Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-magos pogácsa bjkata konyhájából

Sajtos-magos pogácsa bjkata konyhájából
Sajtos-magos pogácsa bjkata konyhájából
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig kerestem azt a titkot, amitől a pogácsa könnyű, ízletes, és bármennyit is eszik meg belőle az ember, nem üli meg a gyomrát. Néhány éve sikerült megtalálnom. A titok nyitja a megfelelően lágy, jól kidolgozott és hajtogatott, jól megkelesztett tészta.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tepsi kenéséhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe.
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, leszitáljuk, és elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat.
  3. Hozzáadjuk a sót, a két egész tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
  4. Kb 15 percig kézzel dagasztjuk a dagasztótálban. Lágy tésztát kell kapnunk. Ha jól összedolgozzuk, akkor nem fog nyújtáskor a gyúrótáblára ragadni a tészta. Csak akkor lesz könnyű és finom a pogácsa, ha nem teszünk hozzá több lisztet.
  5. Kinyújtás előtt pihentessük kb 15 percig.
  6. A gyúrótáblát alaposan szórjuk meg liszttel, és erre borítsuk a tésztát.
  7. A tetejére is szórjunk egy kevés lisztet, és óvatosan nyújtsuk ki egy jó nagy négyzet alakra. Szórjuk rá a sajt 2/3 részét. (A maradék sajt a pogácsa tetejére kerül.)
  8. Gondolatban osszuk vízszintesen 3 részre a tésztát, és hajtsuk fel az alsó harmadrészt, erre pedig hajtsuk le a felső harmadrészt. Ezután függőlegesen is osszuk gondolatban 3 részre, hajtsuk a baloldali harmadot a tésztára, erre pedig a jobboldali harmadot hajtsuk.
  9. 20 perc pihentetés a tállal letakarva a gyúrótáblán, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés (3-szor hajtogatunk és pihentetünk).
  10. A tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, késsel bekockázzuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk.
  11. A tepsibe rakjuk őket 1-1 cm távolságra, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, lenmaggal, köménymaggal vagy szezámmaggal, és a 180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40X40 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 995
elküldve: 3
receptkönyvben: 63
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

"Na, ezt kerestem!" pogácsa bjkatától, sajtos-lenmagos pogácsa, sajtos pogi magosan

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

662
élesztő 75 g
tej 2.25 dl
cukor 1.5 teáskanál
finomliszt 85 dkg
vaj 375 g
3.5 tk
tojás 2 db
tejföl 22.5 dkg
ementáli sajt 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
disznózsír 1 ek
ementáli sajt 5 dkg
trappista sajt 5 dkg
tojás 1 db
lenmag 1 teáskanál
köménymag 1 teáskanál
szezámmag 1 teáskanál