Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott csülök

Rakott csülök
Rakott csülök
200 perc / előkészület: 20 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régóta szemeztem a rakott csülök vagy más néven csülök terrine receptjével a Szakácsok könyvéből. (Valójában maradhatunk a rakott csülök elnevezés mellett, hiszen a terrine forma hiányában egyszerű fém, szögletes kenyérsütő formában készült. Ez a forma is tökéletesen megfelel a célnak.) Vártam a megfelelő alkalmat, hiszen ez egy igazi vendégváró fogás. Januári születésnapom lévén, a felköszöntő vendégeimet leptem meg a rakott csülökkel.
Praktikus étel abból a szempontból, hogy előre elkészíthető. Azért kell vele egy picit dolgozni, illetve a csülök főzési idejével, valamint a dermedési idővel kell számolni. Több ponton eltértem az eredeti recepttől. Az egyik eltérési pont a csülök főzésénél volt. A csülköt úgy tettem fel főni, mint ahogy a húslevest szoktam, jó sok zöldséggel. Így kaptam egy tökéletes levet, amihez feleslegesnek találtam a 2 liternyi csirkealaplé hozzáadását, tehát ez nálam elmaradt. (A megmaradt levet, valamint a csülökkel főtt zöldségeket krémleves készítéséhez használtam fel.)
A második eltérési pont az volt, hogy nagyobb mennyiségben és kissé más összetételben kevertem a főtt csülökhúshoz az adalékokat, azaz a savanyú uborkát, a kapribogyót, a savanyított gyöngyhagymát, a zöldhagymát és az aprított petrezselyemzöldet.
Harmadik eltérési pont pedig az volt, hogy nem bíbelődtem a csülök rétegekbe rakásával és petrzselyemmel való megszórásával, hanem a hozzávalókat összekevertem, és így rétegeztem a zselatinos lébe. Izgatottan vártam a végeredményt. Reméltem, hogy jó lesz, hiszen a disznó egyik legízletesebb húsából készült. Bizony nem csalódtam. Bevallom, nekem ez volt a kedvenc fogásom, pedig készítettem vagy 14-15 féle ételt a levest, a mártásokat, a húsokat, a burgonyalángost, a friss meleg kenyeret, a süteményeket, deszerteket számolva.

hozzávalók / 6 adag

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

ajánlat

A rakott csülköt friss, meleg, ropogós héjú kenyérrel, fehérbor mártással és tejszínes főzött majonézzel tálaltam. (Később már pirítva fogyasztottuk hozzá a kenyeret.) Mindenkit bíztatok a kipróbálására.
Amire még szükségünk lesz a rakott csülök készítésekor, egy 11x30x7 cm nagyságú, szögletes kenyérsütő forma, a forma felső része méretének megfelelő nagyságú kartonlap (11x30 cm), valamint fólia (pl. folpack vagy ahhoz hasonló fólia).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A két csülköt egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyi magasságban ellepje a húst. Feltesszük főni a fűszerekkel. Miután felforrt, takarék lángra vesszük, és 1 óra hosszat főzzük őket.
  2. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és addig főzzük, amíg a csülkök teljesen puhára nem főnek, kb. 2,5-3 óra hosszat. (A csülök elkészültének a legjobb jele az, hogy a csontjai könnyen kihúzhatóak.)
  3. Miután a csülök megfőtt, emeljük ki a léből. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen fejtsük le a csontról a húst, és szedjük le a bőrét és a zsíros részeket.
  4. A húst tegyük vissza annyi lébe, amennyi ellepi, és ebben hagyjuk langyosra hűlni. Így szaftos marad a hús.
  5. Ekkor kézzel tépkedjük nagyobb darabokra.
  6. A savanyú uborkát és a gyöngyhagymát kockázzuk fel, a zöldhagymát karikázzuk fel, a petrezselymet pedig tetszés szerint aprítsuk.
  7. A kapribogyóról és a savanyú felaprított zöldségekről itassuk le a levet (pl. papírtörlő segítségével), majd valamennyi hozzávalót keverjük a húshoz.
  8. A fóliából 3-4 rétegű, akkora téglalap alakú lapot készítsünk elő, amellyel jól ki lehet bélelni a formát, és kellően túllóg rajta. A rétegek közül szorítsuk ki a levegőt. Vizezzük be a formát, és simítsuk bele a többrétegű fóliát.
  9. A kartonlapot tekerjük be először alufóliával, majd több rétegben fóliával.
  10. A lapzselatint áztassuk vízbe.
  11. 6 dl meleg csülök főzőlevet zsírtalanítsuk úgy, hogy sűrű szövésű gézt vagy esetleg vastagabb papírtörlőt helyezünk egy szűrőbe, és átszűrjük rajta a levet.
  12. Az átszűrt levet melegítsük fel, és keverjük hozzá a beáztatott zselatint. Ha szükséges sózzuk a levet.
  13. A fóliával bélelt forma aljába öntsünk 1-2 merőkanálnyi levet, szórjunk rá vastagon a zöldséges csülökhúsból, ismét lé, majd hús következik. Addig folytatjuk, míg a forma megtelik. Az utolsó húsréteget jól lenyomkodjuk, majd 2-3 merőkanálnyi levet öntünk a tetejére, és lezárjuk a kartonlappal. A lé kicsoroghat, de ebben az esetben így kell történnie.
  14. Legalább 24 órát tartsuk hűtőszekrényben. Tálalás előtt a rakott csülköt kiborítjuk a formából, lehúzzuk a fóliát, és éles késsel 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk.

