r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából

Tomatotree
Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gombóchoz

A burkoláshoz

580
Kalória
15.4g
Fehérje
108.9g
Szénhidrát
9.2g
Zsír
182.7g
Víz
30g
Koleszterin
7.1g
Élelmi rost
18.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 580 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 3473 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 156 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    765 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    182.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 580 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    55 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4590.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    652 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    396 mg
  • Foszfor
    1368 mg
  • Nátrium
    1950 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    653.5 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1096.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    192 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    522 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    901 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    708 micro
Összesen 3473 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 156 kcal

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, még melegen összetörjük (krumplinyomó híján a robotgép is elviszi), majd hűlni hagyjuk. A szilvát félbevágjuk, és kimagozzuk.
  2. Ha kihűlt a krumpli, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, darát, olajat, pici sót, és összedolgozzuk.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Ha ragacsosnak találjuk, kicsi lisztet még belegyúrunk a deszkán, majd kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
  4. A szilva méretétől függően kb. 5-6 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát helyezünk, megszórjuk fahéjas porcukorral, majd gombócokat formázunk belőlük.
  5. Közben egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, egy kisebb serpenyőben pedig a 2 ek olajon lassú tűzön elkezdjük pirítani a prézlit.
  6. A gombócokat beleeresztjük a forrásban lévő vízbe, egyszerre annyit, hogy kényelmesen elférjenek a fazékban vagy lábasban, és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
  7. Ekkor szűrővel kiszedjük, és a közben aranyszínűre pirított prézliben addig rázogatjuk-görgetjük, amíg be nem takaróznak a zsemlemorzsával.
  8. Tálaláskor fahéjas, vaníliás vagy sima porcukrot is kínálhatunk hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 30 p

Gyerekkorunk emblematikus étke.:) Ugyanebből a tésztából nudli is készülhet, csak azt egy kicsivel vastagabbra nyújtjuk (kb. kisujjnyira), és vagy egyesével sodorgatjuk meg, vagy késsel daraboljuk fel.

Nosalty stories

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Házi cornflakes

Igazán kedvelt reggeli a cornflakes tejjel, de sok más felhasználási módja is létezik. Például isteni cornflakes bundás csirkét tudunk belőle sütni. Arra gondoltunk, hogy elkészítjük ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek