r
Nosalty Logó

Sertésbélszín wellington módra

Kornél
Sertésbélszín wellington módra
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

635
Kalória
72.7g
Fehérje
19.2g
Szénhidrát
27.7g
Zsír
353.4g
Víz
272.1g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
3.1g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 635 kcal
  • 15% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3171 kcal
  • 15% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 111 kcal
  • 15% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    272 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1855.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    864 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    353.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    68 micro
  • K vitamin:
    148 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    477 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 635 kcal
  • 15% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    363.4 g

Zsír

  • Összesen
    138.4 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1361 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9279.7 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    502 mg
  • Kálcium
    278 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    506 mg
  • Foszfor
    4321 mg
  • Nátrium
    3611 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1767.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    486 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    340 micro
  • K vitamin:
    741 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    119 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    303 micro
  • Kolin:
    1640 mg
  • Retinol - A vitamin:
    289 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2385 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2994 micro
Összesen 3171 kcal
  • 15% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    63.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 111 kcal

Elkészítés

  1. A szűzpecsenyéket hártyázzuk le.
  2. Hurokkötéssel kössük meg a húst olyan módon, hogy a "farok" részt fordítsuk vissza a "fej" irányába, majd rögzítsük. A könnyebb rögzítés érdekében a visszafordítás helyén ejtsünk egy vízszintes vágást. Így egy henger alakot fogunk kapni. Mindkét húsdarab esetében járjunk el így, majd sózzuk, borsozzuk is.
  3. A hagymát vágjuk finomra, a gombákat pedig 1x1 cm-es, vagy kisebb kockákra. Kevés zsíron pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a kockázott gombát, és pirítsuk együtt tovább. Ha a gomba elfőtte a levét, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, majd tegyük félre hűlni.
  4. Egy serpenyőben hevítsünk kevés zsírt, és a kötözött szűzpecsenyéknek süssünk benne kérget. Ha kész, tegyük félre a húst hűlni.
  5. A kihűlt gombához adjunk két felvert tojást, majd lassú tűzön keverjük, amíg kenhető állagúvá válik. Adjunk hozzá zsemlemorzsát, ez elősegíti a megfelelő állag elérését.
  6. A kihűlt húst vonjuk be a gombapéppel, majd a szeletelt sonkával, végül a vajas tésztába csomagoljuk be. Villával néhányszor szurkáljuk meg a tésztát, hogy a keletkező gőzök eltávozhassanak, és a tészta ne repedjen szét sütés közben. Süssük, amíg a tészta megpirul.
  7. Készítsük el a pecsenyeszaftot: egy serpenyőben olvasszuk fel a "jus-t", dobjunk bele néhány gerezd fokhagymát (ízlés szerint egyéb fűszereket is felhasználhatunk), majd egy kevés keményítővel sűrítsük.
  8. A sütés végeztével pihentessük a húst rácson 15 percig, majd szeleteljük fel 1 cm vastag szeletekre.
  9. Tálaljuk a pecsenyeszafttal és tetszőleges körítéssel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ez a wellington módozat egy másik elkészítési fajtája, hiszen az eredeti recept nem tartalmaz speck sonkát, illetve marhabélszínből készül. A sertésszűz manapság könnyebben elérhető, mint a bélszín, elsősorban anyagi okok révén, viszont nagyon ízletes étel kerekedhet a receptből így is.

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek