r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából

Tomatotree
Szilvás gombóc Tomatotree konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gombóchoz

A burkoláshoz

580
Kalória
15.4g
Fehérje
108.9g
Szénhidrát
9.2g
Zsír
182.7g
Víz
30g
Koleszterin
7.1g
Élelmi rost
18.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 580 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 3473 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A gombóchoz

A burkoláshoz

Összesen 156 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    765 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    182.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 580 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    55 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4590.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    652 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    396 mg
  • Foszfor
    1368 mg
  • Nátrium
    1950 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    653.5 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1096.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    192 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    522 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    901 micro
  • β-crypt
    169 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    708 micro
Összesen 3473 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 156 kcal

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, még melegen összetörjük (krumplinyomó híján a robotgép is elviszi), majd hűlni hagyjuk. A szilvát félbevágjuk, és kimagozzuk.
  2. Ha kihűlt a krumpli, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, darát, olajat, pici sót, és összedolgozzuk.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Ha ragacsosnak találjuk, kicsi lisztet még belegyúrunk a deszkán, majd kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
  4. A szilva méretétől függően kb. 5-6 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát helyezünk, megszórjuk fahéjas porcukorral, majd gombócokat formázunk belőlük.
  5. Közben egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk, egy kisebb serpenyőben pedig a 2 ek olajon lassú tűzön elkezdjük pirítani a prézlit.
  6. A gombócokat beleeresztjük a forrásban lévő vízbe, egyszerre annyit, hogy kényelmesen elférjenek a fazékban vagy lábasban, és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
  7. Ekkor szűrővel kiszedjük, és a közben aranyszínűre pirított prézliben addig rázogatjuk-görgetjük, amíg be nem takaróznak a zsemlemorzsával.
  8. Tálaláskor fahéjas, vaníliás vagy sima porcukrot is kínálhatunk hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 30 p

Gyerekkorunk emblematikus étke.:) Ugyanebből a tésztából nudli is készülhet, csak azt egy kicsivel vastagabbra nyújtjuk (kb. kisujjnyira), és vagy egyesével sodorgatjuk meg, vagy késsel daraboljuk fel.

Nosalty stories

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Kinder bueno szelet mennyeien

A Kinder Bueno szeletért sokan rajonganak, ami nem csoda, hiszen egyik rétege finomabb, mint a másik. A mogyoróval, mogyorókrémmel és főzött krémmel készített édesség ezen verziója is ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek