Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szentesi gombócleves

Szentesi gombócleves
Szentesi gombócleves
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel, hogy én Szentesről jöttem, ezért Nagymamám és Anyukám is rendszerint csinálta ezt a levest. Nagyon szeretem ezt a levest, mert igen tápláló és finom is.

hozzávalók / 10 adag

A leveshez:

A húsgombóchoz:

A krumpligombóchoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

A leveshez:

  1. A lábszárat 3-4-be vágjuk, és egy nagy fazékba rakjuk. Belerakjuk a hagymát, az ételízesítőt és a szemes borsot. Ezt felengedjük olyan 7-10 l vízzel (a marhahúsnak erős levese van ezért kell ilyen sok). Alacsony lángon főzzük.
  2. Megtisztítjuk a zöldségeket. A répát és a fehérrépát 4-be vágjuk. A zellert és a karalábét pedig kockákra vágjuk fel.
  3. A levesről folyamatosan szedjük le a habját. Ha elfőtte a habját, akkor rakjuk bele a zöldségeket. A zellerzöldet és a petrezselymet kössük össze, és a fokhagymával együtt rakjuk bele.
  4. Ha a paprika puha, akkor kivesszük a hagymával és a zöldségzöldekkel külön egy tányérra.
  5. Ha a többi zöldség is megfőtt, akkor azokat is vegyük ki. Ha a csont is megfőtt teljesen, akkor elzárjuk a gázt, és leszűrjük a levest.

A húsgombóchoz:

  1. Ehhez mindent összekeverünk, és ha még kell rakunk bele zsemlemorzsát annyit, hogy fasírt állagú legyen.
  2. Fasírttól kisebb gombócokat formálunk.
  3. Vízben kifőzzük őket. Ha megfőttek kiszedjük őket.

A krumpligombóchoz:

  1. A krumplikat megpucoljuk, kockákra vágjuk, és vízben puhára főzzük.
  2. Áttörjük, és hagyjuk kihűlni.
  3. Annyi liszttel kikeverjük, hogy félkemény tésztát kapjunk. Hurkákat sodrunk belőlük, és azokat 2 cm-enként felvágjuk. Vízben kifőzzük. Ha feljött a tetejére, akkor még főzzük 3 percet.
  4. A levest a húsgombóccal és a krumpligombóccal tálaljuk.
  • költség: 2300 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 512
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

BPeti

Mióta szakács: 2016.02.01.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsleves krumpligombóccal, gombócleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

125
marhacsont 1 db
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
karalábé 1 kis db
zeller 1 kis db
tv paprika 1 közepes db
petrezselyem 2 csokor
zellerlevél 8 db
vöröshagyma 1 nagy db
fokhagyma 5 gerezd
ételízesítő 0 ízlés szerint
bors 15 szem
darált sertéshús 10 dkg
rizs 3 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 1 ek
tojás 1 db
burgonya 3 db
finomliszt 4 evőkanál