Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rétes Karicától

Rétes Karicától
Rétes Karicától
240 perc / előkészület: 120 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rétes. Egyszerű és sokszínű. Nehezen áll neki az ember lánya, nem úgy mint régen anyáink. Pedig készítés közben mindig megfogadom, hogy ezentúl gyakrabban sütök, hiszen nem is olyan bonyolult, mint aminek látszik. Réteskészítéskor mindig rádöbbenek, hogy milyen nagy a család - hiszen szereti ez is, az is, egyik a túrósat, másik a mákosat, a káposztásat, vagy az egyszerű parasztosat. Vagy mindegyiket. Sosem tudok eleget készíteni, így ennél a mennyiségnél kevesebbnek neki sem állok, mint amit a receptben megadtam. A feltüntetett mennyiségből négy tepsi rétes készül, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk. Utoljára az felsorolt töltelékekkel készítettem, a feltüntetett költség és időtartam is erre vonatkozik. Az alaptészta nem viseli meg a pénztárcát. 

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Túrós töltelék

Tökös-mákos töltelék

Meggyes-mákos töltelék

Egyszerű parasztos

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet átszitáljuk és egy tojással, sós, langyos vízzel, az ecettel a nokedlitésztánál valamivel lágyabb tésztát dagasztunk. Dagasztás közben adjuk hozzá a fagyos zsírt. Egészen addig dagasztjuk, amíg a kezünktől és a táltól is el nem válik. 3 cipót készítünk belőle. Fontos, hogy gyűrődés ne legyen rajtuk! A cipók tetejét vékonyan bekenjük olajjal, egy-egy meleg lábassal lefedjük őket.
  2. Kb. 20 percet hagyjuk így állni, közben egy fehér abrosszal leterítjük az asztalt, és azt vékonyan beszórjuk liszttel. A tenyerünket bekenjük étolajjal, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Fogjuk az első cipót, és a kézfejünkön kicsit megnyújtjuk, majd az asztal közepére helyezzük. Közepéről kezdve húzzuk körbe-körbe , amíg csak enged a tészta. Amikor már nem nyúlik tovább, a széleit levágjuk, s a levágott szélt félretesszük. (Az összegyűjtött és újradagasztott szélekből készül majd a 4. cipó.) Az ily módon kihúzott tésztát olvasztott (nem forró) zsírral meglocsoljuk, majd egyenletesen rászórjuk a kívánt tölteléket.
  3. Miután megszórtuk a kívánt töltelékkel, az abrosz segítségével két oldalról feltekerjük. Három egyenlő hosszúságú rúdra vágjuk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymás mellé a rudakat. Kevés olvasztott zsírral kevert tejföllel meglocsoljuk a tetejét, majd szép pirosra sütjük.
  4. Ha édes töltelékkel készítjük, akkor még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.
  5. A másik két cipóval is ugyanúgy járunk el, mint az elsővel. Az összegyűjtött széleket újradagasztjuk, így 4 réteslapot tudunk húzni, amelyből 4 tepsi rétest sütünk.

Túrós töltelék

  1. A túrós tölteléket akkor készítjük el, amikor a tészta már ki van húzva az asztalon. A túrót villával áttörjük. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a túróhoz. Reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, s gyengéden azt is a túróhoz keverjük. A masszát a búzadarával előzetesen meghintett réteslapra potyogtatjuk. Mazsolát szórunk rá és cukrozott tejföllel meglocsoljuk. (Ha sűrű a tejföl, kevés tejjel hígítjuk.)

Tökös-mákos töltelék

  1. A rétes kinyújtása előtt előkészítjük. A tököt legyaluljuk, s állni hagyjuk. A mákot megdaráljuk, a cukorral, citromhéjjal, vaníliával összekeverjük. A tököt a levéből kinyomjuk, és csak akkor keverjük a mákhoz, amikor már szórjuk a kinyújtott, zsírral meglocsolt tésztára. Cukrozott tejföllel ezt is meglocsoljuk.

Meggyes-mákos töltelék

  1. Frissen szedett meggyből a legfinomabb, de egy üveg befőttből is ízletes. A meggyet kimagozzuk, a magozott befőttet egy szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. A mákot daráljuk, a cukorral, citromhéjjal, vaníliával összekeverjük. A kinyújtott, olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra szórjuk a mákos tölteléket, melyet meglocsolunk cukrozott tejföllel. A meggyet egyenletesen rápotyogtatjuk, majd feltekerjük.

Egyszerű parasztos

  1. A tojásokat a sóval és a tejföllel felverjük. Az előzőleg kihúzott és olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra locsoljuk a tölteléket, majd az abrosz segítségével egy oldalról tekerjük fel, hogy egy hosszabb, vékony rudat kapjunk. Ezt nem vágjuk szét darabokra, hanem hullámosan hajtogatva helyezzük a tepsibe. Tetejét olvasztott zsírral kevert tejföllel kenjük be, hogy szép pirosra süljön.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x34x3 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 348
elküldve: 4
receptkönyvben: 175
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

karica

Mióta szakács: 2011.10.26.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

túrós rétes, tökös-mákos rétes, meggyes-mákos rétes, parasztos rétes

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sarai eva
sarai eva Mon, 2014-07-14 09:08

Köszönöm a gyors válaszodat, kísérletezni fogok.
Üdvözöllek:Éva

sarai eva
sarai eva Fri, 2014-07-11 19:36

Szia karica!
Szeretném megkérdezni, hogyha kihagyom a mákot a tökös rétesből milyen lesz?
Vagy mást is tehetek hozzá? Ugyanis nem szeretem a mákot, de a tököset szívesen megenném. Köszönöm a válaszodat.

karica
karica / karica Sat, 2014-07-12 05:57

Szia Éva! A töknek önmagában elég jellegtelen íze van, ezért kiegészítőként szokták használni, a mákos rétesnél azért, hogy ne legyen túl száraz a rétes. De állítólag gyümölcsleveknél is használják sűrítésre. Nem tudom, hogy mennyire lenne élvezetes a rétes, ha csak tök lenne benne, de ki lehet próbálni esetleg kis kaporral ízesítve. Hogy ne legyen nagyon csutakos, szórnék alá egy kis búzadarát.
Ez csak ötlet, még soha nem készítettem csak tökkel.

bafonisa
bafonisa Sat, 2014-06-21 16:18

Hát én ma megsütöttem ezt a finomságot és mondhaton nagyon finom lett

karica
karica / karica Sat, 2014-06-21 17:29

Gratulálok! Én sem győzöm sütni, amikor érik a meggy. Túrós-meggyes és mákos meggyes a holnapi terv.

1257
finomliszt 1000 g
tojás 1 db
ecet 2 ek
1 teáskanál
víz 5 dl
sertészsír 1 ek
napraforgó olaj 1 dl
tehéntúró 1 kg
tojás 4 db
tejföl 500 g
cukor 30 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 5 dkg
búzadara 1 bögre
közönséges tök 1 közepes db
mák 25 dkg
porcukor 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
tejföl 100 g
meggy 50 dkg
mák 25 dkg
porcukor 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 100 g
tejföl 300 g
tojás 2 db
1 kávéskanál