r
Nosalty Logó

Szaftos vegán mac&cheese

Lakos Benedek
Vegán mac&cheese: tej- és tojásmentes rakott tészta, hamis sajtszósszal, pirult morzsás réteggel tálalva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A sajtszószhoz

Az összeállításhoz

789
Kalória
21g
Fehérje
97.8g
Szénhidrát
35.8g
Zsír
71.7g
Víz
-
Koleszterin
7.9g
Élelmi rost
5.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A sajtszószhoz

Az összeállításhoz

Összesen 789 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A sajtszószhoz

Az összeállításhoz

Összesen 4729 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A sajtszószhoz

Az összeállításhoz

Összesen 317 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    35.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1625.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    359 mg
  • Nátrium
    985 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    97.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    422 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 789 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    125.9 g

Zsír

  • Összesen
    214.7 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    140 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9754.5 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    377 mg
  • Kálcium
    561 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    683 mg
  • Foszfor
    2155 mg
  • Nátrium
    5912 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    587 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

Víz

  • Összesen
    430.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1050 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    140 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    69 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2533 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    12597 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 4729 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    652.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    843 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 317 kcal

Elkészítés

A sajtszószhoz

  1. A burgonyát és édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd kockákra vágjuk. Egy lábosba tesszük a kesudióval és fokhagymával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az ellepjen mindent. Fedő alatt addig főzzük az egészet, míg a zöldségek megpuhulnak. Ha kész, a főzővízből félreteszünk annyit, amennyi a recepthez kell.
  2. Egy turmixgépbe tesszük a zöldségeket, a kesudiót, majd hozzáadjuk a főzővizet, olívaolajat és fűszereket. Teljesen simára dolgozzuk (ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá további főzővizet), majd megkóstoljuk és ízlés szerint tovább fűszerezzük.

Az összeállításhoz

  1. A tésztát lobogó, alaposan megsózott vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük és elkeverjük a sajtszósszal. Egy kiolajozott sütőtálba öntjük és elegyengetjük.
  2. A pankomorzsát elkeverjük az olívaolajjal és a morzsolt kakukkfűvel, majd a keveréket elegyengetjük a tészta tetején.
  3. A makarónit betesszük a sütőbe, ahol 200 fokon, felső sütési programon 10 perc alatt rápirítunk. Ha a morzsa aranybarna, kivesszük a sütőből a tésztát és azonnal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 10 p

Bizony, sajt nélkül is lehet sajtos makarónit készíteni: ez a vegán recept ráadásul nem az élelmiszerboltok feldolgozott sajthelyettesítő termékeit használja, hanem egészséges zöldségeket és olajos magokat. A végeredmény szaftos, karakteres és még egy ropogós morzsaréteggel is kiegészül.

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...