r
Nosalty Logó

Rozmaringos bárányborda zöldségágyon

NS
Rozmaringos bárányborda zöldségágyon
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A bárányborda készítéséhez

A zöldségágyhoz

A tálaláshoz

1221
Kalória
24.4g
Fehérje
22.9g
Szénhidrát
117.2g
Zsír
395.2g
Víz
121.4g
Koleszterin
7.8g
Élelmi rost
12g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A bárányborda készítéséhez

A zöldségágyhoz

A tálaláshoz

Összesen 1221 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A bárányborda készítéséhez

A zöldségágyhoz

A tálaláshoz

Összesen 4881 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A bárányborda készítéséhez

A zöldségágyhoz

A tálaláshoz

Összesen 185 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    117.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    715.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    322 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    395.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    398 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    215 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    2397 micro
  • β-crypt
    694 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1109 micro
Összesen 1221 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    97.4 g

Zsír

  • Összesen
    468.7 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    270 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    486 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2860.8 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    613 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    1286 mg
  • Nátrium
    491 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    91.6 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    1580.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1592 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    50 mg
  • C vitamin:
    859 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    216 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    130 micro
  • β-karotin
    9589 micro
  • β-crypt
    2775 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4437 micro
Összesen 4881 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    109.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    60.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    366 micro
  • β-crypt
    106 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 185 kcal

Elkészítés

A bárányborda készítéséhez

  1. Bárányborda készítése:
  2. A báránybordákat tisztítsuk meg a faggyútól, csontjairól is távolítsuk el a ronda faggyús részeket. (Ezt a legkönnyebben egy késsel, s kaparással tehetjük meg.)
  3. Ha mindez megvan, akkor a rozmaringágakról húzzuk le a tüskéket, s vágjuk apróra. A rozmaring felével fűszerezzük be a húst, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk meg, s tegyük félre. (A legjobb lenne, ha akár 1 napra bő olívaolajban lenne lepácolva hűtőben, de elhagyható.)
  4. Ezután mossuk meg a zöldségeket, s szeleteljük - csíkozzuk fel (kb 0.5 cm-es csíkokra).
  5. A lilahagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük azt is szép vékonyra.
  6. Vegyünk egy serpenyőt, s melegítsük fel. A báránybordákat süssük meg minden oldalán hirtelen. Dobjunk rá egy rozmaringágat s darált fokhagymát. (Én a fokhagymadarabokat olajjal leturmixolom, s ezt használom.)
  7. Ha ez megvan, tegyük be a sütőbe. (Légkeverésesnél 175 fokot ajánlanék, és 7-8 percet. Persze ez a méretétől és a sütő minőségétől változhat.)
  8. Zöldségágy készítése:
  9. A vágott padlizsánt, cukkinit dobjuk forró serpenyőbe. Locsoljuk meg olívaolajjal. Majd szórjuk rá a lilahagymát és a színes vitaminpaprikákat.
  10. Ízesítsük sóval, a borssal, a vágott rozmaring maradékával, kevés darált fokhagymával, ízlés szerint a chilipaprikával.Az igazán ínyencek akár finom magyaros zöld hegyes erős paprikát is adhatnak hozzá. Persze csak, akik kedvelik a csípőset.
  11. Ha kellőképpen megfonnyadt, viszont még roppanós, akkor már kész is vagyunk.
  12. A fokhagymás tejfölhöz a 2 dl tejfölbe keverjünk sót, durvára őrölt borsot s fokhagymát ízlés szerint.
  13. Tálalás:
  14. A zöldségeket halmozzuk egy tányér közepére, a sült bordákat vágjuk el minden második csontjánál, s így szépen egymásba akasztgatva fel tudjuk állítani a zöldséghalmunkra.
  15. Körben meglocsolhatjuk fokhagymás tejföllel, illetve madársalátával díszíthetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egyik nap a hűtőben kotorászva akadtam rá eme értékes s elfeledett báránygerincre. Majd egy kollégával karöltve versenyfőzést rendeztünk, s ennek a végeredménye lett e kép s recept. Fogadjátok, s fogyasszátok egészséggel!

További receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek