Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc Évi néni konyhájából

Szilvás gombóc Évi néni konyhájából
Szilvás gombóc Évi néni konyhájából
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 4 perc sütés: 1 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hétvégén szilvalekvár főzés volt, de megtartottam valamennyi szilvát gombóckészítéshez. Néhányat úgy készítettem el, hogy pálmacukrot tettem bele (mint a képen is), de a fahéjas cukor finomabb volt.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, összetörjük.
  2. A kihűlt burgonyából és a lisztből rugalmas tésztát gyúrunk, kinyújtjuk 4-5 mm vastagra, négyszögeket vágunk belőle (a szilva méretétől függőt, hogy betakarja mindenütt), felhajtjuk mind a négy sarkát, összenyomjuk a tésztát, és tenyerünk közt golyóvá hengerítjük.
  3. Lobogó sós vízben megfőzzük, mindig csak keveset, hogy ne hűtse le a vizet. Ha feljött a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.
  4. Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a mandulaszeleteket, kicsit megpirítjuk, ebbe forgatjuk a kifőtt gombócokat, aztán tálra szedjük, fahéjas porcukorral szórjuk meg. 
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 26 389
elküldve: 0
receptkönyvben: 134
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tejmentes, tojásmentes
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvás gombóc mandulás panírban, szilvás gombóc fahéjas cukorral, szilvás burgonygombóc

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsofifa
zsofifa / zsofifa Mon, 2013-07-15 12:14

Kedves Éva!

Arra nem tér ki a recept, hogy kimagozott, fahéjas porcukorral töltött szilvát teszel-e bele, vagy magostúl megy bele a gyümölcs. Várom válaszod, holnap szeretnék szilvás gombóvot készíteni a te recepted alapján.

Köszönettel:

Zsófi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-07-16 08:07

Kedves Zsófi!
A mag helyére teszem a fahéjas cukrot, így az átjárja az egész gyümölcsöt, mire megfő.
Jó étvágyat!
Üdv: Évi néni

usztina
usztina Wed, 2012-09-19 23:52

Kedves Évi Néni! Hol lehet durum lisztet venni? Bioboltban? Már egy ideje izgatja a fantáziám, hogy kipróbáljam, ez a recept pedig nagyon csábító. Ízre mennyire tér el a hagyományos szilvás gombóctól? Észre venni a különbséget?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-09-20 15:00

Szia Usztina!

Szerintem ízben nem tér el a hagyományostól, mert hisz ez is búzaliszt. Szerintem nagyobb áruházakban is találsz, de bioboltban biztosan. Tésztalisztet vegyél. Jó főzőcskézést. Üdv: Évi néni

ani0228
ani0228 Tue, 2012-08-07 21:46

Igaz ennyi idó alatt nem lehet elkéziteni én szoktam fözni és tudom igy eggyet értek az elöttem szoloval.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-08-07 22:24

Már megírtam a mea culpat, és azt is hogy újra mérem az egészet. Ez elég lesz? Ha elolvasod, látod, hogy egyszerre több ételt is főzök, amihez esetleg használom ugyanazokat az alapanyagokat. Nem számolom mindegyikhez el, mert csak egyszer készül el. Javítani fogok. Köszönöm a figyelmeztetést. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-08-07 07:51

Kedves Gréta!
Itt most megígérem, hogy hamarosan a nulláról indulva elkészítem a szilvás gombócot, és mindenképpen arra az időre állítom be az elkészítést, hiszen van módom korrigálni. Egyenesen kíváncsivá tettél, hogy mennyi a pontos idő. Egyébként nem mentegetőzés képpen, de sokszor van úgy, hogy belekezdek valamibe és közben mást is kigondolok, közben azt is elvégzem a már máshoz előkészített alapanyagból. Szeretnék elnézést kérni, de előfordult néhányszor, - és valóban csak attól, aki nem tesz fel receptet,- hogy megkritizáltak. Ez nem baj, de feltételezem, hogy esetleg nem naponta szorgoskodik a konyhában és másképpen ítéli meg a dolgot. Én is olvasok néha olyan dolgokat, amitől elkerekedik a szemem, de nem ragadok azonnal billentyűt, és sózok oda. Talán rossz napom volt, vagy ilyesmi. Egyetlen egyszer szóltam vissza valakinek, amiből egy nagyon kellemes kapcsolat alakult ki. Mindenképpen értesítelek róla, ha lemértem a pontos időt. Köszönöm a válaszod. Üdvözlettel: Éva

vgreta
vgreta Mon, 2012-08-06 11:13

Hát aki ezt 25 perc alatt mindenestől (hámozás, darabolás, főzés, hűtés, gyúrás, szilva mosás-előkészítés, gombócolás, főzés, zsemlemorzsa pirítás, hempergetés, stb.) elkészíti, az vagy meg tudja állítani az időt, vagy van 6 kuktája, vagy egyszerűen zseni. Mindenesetre elismerésem. Ha egy mód van rá kérem ossza meg velem a titkot! :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-08-06 12:40

Valóban a krumpli főzési idejét nem számoltam bele, de egyébként nem egy nagy durranás. Mint írtam, lekvár főzés közepette voltam, tehát a szilva meg volt mosva. Egyébként nem egy nagy durranás. Csak azt szeretem, hogy mindig az szól be, aki nem tesz fel receptet. De úgy is vehetjük, hogy ilyen gyors vagyok. Ne vedd a szívedre, mindig megválaszolok minden levelet, de aki rendszeresen tesz fel ide receptet, az még soha sem szólt meg. Én egy év alatt elkészítettem 500-at, ezért biztosan sikerült felturbósítani magamat. Gyakorolni kell, lés akkor sebesen megy. Üdvözlettel: Vass Éva

vgreta
vgreta Mon, 2012-08-06 21:31

A hozzászólásomat egyáltalán nem bántónak, főleg nem "beszólás"-nak szántam, egyszerűen azt gondolom, hogy egy igazi szilvás gombócot nem lehet ennyi idő alatt megcsinálni a nulláról. (Pedig jó lenne...:) ) Márpedig ez egy IGAZI SZILVÁS GOMBÓC receptje, nem olyan amit a zacskóból öntenek a forró vízbe. Az elkészítési idő egyébként a recept értékéből szerintem semmit sem vesz el, csak épp a besorolása esik rossz helyre (a 30 perces receptek közt találtam), miszerint mondjuk egy kezdő háziasszony lefogja itt húzni a receptedet, mert ugyan neki nem sikerült ennyi idő alatt megcsinálnia, pedig milyen jól neki állt este 8-kor, hogy ez legyen a vacsorája a párjának.
Szeretek főzni, és elég sokat szoktam is, a receptfeltöltés viszont nem az én világom, azt meghagyom másnak, ettől még véleményem, vagy építő jellegű kritikám lehet.

Üdvözlettel, Gréta

386
szilva 20 db
burgonya 1 kg
0 ízlés szerint
durumliszt 30 dkg
cukor 10 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint
panko 25 dkg
mandulapehely 3 ek
szőlőmagolaj 4 ek