Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal

Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal
Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal
160 perc / előkészület: 120 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyanúgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így menet közben módosult az étel, és kitaláltam ezt a savanyú nyelvlevest, amelyet burgonyagombóccal gazdagítottam. Aki szereti a nyelvet, bátran próbálja ki ezt a levest, egyszerű, laktató és finom. A nyelv abálása kicsit hosszabb ideig tart, de ha előre elkészítjük, maga a leves főzése már nem olyan hosszú idő.
(A leves előkészületi idejébe az abálás idejét is beleszámítottam, maga a leves elkészítése 30-40 perc.)

hozzávalók / 4 adag

Az abáláshoz

A leveshez

A burgonyagombóchoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az abáláshoz a megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelveket ellepje.
  2. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarék lángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, csípős paprikát. Addig főzzük (1,5-2-2,5 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
  3. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, amit szükséges, (a hártyaszerű részeket) eltávolítjuk. A főtt nyelveket vékonyan (2-3 mm) felszeleteljük, a nagyobb szeleteket még keresztben is elvághatjuk.
  4. Közben a gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Még melegen áttörjük a főtt burgonyát, hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát és jól összegyúrjuk a tésztát, majd kisebb diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle.
  5. A leveshez a megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni, hozzákeverjük a lisztet és végül az őrölt pirospaprikát is (vagyis hagymás-paprikás rántást készítünk). Néhány keverés után felöntjük kb. 2-3 dl hideg vízzel, majd a nyelv főzőlevével (kb. 1-1,5 liternyi mennyiséggel).
  6. A leveshez adjuk a szeletelt nyelvet, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a füstölt kolbászt (tehetjük egyben is, de karikára szeletelve is), és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges.
  7. Így főzzük a levest kb. 15-20 percig, majd beletesszük a burgonyagombócokat és további 15-20 percig főzzük. Ennyi idő alatt a gombócok is megfőnek, az ízek összeérnek.
  8. A kész levest ízlés szerint ecettel ízesítjük, majd tálaláskor aprított petrezselyemmel megszórjuk és tejföllel kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 251
elküldve: 1
receptkönyvben: 97
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

ecetes leves disznónyelvből, burgonyagombócos nyelvleves, nyelvleves kolbásszal és ecettel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dny3p3r
Dny3p3r Mon, 2012-11-19 15:44

üdv, jól hangzik. a kérdésem a következő: a gombóc nélkül is elkészíthető?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-29 17:19

Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2010-09-29 16:55

Köszi Mida! Aki szereti a főtt nyelvet, annak csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki. A belsőségekből készült ételek nem nyerik el sokak tetszését, pedig igazán jó kis fogások kerekíthetőek belőlük, nem;)

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-14 13:41

Bizony, nagyon finomak. Én a nyelvet majonézesen szeretem.

Mida8181
Mida / Mida8181 Wed, 2010-09-29 14:57

Ez jól hangzik. Én veséből szoktam savanyú levest csinálni, és rizst főzök bele, de ezt is ki fogom próbálni.

618
sertéshús 60 dkg
babérlevél 2 db
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 kis fej
fekete bors 1 tk
0 ízlés szerint
chili 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
mangalica zsír 1 ek
babérlevél 1 db
fűszerpaprika 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
kolbász 10 dkg
ecet 1 ek
tejföl 1 dl
burgonya 15 dkg
finomliszt 10 dkg
tojás 1 db
búzadara 1 teáskanál
1 kávéskanál