r
Nosalty Logó

Sárgaborsó indiai fűszerezéssel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dina
Sárgaborsó indiai fűszerezéssel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A borsó főzése

A fűszeres alap hozzávalói

A feltét hozzávalói

Összesen 408 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A borsó főzése

A fűszeres alap hozzávalói

A feltét hozzávalói

Összesen 1636 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A borsó főzése

A fűszeres alap hozzávalói

A feltét hozzávalói

Összesen 59 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    842.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    278 mg
  • Nátrium
    416 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    587 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1158 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 408 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    73.6 g

Zsír

  • Összesen
    60.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3369 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    252 mg
  • Foszfor
    1111 mg
  • Nátrium
    1664 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    2347.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    498 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    182 micro
  • β-karotin
    1077 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    229 micro
Összesen 1636 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    170 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 59 Kcal

Hozzávalók

A borsó főzése

A fűszeres alap hozzávalói

A feltét hozzávalói

Elkészítés

A borsó főzése

  1. A sárgaborsót előző este beáztatjuk, de ha aznap készítjük, áztassuk be legalább 2 órát.
  2. A megáztatott borsót beletesszük egy lábasba, és hozzáöntjük a vizet. A sót, a kurkumát, babérlevelet is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg borsó puha nem lesz.

A fűszeres alap hozzávalói

  1. Amíg fő a sárgaborsó, egy másik lábasba beleöntjük az olajat, kissé felhevítjük, és rádobjuk a köménymagot. Pár kavarás erejéig közepes lángon kavargatjuk, hogy süljön, de ne égjen meg.
  2. Ezután mehet bele a fahéj, a szegfűszeg, a fekete és a zöld kardamom egészben. Kicsit kavargatjuk, kb. 4-5 másodpercig.
  3. Ezután mehet bele az őrölt koriandermag. Megkavarjuk párszor.
  4. Majd beletesszük a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
  5. Ezután mehet bele az apróra vágott zöld chili, de aki nem szereti a csípős ételt, az el is hagyhatja, esetleg zöld húsú paprikával helyettesítheti. Kavargassuk meg párszor.
  6. Aztán mehet bele az apróra vágott vagy reszelt gyömbér és az apróra vágott fokhagyma. Párszor megkavarjuk.
  7. Ezután adjuk hozzá a kurkumát és a fűszerpaprikát. Fél percig kavargatjuk. (Aki nem szeret ráharapni az egészben belekerült fűszerekre, most már egy evőkanállal ki is lehet szedni ezeket, kifőttek belőlük a finom ízek.)
  8. Végül hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott paradicsomot és a sót. Megkavarjuk, és közepes lángon, lefedve pároljuk 5-6 percig. Néha megkavarjuk, vigyázva, nehogy odaégjen.
  9. Ezután a kész, leveses, nem túl sűrű borsót a levével együtt hozzáöntjük a fűszeres alaphoz. Korianderzölddel megszórjuk, majd megkavarjuk. Utána még egy percig fedő alatt főzzük, majd elzárjuk a lángot alatta.

A feltét hozzávalói

  1. Az olajat egy kis lábasban felhevítjük, majd hozzáadjuk a chiliket, és párszor megkavargatjuk.
  2. Végül beletesszük a fűszerpaprikát, és átkavarjuk. Elzárjuk a lángot.
  3. Tányérra merjük a borsót, meglocsoljuk a sült chilis, paprikás olajjal és az apróra vágott korianderzölddel.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 2116
  • Feltöltés dátuma: 2017. november 27.

Ajánló

Csopatival, kenyérrel vagy főtt rizzsel fogyasztható.

Receptkategóriák

A sárgaborsót nem csak mi, magyarok használjuk, de az indiai és pakisztáni térségben is szeretik. Sokkal több fűszerrel ízesítik, és ráadásul úgy kombinálják ezeket, hogy az ízhatás kitűnő. Érdekes módon a fahéj, a szegfűszeg megfér a köménymaggal és társaival. A pirított köménymagnak isteni az illata, és ha még hozzápirítjuk a fahéjat és a többi hozzávalót, nálunk még nem annyira ismert illatokat és aromákat fogunk érezni. Megéri kipróbálni. Én itt most kicsit sűrűbbre főztem, mint ahogy egyébként ők fogyasztják, de így is ugyanolyan finom.

Hozzávalók

A borsó főzése

A fűszeres alap hozzávalói

A feltét hozzávalói

Címlapról ajánljuk

További cikkek