Sertésszűz Wellington módra gombamártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húshoz:
-
375g sertés szűzpecsenye409 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
A gombapéphez:
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A csomagoláshoz:
-
25g feketeerdő sonka59 kcal
-
69g leveles tészta255 kcal
-
14g tojás17 kcal
A gombamártáshoz:
-
4g vaj25 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g víz0 kcal
-
24g csiperkegomba5 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
890
kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húshoz:
-
1500g sertés szűzpecsenye1635 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
A gombapéphez:
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A csomagoláshoz:
-
100g feketeerdő sonka234 kcal
-
275g leveles tészta1020 kcal
-
55g tojás69 kcal
A gombamártáshoz:
-
14g vaj100 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
200g tej112 kcal
-
200g víz0 kcal
-
96g csiperkegomba20 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
3556
kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húshoz:
-
49.7g sertés szűzpecsenye54 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.5g sertészsír4 kcal
A gombapéphez:
-
16.6g csiperkegomba4 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
A csomagoláshoz:
-
3.3g feketeerdő sonka8 kcal
-
9.1g leveles tészta34 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
A gombamártáshoz:
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
6.6g tej4 kcal
-
6.6g víz0 kcal
-
3.2g csiperkegomba1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
Összesen
118
kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.3 g
Zsír
-
Összesen 38.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1856.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 1085 mg
-
Nátrium 394 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 488.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 368 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 581 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 687 micro
Összesen
890
kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 389.2 g
Zsír
-
Összesen 155.2 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1199 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7425.5 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 534 mg
-
Kálcium 425 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 491 mg
-
Foszfor 4339 mg
-
Nátrium 1578 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 1954.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 365 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 215 micro
-
K vitamin: 744 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 122 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 1471 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2325 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2748 micro
Összesen
3556
kcal
- 15% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
118
kcal
Hozzávalók
A húshoz:
-
1.5 kg sertés szűzpecsenye
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek sertészsír
A gombapéphez:
-
500 g csiperkegomba
-
1 csokor petrezselyem
-
1 kk kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
A csomagoláshoz:
-
100 g feketeerdő sonka
-
1 csomag leveles tészta
-
1 db tojás
A gombamártáshoz:
-
1 ek vaj
-
1 csapott ek finomliszt
-
2 dl tej
-
2 dl víz
-
3 közepes db csiperkegomba
-
petrezselyem ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
A húshoz:
- A húsról leszedegetjük a hártyákat, megsózzuk, megborsozzuk, és szobahőmérsékletűre hagyjuk melegedni.
- A zsírt megforrósítjuk egy serpenyőben. A húst belerakjuk, forgatjuk, és hagyjuk kérget kapni. Kivesszük, és kötözővel 2-4 cm-enként erősen megkötözzük.
- Egy tepsibe öntjük a zsírt, amiben a húst pirítottuk, és hozzáadunk 1 dl vizet, ebbe rakjuk a húst, és fóliával lefedve 160 C-on alsó-felső sütésen addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 75-77 C-ot (ha nincs hőmérőnk, akkor körülbelül félig süssük meg).
- Ha kész, kivesszük, és eloldjuk a spárgát.
A gombapéphez:
- A gombát megpucoljuk, megmossuk, és aprítógépben a fűszerekkel péppé daráljuk. Az olívaolajat megforrósítjuk, belerakjuk a gombát, és addig sütjük, amíg ki nem szárad teljesen.
A csomagoláshoz:
- Egy nagyobb darab folpackot kiterítünk az asztalra. Erre rárakjuk szeletenként a sonkát, arra a gombapépet ellapítva, és rá a húst. Feltekerjük, és 1 éjszakán át hűtőben érleljük.
- Másnap kiterítjük a leveles tésztát, kicsomagoljuk a húst, papírtörlővel óvatosan leitatgatjuk a vizet róla. Becsomagoljuk a leveles tésztába, a két végét is behajtogatjuk.
- Kés fokával mintázzuk a tetejét, és az oldalát megszurkáljuk villával. Egy tepsibe süteményrácsot teszünk, és arra rakjuk a húst.
- 160 C-on addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 45-50 C-ot (ha nincs hőmérőnk, akkor addig, amíg a tészta egy kicsit kezd megpirulni). Ha elérte a hőfokot, akkor a tojást felverjük, és lekenjük vele. Visszatesszük, és addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 80-83 C-ot (ha nincs hőmérőnk, akkor addig, amíg aranybarnára nem sül).
- Kivesszük, és hagyjuk 15-20 percet állni, utána szeleteljük.
A gombamártáshoz:
- A vajat megolvasztjuk, és rászórjuk a lisztet, megpirítjuk a lisztet, és felöntjük vízzel és a tejjel.
- A gombát megmossuk, és vékonyra szeleteljük, a petrezselymet felaprítjuk. Belerakjuk a mártásba, és fűszerezzük. Ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet. 10 percig folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük.
- A hússal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 2690
- Feltöltés dátuma: 2017. március 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
NS
17513 recept
Közeleg a húsvét, arra is jó. Szerintem ez a legjobb, amit valaha is kóstoltam. Nem egyszerű az elkészítése, de megéri.