzöm a burgonyát, de jelen esetben meghámozva, felkockázva készült. A szilvás gombóc tésztájából mindig készítek nudlit is, apukám nagyon szereti :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

ajánlat

A tészta egy részéből nudlit is sodorhatunk. A kinyújtott tészta egy részét ujjnyi szélességű csíkokra szeleteljük,majd abból 5-6 cm nagyságú darabokat vágunk és henger alakúra sodorjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, és ízlés szerint pirított zsemlemorzsába hempergetve, lekvárral vagy akár mákkal megszórva kínálhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük.
  2. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk.
  3. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk.
  4. A magozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük.
  5. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog, beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni.
  6. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 62 313
elküldve: 22
receptkönyvben: 619
elkészítve: 57/67
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szilvásgombóc, zsíros szilvás gombóc

Hozzászólások (41)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

starbo
starbo Sat, 2014-01-25 15:08

Elkészítettem recepted alapján életem első szilvásgombócait, és mesés lett! Nem könnyű a tésztájával dolgozni, de megéri mert olyan, mint anno a nagymamámé volt! Köszönöm!

villers
villers Mon, 2012-10-22 21:22

Nagyon finom lett, végre egy recept, ahol nem 20 dkg lisztet írnak 1 kiló krumplihoz... Igaz tapasztalt háziasszonyként úgyis érzésre csinálom, de kipróbáltam ezt, és tökéletes, köszi :)

Piri48
Piri48 Sun, 2012-09-16 18:34

Kedves Tündér!
Ma elkészítettem receptedet, nagyon fincsi lett.
A minap vágytam erre az ízre,gondoltam kipróbálom,pont olyan lett amilyenre vágytam!
Ez volt az első próbálkozásom,én is úgy voltam vele mint többek,nem mertem hozzá kezdeni,macerásnak tűnt,pedig nem is az.
Üdvözlettel:Piri

SzilvaSzilvia
Dália / SzilvaSzilvia Fri, 2012-08-31 13:45

Kedves Tündér!

Nagyon jól sikerült a gombóc,isteni lett!
Bár én nem szeretem a szilvát, a család megette ;)

Köszi

Bruhaha
Bruhaha Sat, 2012-08-25 15:38

Juhuuú a konyhában tök kupi van, de a hatalmas szilvákból amiket kaptam óriási gombócokat készítettem a család megelégedésére. :-) Köszi a receptet, ezentúl mindig így készítem. :-))

jucóka
Jucó / jucóka Mon, 2012-08-13 17:04

Már túl vagyok az ötödik gombócon! Naaagyoon finom!
Dupla adagot csináltam, abból lett 35 gombócom. Kicsit sokalltam, de ahogy megkóstoltam... biztos vagyok benne, hogy elfogy hamarosan.
Szilvaimádó vagyok, de eddig azért nem fogtam hozzá, mert túl macerásnak találtam az elkészítését. Cáfolom, egyáltalán nem macerás, a gombócolással is negyed óra alatt megvoltam!
Köszönöm a receptet, és mindenkinek ajánlom!
Üdv: J.

lizzy73
lizzy73 Mon, 2012-07-30 17:49

Nagyon-nagyon könnyű elkészíteni, és isteni finom!!!!
A férjemet teljesen levettem vele a lábáról:)))
Köszönjük!

Pajsurek
Pajsurek Sat, 2012-07-28 13:05

Köszönöm a receptet! Először készítettem szilvás gombócot és nagyszerű lett! A 3,5 éves kisfiam 5 szép nagy gombócot evett belőle és a szilvát is megette :) Üdv, Pajsurek.

noe.noemi
noe.noemi Thu, 2012-06-07 00:51

Kedves Tunder,

Olyan helyen szeretnem elkesziteni a szilvasgombocot, ahol sajnos nem lehet zsirt vasarolni. :( az a kerdesem, hogy mivel helyettesithetem? Van otleted? Vajon az etolaj elrontja a tesztat?
Nagyon koszonom a valaszod!
Udv,
Noemi

alfaniki
alfaniki Wed, 2012-03-07 15:18

Bevált a recept,isteni finom gombócaim lettek :) a prézlit barnacukor hozzáadásával készítettem el! a szilva darabkákat lekvárral és fahéj+cukorral keretem össze egy tálban,így mikor kettévágtam szaftos lekváros szilvás isteni gombócaim lettek :) kipróbáltam csak kakaós töltelékkel is,valóban a kakaós palacsintához hasonlít az íze...de nekem nem ízlik a kakaós változat,pedig extra édesszájú vagyok!

Dzsulesz
Dzsulesz Thu, 2011-09-15 23:04

Már régóta keresek egy jó szilvásgombóc receptet, mert mindig az a gondom, hogy túl kemények lesznek a gombócok. Nagyon remélem, hogy végre bevállik és pont jó lesz :)

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Tue, 2011-09-06 21:57

Nymph!
Örülök, hogy sikerrel jártál és még a zsűrizésnél is jól szerepelt!:)
Köszönöm a részletes beszámolót!

Nymph
Nymph Wed, 2011-08-24 09:53

 
Hello!
Köszönöm a csodás receptet, rögtön dupla adaggal indítottam, lesz ami lesz, és nem bántam meg!
Nekem is egy pár evőkanállal több dara és liszt fogta meg, de ezt már túltárgyaltátok.
Mivel gyakorlatlan szakács vagyok, ezért a sorstársaknak írom, hogy ne egy nyújtható kelttésztára számítsanak. Ez egy ragacsos massza, ami ha már összeáll cipónak, akkor le kell "plöttyenteni" egy alaposan kilisztezett deszkára, és a tetejét is jól meglisztezni. Így nyújtható lesz, viszont nem harci gombóc lesz a végeredmény. :) Ha egy kicsit ragacs, akkor mellesleg könnyebb is összecsippenteni gombóccá.
Összegzés: pillekönnyű, finom, még az anyósom is megdícsérte, sőt négyet meg is evett, pedig ő aztán tapasztalt egy konyhatündér :) Köszönöm!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Sat, 2011-08-13 09:36

Kedves Luca!
Kissé késlekedve válaszolok, de remélem, azért ez szem szegte kedvedet a szilvás gombóc készítés terén:))
A most kapható közepes, nagyobb krumplikból már nyugodtan elkészítheted!Remélem ízleni fog!
Tündér

Lucaaa
Lucaaa Fri, 2011-09-09 14:58

Bizony, h nem szegte a kedvem! :) Elkészítettem már többször is, és nagyon finom lett. Köszi a receptet, kedves Tündér!
Üdv: Luca

Lucaaa
Lucaaa Thu, 2011-07-28 11:54

Ez csodás! Egy ideje szilvás gombóc-fan vagyok, jöhet bármikor! Csak az érdekelne, hogy szerinted sem lehet ezt újkrumpliból elkészíteni? Mert én így tudom, és most sajnos csak újkrumpli van.
Üdv: Luca.

emika83
emika83 Sun, 2011-05-01 18:29

Köszönöm szépen a receptet, végre feladhatom a próbálkozást! Ma sikerült életem első nagyon finom szilvás gombóca! Úgy érzem megvan a család következő igazi nagy kedvenc nasija....

crazymary
Makréla / crazymary Sun, 2010-09-12 15:39

Kedves Tündér!
Nagyon tetszik a recepted, iszonyú gusztusos ez a szilvásgombóc, kedvet is kaptam hozzá!:-)
üdv,
Zsani

945
burgonya 50 dkg
finomliszt 25 dkg
búzadara 1.5 evőkanál
tojás 1 db
disznózsír 1 ek
1 csipet
szilva 25 db
cukor 15 dkg
fahéj 2 tk
zsemlemorzsa 15 ek
disznózsír 2 ek
porcukor 4 ek