r
Nosalty Logó

Sertésszűz Wellington módra gombamártással

NS
Sertésszűz Wellington módra gombamártással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húshoz:

A gombapéphez:

A csomagoláshoz:

A gombamártáshoz:

890
Kalória
97.3g
Fehérje
33.8g
Szénhidrát
38.8g
Zsír
488.7g
Víz
299.8g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
5.7g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz:

A gombapéphez:

A csomagoláshoz:

A gombamártáshoz:

Összesen 890 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz:

A gombapéphez:

A csomagoláshoz:

A gombamártáshoz:

Összesen 3556 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz:

A gombapéphez:

A csomagoláshoz:

A gombamártáshoz:

Összesen 118 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.3 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1856.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    1085 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    488.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    368 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    581 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    687 micro
Összesen 890 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    389.2 g

Zsír

  • Összesen
    155.2 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1199 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7425.5 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    534 mg
  • Kálcium
    425 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    491 mg
  • Foszfor
    4339 mg
  • Nátrium
    1578 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    135.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    1954.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    365 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    215 micro
  • K vitamin:
    744 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    122 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    1471 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2325 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2748 micro
Összesen 3556 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    64.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 118 kcal

Elkészítés

A húshoz:

  1. A húsról leszedegetjük a hártyákat, megsózzuk, megborsozzuk, és szobahőmérsékletűre hagyjuk melegedni.
  2. A zsírt megforrósítjuk egy serpenyőben. A húst belerakjuk, forgatjuk, és hagyjuk kérget kapni. Kivesszük, és kötözővel 2-4 cm-enként erősen megkötözzük.
  3. Egy tepsibe öntjük a zsírt, amiben a húst pirítottuk, és hozzáadunk 1 dl vizet, ebbe rakjuk a húst, és fóliával lefedve 160 C-on alsó-felső sütésen addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 75-77 C-ot (ha nincs hőmérőnk, akkor körülbelül félig süssük meg).
  4. Ha kész, kivesszük, és eloldjuk a spárgát.

A gombapéphez:

  1. A gombát megpucoljuk, megmossuk, és aprítógépben a fűszerekkel péppé daráljuk. Az olívaolajat megforrósítjuk, belerakjuk a gombát, és addig sütjük, amíg ki nem szárad teljesen.

A csomagoláshoz:

  1. Egy nagyobb darab folpackot kiterítünk az asztalra. Erre rárakjuk szeletenként a sonkát, arra a gombapépet ellapítva, és rá a húst. Feltekerjük, és 1 éjszakán át hűtőben érleljük.
  2. Másnap kiterítjük a leveles tésztát, kicsomagoljuk a húst, papírtörlővel óvatosan leitatgatjuk a vizet róla. Becsomagoljuk a leveles tésztába, a két végét is behajtogatjuk.
  3. Kés fokával mintázzuk a tetejét, és az oldalát megszurkáljuk villával. Egy tepsibe süteményrácsot teszünk, és arra rakjuk a húst.
  4. 160 C-on addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 45-50 C-ot (ha nincs hőmérőnk, akkor addig, amíg a tészta egy kicsit kezd megpirulni). Ha elérte a hőfokot, akkor a tojást felverjük, és lekenjük vele. Visszatesszük, és addig sütjük, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 80-83 C-ot (ha nincs hőmérőnk, akkor addig, amíg aranybarnára nem sül).
  5. Kivesszük, és hagyjuk 15-20 percet állni, utána szeleteljük.

A gombamártáshoz:

  1. A vajat megolvasztjuk, és rászórjuk a lisztet, megpirítjuk a lisztet, és felöntjük vízzel és a tejjel.
  2. A gombát megmossuk, és vékonyra szeleteljük, a petrezselymet felaprítjuk. Belerakjuk a mártásba, és fűszerezzük. Ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet. 10 percig folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük.
  3. A hússal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Közeleg a húsvét, arra is jó. Szerintem ez a legjobb, amit valaha is kóstoltam. Nem egyszerű az elkészítése, de megéri.

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek