Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos szilvásgombóc

Hagyományos szilvásgombóc
Hagyományos szilvásgombóc
75 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Szilvásgombóc! ó-ó-ó-ó! Felszín édes hó... Rajta aranyszínű morzsa! Szilvásgombóc! ó-ó-ó-ó, Megkóstolható!" Részlet a Padlás c. musicalből. Naná, hogy mindenki szereti a szilvásgombócot!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk a vajat vagy margarint, a sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk- a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
  2. A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd kb. 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy fél szem szilvát, arra egy szem kockacukrot, és megszórjuk fahéjjal. Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk .
  3. Egy nagyobb lábasban 5 liter, enyhén sós vizet forrni teszünk.
  4.  A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (újraforrástól számított kb. 5-6 percig), majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és vajban vagy margarinban pirított zselmemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk..

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 218 403
elküldve: 24
receptkönyvben: 735
elkészítve: 93/109
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gombóc szilvatöltelékkel, szilvatöltelékes gombóc

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cimpaci
Cimpaci Wed, 2018-08-29 11:26

Jó a recept nagyon, a tészta állaga épp megfelelő a leírt arányokkal, nem ragad, nem kemény, jól lehet vele dolgozni. Két hete készítettem el életemben először e recept alapján, most másodszor. Mindkétszer remekül sikerült.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2017-09-14 20:29

Még nem próbáltam. De az valószínű, hogy jó lehet, ha a gombócok kifőzése előtt fagyasztjuk le.

FBarbi
FBarbi / FBarbi Fri, 2015-01-23 15:25

Isteni volt!:) Ugyan pihentetni nem pihentettem de igy is isteni lett, fél szilvákat használtam, így lett 24 gombócom:) a maradékból pedig nudli lett. Ezentúl csak ez használom. Barbi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2014-10-11 23:34

Kedves Vikinka! Nagyon örülök, és nagy megtiszteltetés, hogy az én receptemet választottad az első gombóc készítéshez!
Üdv:
Anita

szedro
szedro Wed, 2014-08-27 09:58

Szia!
Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy kb. hány db. gombóc lesz belőle?
Köszi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2014-10-09 23:35

Szia!
Bocsánat, hogy ilyen későn válaszolok! Kb. 24 db gombóc lesz belőle, de persze ez függ attól is, hogy mekkora gombócok készülnek.
Szép hétvégét kívánok!
Anita

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye Sat, 2014-08-16 15:50

Most készítettem el a gombócokat, valami Isteni!!!!! Még sosem csináltam, annak ellenére, hogy gnocchit gyakran készítek, így örülök, hogy elsőre - a szuper recept alapján - ennyire finom lett! Azt hiszem ezentúl gyakrabban lesz gombóc az ebéd :D
Ja, én azokba a tésztakockákba, amikhez túl kicsi lett volna a szilva, egy-egy kocka csokit tettem :)

öregnémber
öregnémber Tue, 2014-08-12 13:39

Azt hittem tudok szilvás gombócot készíteni......a családom is azt hitte eddig......köszi Anita a receptet :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2014-08-14 18:23

Biztosan tudtál eddig is, de egy-két praktika jól jöhet bárkinek. Köszönöm szépen a visszajelzésedet!
Üdv:
Anita

Valenszia
Valenszia Sun, 2014-07-13 13:38

Szia ! Büfében dolgozom,,, a vendégek kívánsága szerint szilvásgombócot kellett készítenem. Mivel nem nagy kedvencem,,, itthon nem készítem, rákerestem a neten a hagyományosra. A Te recepted alapján készítettem el, és annyira tökéletes lett, hogy mindenki dícsérte, még az is, akinek szintén nem kedvence a szilvásgombóc...csupán 5 db-ot evett meg belőle :) Köszönöm ezt a jó receptet ! ...és a visszajelzések a Te érdemed :) Üdv Andi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2014-08-14 18:26

Szia Andi!
Kicsit régen jártam erre, most láttam a hozzászólásodat :). Nagy megtiszteltetés, hogy a receptemet választottad. Köszönöm szépen a kedves szavakat!
További kelleme nyarat kívánok!
Anita

m.szilvacska
m.szilvacska Sun, 2014-06-29 15:17

Én pár éve próbálkoztam már szilvásgombóccal, de annak a tésztája rám remekül tapadt, a szilvára annál kevésbé :)
Ez a tészta viszont tökéletes, mind ízre, mind állagra. Nagyon jók az arányok, nem kellett változtatnom semmin!

hencebence
Hena / hencebence Wed, 2013-08-28 18:56

Tényleg isteni finom lett! A tészta zseniálisan jó állagú és nagyon ízletes! Nagymamám szilvásgombóca jutott eszembe, aminek sajna nincs meg a receptje... Egyetlen észrevétel érkezett nekem a családtól: próbáljak meg egész szilvát belerakni. Ha próbáltad már, kíváncsi vagyok, hogy belefér-e? :) Illetve még az jutott eszembe, hogy a zsemlemorzsába lehet keverni egy (tényleg) kevés kristálycukrot, szerintem még pikánsabb lesz úgy. Szóval nagyon köszönöm a receptet, a tegnapi elkészítés után azonnal bevéstem a füzetembe! :) Hajni

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2013-08-28 21:09

Kedves Hajni!

Köszönöm szépen a dicséretet, és a visszajelzést is :). Örülök, hogy ilyen remek volt a visszhangja. Lehet egész szilvával is, akkor nagyobb gombócokra számíts, csak ennyi a különbség. Ebben az esetben is javaslom a mag helyére a fahéjas kockacukrot.
Üdv a családnak is:
Anita

Brigonia79
Brigonia79 Fri, 2013-08-16 14:39

Amióta pár éve rátaláltam erre a receptre, csak ezt vagyok hajlandó elkészíteni! Valami Isteni finom! Még Anyukáménál is jobb. :-) Köszönöm a receptet!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2013-08-28 21:12

Köszönöm szépen a visszajelzést, nagyon kedves Tőled. Roppant örülök, hogy ennyire tetszik :D.
Üdv:
Anita

889
burgonya 1 kg
finomliszt 35 dkg
vaj 3 dkg
1 kávéskanál
szilva 15 db
kockacukor 15 db
fahéj 0 ízlés szerint
porcukor 10 dkg
víz 5 l
margarin 1 ek
zsemlemorzsa 10 dkg