  • tepsi mérete: 11x30x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 497
elküldve: 1
receptkönyvben: 108
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

csülök terrine, zselatinos csülökszelet

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-12-21 10:58

Kedves Tündér!
A szilveszteri batyus bálra kerestem olyan receptet, amit hidegen lehet tálalni, de mások nagy valószínűséggel nem fognak ilyesmit készíteni. Így akadtam a tiedre. Elsőre nagyon megtetszett és le is mentettem. A formáról nem ejtesz szót, de a fénykép alapján kenyérsütő forma lehet. Én mindenképp azt fogom használni.
További sok jó receptet kívánok neked!
Zoli

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2013-01-02 20:14

Kedves Zoli! Köszönöm!Feltételezem már kicsit késői válaszom,valóban jól gondoltad, kenyérsütő formában készítettem. Remélem jól sikerült!
Üdv:
Tündér

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2013-01-03 09:47

Kedves Tündér!
A feltételezésed teljesen helytálló, mert nemhogy elkészítettem , de teljesen el is fogyott a buliban . Egy maréknyi félbe vágott oliva bogyót is tettem bele. Nagyon finom lett,. Köszönöm a receptet.
További sok jó receptet kívánok!
Zoli

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2011-02-23 21:32

Kedves Boribon! A tejszínes majonéz hasonlóan készül mint a főzött majonéz, csak itt arra törekedtem, hogy hígabb legyen, ezért nem tejfölt adtam hozzá, hanem tejszínnel (1-2 dl) főztem össze a tojássárgákat. A főzött majonéz receptjét itt találod: http://www.nosalty.hu/fozott_majonez_recept_17268

A fehérbormártáshoz vajból és lisztből világos rántást készítünk, felöntjük húslevessel. Lassú tűzön főzzük.Tojássárgákat tejszínben elkeverjük és mártáshoz adjuk, majd 1-2 dl fehérborral, sóval, kevés citrommal ízesítjük. Nem szabad forralni. A végén adjunk hozzá vajat, hogy szép sima, bársonyos legyen a mártás.

Boribon
Boribon / Boribon Tue, 2011-02-22 06:01

Kedves Tunder, en a feherbormartasra lennek kivancsi es a tejszines majonezre. Gondolom, egyikojuk van a kepen es nagyon tetszetos.

bokine
bokine / bokine Mon, 2011-02-21 23:15

Kedves Tündér! Pont a napokban gondolkodtam egy hasonló receptről. Nagyon tetszik az ötlet, ki fogom próbálni. Üdv: Erika

583
sertéscsülök 2 kg
sárgarépa 4 db
fehérrépa 3 db
zeller 1 közepes db
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 6 gerezd
cseresznyepaprika 2 közepes db
babérlevél 2 db
négyszínű bors 1 ek
rozmaring 1 szál
0 ízlés szerint
kovászos uborka 6 közepes db
kapribogyó 1 ek
ecetes gyöngyhagyma 10 dkg
zöldhagyma 2 közepes db
petrezselyem 1 csokor
alaplé 6 dl
lapzselatin 6 db
0 ízlés szerint