Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kel ahogy kdrita készíti

Rakott kel ahogy kdrita készíti
Rakott kel ahogy kdrita készíti
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg rakott kel fajta van tudom, én ennek az alapjait anyósomtól láttam. Sokat kísérleteztem azóta, hogy megmutatta. Az én verziómba belekerült a füstölt szalonna és a sajt, és szerintem sokkal lágyabb a töltelék gerslivel, mint rizzsel. Tudom kicsit macerássá tettem, de hogy jól sikerült a kísérlet, szerintem az is bizonyítja, hogy mikor készítek (elég sűrűn közkívánatra), akkor a családnál ez az ebéd és a vacsora is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Én laktózmentes kivitelben szoktam készíteni, ami azt jelenti, hogy a tejfölt laktózmentes joghurttal helyettesítem, és a sajt pannonia nem trappista.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát sós vízben feltesszük főni. Mialatt megfő, elkészítjük a tölteléket.
  2. Kevés zsiradékon a szalonnát kisütjük, mikor kisült, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és csipet köményt adunk hozzá. Miután a hagyma megdinsztelődött, hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és a darált húst, és kissé megpirítjuk.
  3. Levesszük a tűzről, és hozzákeverünk 1 mk pirospaprikát, és kevés vízzel felöntjük (csak egy korty). Visszatesszük főni, és belekeverjük a gerslit, és felöntjük a kelkáposzta főzővizével annyira, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, míg félpuha nem lesz a gersli.
  4. Ha a kel puhára főtt, leszűrjük, leveleire szedjük, és hagyjuk lecsepegni, közben a sütőtálat kevés zsírral kikenjük, és zsemlemorzsázzuk.
  5. Mikor a töltelék félig puha, hozzákeverjük a tejföl felét, és nagy lángon sűrűre főzzük.
  6. Ha a töltelék már sűrű, és kissé krémes állagú lesz, elkezdjük a sütőtálba rétegezni.
  7. A tál alját a vastagabb kel levelekkel béleljük, a töltelék 1/3-át rákanalazzuk, a maradék tejfölből 1-2 kanállal elkenünk, és megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Még két ugyanilyen réteget készítünk, és a tetejét kelkáposztalevelekkel zárjuk, és a megmaradt tejfölt a sajttal elkeverjük, és rásimítjuk.
  9. Előmelegített sütőben 180C°-on lefedve sütjük 30-35 percig, majd 200 C° kb. 10 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
  10. A sütőből kivéve tálalás előtt érdemes várni 10-15 percet, hogy kissé meghűljön a könnyebb szeletelés véget.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 34 784
elküldve: 8
receptkönyvben: 420
elkészítve: 8/17
Facebookon megjelent: -

szakács

kdrita

Mióta szakács: 2012.10.31.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gerslivel rakott kel, rakott kelkáposzta, árpagyöngyös rakott kel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitsune
Kitsune Sun, 2016-05-01 17:47

Szia Rita,

épp most sül a keled egyik fele - nem fért el egy jénaiba! :) Nem ehetek tejtermékeket, ezért a sajt és a tejföl is kimaradt sajnos. Rizstejszínem is csak 2 deci volt itthon, úgyhogy keményítővel kevert mandulatejjel sűrítettem, hát már alig várom a végeredményt.

Kitsune
Kitsune Sun, 2016-05-01 18:58

Elkészült és nagyszerű lett! Hajrá tejérzékenyek! Köszönöm a receptet, biztos elkészítem még :)

Pista39
Pista39 Tue, 2014-10-07 10:57

Kedves Rita!

Szép a fotó és nagyon finom a rakott kel.

Pista

oreganyo
oreganyo Fri, 2013-05-31 05:36

Kedves Kdrita!
Éppen tegnap főztem rakott kelt, az ideiből először. Kár, hogy nem előbb olvastam a receptedet, az alapok hasonlóak, de hogy egy edénybe rakod fokozatosan a hozzávalókat: remek ötlet!
én a káposztát csíkokra vágom és úgy főzöm meg, a rétegezés ugyan az, így legalább nem lehet a káposztát kitologatni a tányér szélére.
Üdvözlöm az Anyósodat és köszönöm Neked is!
Öreganyó

kdrita
kdrita / kdrita Fri, 2013-05-31 08:04

Szívesen egyszer próbáld ki nálunk szerencsére a káposztát is jó ízűen eszi a társaság. Üdv Rita

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2013-05-30 20:44

Kedves kdrita! Ez egy uj variáció. nagyon inycsiklandozónak tünik. Ki fogom próbálni. Nagyon szeretjük a rakott kelt, de sajtot még soha nem tettem bele. Nagyon tetszik, hogy nem főzöd külön a gerslit, igy a mosogatás is kevesebb.Ha megcsináltam, jelentkezem. Köszi. vmzsuzsa.

szaboadel
szaboadel Mon, 2012-12-10 14:24

Kedves "kdrita"!
Köszi a receptet, elmentettem és mivel szeretek új dolgokkal, ízekkel kísérletezni,
rövid időn belül ki fogom próbálni.
Üdv.további szép napot kívánok: Adél

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-05-30 18:19

Nagyon finom volt az ebédünk, köszönöm.:)
Lesz még máskor is készítve.:)
Szép közelgő hétvégét!
Éva-Anyóca

1573
kelkáposzta 1.5 kg
darált sertéshús 0.5 kg
gersli 1 bögre
tejföl 10 dl
füstölt szalonna 20 dkg
napraforgó olaj 1 ek
trappista sajt 20 dkg
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 1 db
paprika 0.5 db
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
köménymag 1 csipet
fűszerpaprika 1 kk
sertészsír 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek