r
Nosalty Logó

Zöldséggel tűzdelt báránycomb

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
én kicsi konyhám
Zöldséggel tűzdelt báránycomb
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
római tál
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1152 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 6914 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 209 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    58.5 g

Zsír

  • Összesen
    93.6 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1899.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    605 mg
  • Nátrium
    1006 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    349.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    301 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2957 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 1152 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    351 g

Zsír

  • Összesen
    561.8 g
  • Telített zsírsav
    207 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    237 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    81 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11396.9 g
  • Cink
    69 mg
  • Szelén
    409 mg
  • Kálcium
    614 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    596 mg
  • Foszfor
    3628 mg
  • Nátrium
    6038 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.7 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    2095.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1808 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    48 micro
  • E vitamin:
    61 mg
  • C vitamin:
    187 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    127 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    595 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17741 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    565 micro
Összesen 6914 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    226 micro
  • β-karotin
    539 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 209 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk. A vöröshagymát negyedeljük, a fokhagymagerezdeket felezzük.
  2. A szerecsendiót lereszeljük. Összeállítjuk a fűszerkeveréket: só, bors, szerecsendió, sáfrányos szeklice. (Szándékosan nem írtam a hozzávalókhoz a vegetát, mert utálom. Én a saját darált, sózott, kis üvegekben eltett, kemikáliamentes zöldségkeverékemet használom. Ha nincs ilyen otthon, akkor inkább ne használjunk semmilyen ételízesítő keveréket, mert ez a finom hús nem érdemli meg!)
  3. A húst megmossuk. Hegyes, éles késsel kis „zsebeket” vágunk bele. Ez a művelet hasonló a tűzdeléshez, de nagyobb lyukak kellenek. A zsebeket beszórjuk a fűszerkeverékkel, és beleteszünk egy darab répát, egy darab karalábét, egy darab petrezselyemgyökeret és egy fél gerezd fokhagymát. Én egy báránycombra kb. 8-10 ilyen kis zsebet szoktam készíteni összesen a két oldalára, ügyelve arra, hogy a csont mellett is legyen oldalanként legalább 2. Ezután az egész combot beszórjuk a maradék fűszerkeverékkel. Így pihentetjük a hűtőben legalább fél órát, de lehet akár egy éjjel is.
  4. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük az olajat és 1,5 dl vizet, beletesszük a húst, mellérakjuk az ágacska rozmaringot, és duplán lefóliázzuk. Még jobb, ha cserépedényben sütjük vagy olyan tepsiben, aminek van fedője. Kis lángon, a sütő alsó részén 50 percet pároljuk, majd kivesszük a sütőből, és megfordítjuk a húst. Ha nagyon elpárolgott a víz, akkor pótoljuk, de már csak 1 dl-rel. További 30 percet pároljuk. Ezután ellenőrizzük a hús puhaságát, főleg a csont mellett, és megint megfordítjuk. Ha puhának találjuk, akkor köré rakjuk a maradék zöldségeket és a negyedelt vöröshagymát, tovább sütjük fólia nélkül. Ellenőrizzük, hogy alul és felül is pirosodjon, az utolsó 10 percben hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Ha nagyon elpárolog a víz és zsírjára sült, akkor mehet még hozzá fél dl víz, hogy egy kicsit szaftos legyen. Én petrezselymes burgonyával és a vele sült zöldségekkel szoktam tálalni.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 55
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 9348
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zöldséggel tűzdelt báránycomb
én kicsi konyhám 13 recept

A bárányhús nagyon finom! Íze van! A nagyüzemi csirkének milyen íze van? (Vidéki, tanyasi, kapirgáló csirkére nem vonatkozik). Amilyet adunk neki. Ha a bárányhúst csak besózzuk, és minden más fűszer nélkül megsütjük, akkor is finom. Én valahogy kiérzem belőle azt a friss zöld fű illatát, amit legelt a jószág. Ugyanez a helyzet a kecskével is, és az még finomabb. Tudom, hogy nem mindenkinek van rá lehetősége, hogy közvetlenül a termelőtől vásároljon, de én is fővárosban élek, és csak egy kevés utánajárást, érdeklődést igényelt, hogy megtaláljam a biztos forrást. A főváros környéke is tele van kis falvakkal, ahol működik még a háztáji állattartás. Azért is fontos ez, mert e két állat esetében nagyon nem mindegy, hogy milyen idősen vágják le, és addig milyen körülmények közt tartották. Ha tudunk beszélni a tenyésztővel, elmondjuk, hogy mit szeretnénk belőle főzni, akkor ő fogja tudni, hogy mikor vágja le az állatot. Persze sok egy családnak egy egész bárány vagy kecskegida, érdemes szövetkezni barátokkal, együtt vásárolni. Mindenképpen ajánlom gurmanoknak, újítóknak, nagyüzemi csirkét megunóknak!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.