r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc 5. - zsírral

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szilvás gombóc 5. - zsírral
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Összesen 944 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Összesen 3778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Összesen 129 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    826.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    299 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    185.9 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    452.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    782 micro
  • β-crypt
    145 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 944 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    73.4 g

Zsír

  • Összesen
    65.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3305.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    488 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    335 mg
  • Foszfor
    1115 mg
  • Nátrium
    1196 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    743.6 g
  • Cukor
    354 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1810.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    357 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    230 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    400 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3129 micro
  • β-crypt
    580 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1523 micro
Összesen 3778 kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 129 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük.
  2. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk.
  3. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk.
  4. A magozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük.
  5. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog, beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni.
  6. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 388
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 92851
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 12.

Ajánló

A tészta egy részéből nudlit is sodorhatunk. A kinyújtott tészta egy részét ujjnyi szélességű csíkokra szeleteljük,majd abból 5-6 cm nagyságú darabokat vágunk és henger alakúra sodorjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, és ízlés szerint pirított zsemlemorzsába hempergetve, lekvárral vagy akár mákkal megszórva kínálhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele foglalatoskodni is. A kimagozott szilvába fahéjas kristálycukrot teszek. A gombóc tésztájához van olyan alkalom, hogy héjában főzöm a burgonyát, de jelen esetben meghámozva, felkockázva készült. A szilvás gombóc tésztájából mindig készítek nudlit is, apukám nagyon szereti :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A pirított zsemlemorzsához

Címlapról ajánljuk

További cikkek