Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos palacsinta Olaszné Ancitól

Spenótos palacsinta Olaszné Ancitól
Spenótos palacsinta Olaszné Ancitól
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptam a testvéremtől, szó szerint egy kéve vajspenótot. Először megrémültem, hogy mit is kezdjek ekkora mennyiségű spenóttal. A tanácstalanságom gyorsan elszállt, mert eszembe jutott a kedves fodrásznőm, aki mesélt nekem a fenti receptről.

A kíváncsiságtól lázasan nekiláttam a zöld kéve feldolgozásának. Így nem csak ennek a finom receptnek örülhettem, hanem jó pár üveg spenót turmixnak is, amint a leveleket sós, szódabikarbónás vízben megabáltam, majd a levével együtt összeturmixoltam, üvegekbe töltöttem, pici tartósítóval a tetején lekötöttem, száraz dunsztba tettem, amikor kihűlt. A spájzom polcán sorakoznak a bodzaszörp és a szintén a napokban készített mentaszörp mellett. Ja és nagy sikert aratott a kapott recept is: spenótos palacsinta titok.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

A palacsinta tetejére

  • 10 dkg sajt (reszelt)

A tepsi kikenéséhez

ajánlat

A meleg előételt jelöltem be, de ha egy tartalmas levessel párosítjuk, komplett ebédként is megállja a helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A spenótot megtisztítjuk, 1,5 dl szódabikarbónás vízben megabáljuk. Szép, világos zöld marad a színe.
  2. A vízzel együtt összeturmixoljuk, és ebből a zöld pépből és a többi  tésztához valóból sós palacsinta tésztát készítünk. Kb. 16 db lesz belőle.
  3. A sonkaszeleteket és a lapkasajtokat félbe vágjuk. Betöltjük a palacsintákat úgy, hogy minden palacsinta közepébe, egymás tetejére 1 fél szelet sonka és 1 fél szelet lapkasajt kerül.
  4. Behajtjuk a két oldalát, majd a két végét, hogy téglalap formát kapjunk.
  5. Kivajazott tepsibe sorba rakjuk, majd elkészítjük az öntetet. Ha szükséges, pici tejjel hígíthatjuk.
  6. Rálocsoljuk a palacsinták tetejére.
  7. A 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk.
  8. Előmelegített sütőbe tolva, rózsaszínűre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 141
elküldve: 3
receptkönyvben: 127
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

spenótos palacsinta sütőben sütve, tejszínes sonkás palacsinta, sült rakott palacsinta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2015-01-12 19:48

Kedves Anci,

per pillanat "spenotban utazom", (téli vitaminhiany?) igy a Te recepted is "karmaim köze" került, melyet köszönettel eltettem, es hamarosan ki is probalom.

Üdvözöllek szeretettel: Marti

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2013-07-31 14:35

Kedves Évikém !
Nekem is el kellene már készítenem, örülök, hogy te már megtetted !
Örülök a sikerednek ! Puszi: Anci

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-06-02 22:44

Kedves Anci!
Ez megint egy nagyszerű recept, de áruld el légy szíves, milyen a vajspenót? Kellemes hétvégét kívánok!
Üdv: Évi néni

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-06-03 15:01

Kedves Évi néni !
Köszönöm a kérdést, megpróbálom megválaszolni :
A hagyományos spenót levelei haragos zöldek, hasonlítanak a sóska leveleihez.
A vajspenót, amit én így ismerek, jó nagy szárral egy méter magasra is megnő,
nagy, szív alakú levelei vannak, erezete hasonlít a falevélére és nagyon szép,
világos zöld levelei vannak, sokkal finomabb az íze, mint a hagyományosé.
Ugyan úgy használható mindenre, mint a haragos zöld levelű társa.
Most elmegyek egy hétre, ha visszajövök megpróbálok képet feltenni róla.
Szeretettel üdvözöllek: Anci

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-06-03 16:15

Drága Anci!
Nagyon köszönöm a részletes leírást. Lehet ezt kapni piacon? Milyen ötleted van a fellelhetőségére? Érdekelne, megpróbálnám. Jó pihenést kívánok! Üdv: Évi néni

rolvisa
Olgis / rolvisa Sat, 2012-07-21 14:25

Éva! Ha van kerted, szívesen küldök ősszel magot.Nálam már vetni sem kell a komposzt körül magától kél ki. Én spenótfának hívom. Még most is szedhető a levele.De zsengén finomabb. Üdv.Olgis.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-07-21 15:15

Kedves Olgis!
Hálásan megköszönném, mert annyira izgat, hogy milyen lehet ez a spenót, de én még ilyet a piacon soha nem láttam. Ha nem vagyok tolakodó, megtennéd, hogy egy levélben elküldöd, mert nem tudom merre van a lakóhelyed. Előre is hálásan köszönöm. Címem: 1055.Bp. Szt. István krt. 27. II./2.
Üdvüzlettel: Vass Éva

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-06-04 10:50

Kedves Évi néni !
Szerintem lehet kapni piacon, csak ritkább, mint a hagyományos.
Esetleg érdemes zöldségboltostól megkérdezni.
Szép hetet és sok sikert kívánok a vajspenót megtalálásához ! Üdv: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-06-02 10:30

Kedves Boribon !
Nagyon kedves vagy én meg szétszórt !
Hát persze, hogy kell bele tojás !
Köszönöm az észrevételt, máris javítottam.
Szeretettel üdvözöllek: Anci

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2012-06-02 02:17

Maximalisan egyetertek Evaval! Ancika, te nagyon ugyes vagy, ezt minden receptednel megallapitom.
U.i. A palacsintaba nem kell tojas?

721
spenót 10 dkg
víz 1.5 dl
szódabikarbóna 1 kk
tej 0.5 l
tojás 2 db
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
finomliszt 20 dkg
gépsonka 16 dkg
lapkasajt 10 dkg
főzőtejszín 2 dl
tejföl 175 g
finomliszt 1 csapott ek
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sajt 10 dkg
vaj 2 dkg