Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös-füstölt sajtos muffin

Sütőtökös-füstölt sajtos muffin
Sütőtökös-füstölt sajtos muffin
110 perc / előkészület: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenszentekre hazautaztunk vidékre a szüleimhez. Zöldségekkel, almával megrakodva tértünk vissza álmos kisvárosunkba. 3 hatalmas sütőtök is lekerült a pincébe, és a sorsára várt. Na, de mi legyen belőle? Sütőtökből készült már a konyhámban kétszer is torta, el sem tudtam volna korábban képzelni, hogy a tököt így is fel lehet használni. Most azonban valami sósra vágytam, amit reggelire vagy vacsira szendvics helyett el tudunk rágcsálni, laktató és egészséges is!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A liszt lehet teljes egészében fehér búzaliszt vagy graham-liszt, én graham és teljes kiőrlésű rozslisztből sütöttem, fele-fele arányban, és nagyon kellemes állagú és ízű tészta sikeredett belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököt szeletekre vágjuk, kikaparjuk a magját, bőven megsózzuk, borsozzuk, és sütőben megsütjük. (Az én sütőmben ez közel 1 órát vesz igénybe.) Kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral. 
  3. Felkockázzuk a tököt, és a háromnegyed részét egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a zöldfűszereket, a sajt háromnegyed részét, a magokat és a mustárt. 
  4. A tojást villával lazán felverjük, hozzáöntjük a tejet és az olajat, jól elkeverjük, majd a tökös elegyhez öntjük. 
  5. A lisztet is a tökös masszához adjuk, és vigyázva, hogy ne törjük nagyon szét a tökkockákat, jól összeforgatjuk. 
  6. Kóstoljuk meg a tésztát, és ha úgy érezzük, adjunk még hozzá sót és borsot. Nekem kívánta még az utánfűszerezést. 
  7. Kivajazzuk a muffinformákat, és háromnegyedig töltjük a masszával. Tetejét a maradék tökkel és sajttal megszórjuk.
  8. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Legyen ropogós, aranybarna a teteje. Tűpróbát végezhetünk. A formákból kivéve, rácson hűlni hagyjuk. langyosan a legfinomabb!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 305
elküldve: 2
receptkönyvben: 83
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: közepes
kategória: muffin
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

sós sajtos-tökös muffin, sütőtökös sós muffin

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Little Duck
Little Duck Tue, 2015-11-17 20:56

Sziasztok! Tudom, már régi a recept, de hátha lesz még aki olvassa a hozzászólásomat. :) Szóval a 26 dkg liszt és a 25 dkg tök nem hiszem, hogy ideális arány. Ma elkészítettük a barátnőmmel és sajnos nagyon liszt ízű lett. A helyes arány (szerintem): 15 dkg liszt és 25 dkg tök. Egy másik, édes muffinnál ez az arány vált be :)

Lamilla
Lamilla / Lamilla Wed, 2012-10-24 11:11

Végülis nem vártam meg a választ, hanem nekiestem, de kb. akkor jól tettem bele :-) finom lett nagyon, pedig csak friss petrezselymet tettem bele, más zöldfűszert nem. Nem is gondoltam volna hogy ilyen finom együtt a füstölt sajt-tök-petrezselyem kombináció :-)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-10-24 12:50

Lamilla, ennek igazán örülök! Egy pár dekával több vagy kevesebb olykor nem számít! Velem is előfordul néha, hogy mások receptjében utólag valamit soknak vagy kevésnek találok, mert ugye ízlések és pofonok különbőzek. A sütőtök, a répa, de még a cékla és cukkini is remek sütialapanyag! Ki gondolná!
További sok-sok sikerélményt kívánok a konyhában!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-10-23 19:02

Szia Lamilla,
A 25 dkg tiszta tömeg, tehát sütés, hámozás után a tök húsának a súlya.
Remélem ízleni fog!

617
finomliszt 26 dkg
sütőtök 25 dkg
füstölt sajt 15 dkg
sütőpor 3 tk
mustár 2 tk
petrezselyem 1 ek
napraforgómag 10 dkg
tojás 1 db
napraforgó olaj 2 ek
tej 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint